Ihmissuhteet

Tällaista on parisuhteessa, jossa on suuri ikäero – Annan lukijat kertovat: ”Ystävä pisti välit poikki”

Voimavara ja huumorin aihe, mutta myös syy kuittailla ja paheksua. Annan lukijat kertovat avoimesti kokemuksistaan parisuhteen ikäerosta.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Moni lukija kertoo, ettei ikä ole koskaan vaikuttanut suhteeseen.

Voimavara ja huumorin aihe, mutta myös syy kuittailla ja paheksua. Annan lukijat kertovat avoimesti kokemuksistaan parisuhteen ikäerosta.

Kysyimme Annan lukijoilta, millaisia kokemuksia heillä on ikäerosta parisuhteessa. Kyselyyn vastasi yhteensä 171 lukijaa. Vastaajat olivat kyselyn aikana kesäkuussa 2022 iältään 31–84-vuotiaita.

Lue myös: Lihavuus tekee naisista julkista riistaa – Annan lukijoiden karut kokemukset: ”Kaupan jonossa huomautellaan ostoskorin sisällöstä”

”Minä haluaisin yökerhoihin ja diskoihin tanssimaan, hän ei” – lukijat kertovat, miten ikäero näkyy parisuhteessa

Lukijoilta kysyttiin, kuinka paljon ikäeroa heillä on puolisonsa kanssa. Vastaukset vaihtelivat muutamasta kuukaudesta pariinkymmeneen vuoteen.

Kyselyssä vastaajia pyydettiin kertomaan, onko ikäero oman kumppanin kanssa koskaan näkynyt parisuhteessa. Suurin osa lukijoista kertoo, ettei ikä ole vaikuttanut tai ollut suhteessa koskaan ongelma.

”Ei ole iästä kiinni suhteen onnistuminen tai epäonnistuminen. Luonteesta ja persoonasta, toisen huomioimisesta ja kunnioittamisesta.”

”Ei päivittäisessä elämässä mitenkään. Mieheni lapset hänen edellisestä liitostaan ovat jo aikuisia, ja se välillä on herättänyt hauskoja hetkiä, koska hänen vanhin lapsensa on minua 7 vuotta nuorempi. Kiusoittelen välillä, että menin ensimmäiselle luokalle, kun mieheni sai ensimmäisen lapsensa. Silloin hänestä kuulemma tuntuu vähän vanhalta.”

”Ei oikeasti mitenkään. Välillä nauramme sille, että kun mieheni päätti koulun, niin minä läksin kouluun.”

Ikäerolla koetaan olevan myös positiivisia vaikutuksia suhteeseen.

”Tasapainottava tekijä, myös huumoria irtoaa tästä. Mies on nuorempi.”

Vastaajissa oli myös heitä, jotka kokevat ikäeron vaikuttavan parisuhteen dynamiikkaan. Ikäero aiheuttaa muun muassa huolta arjessa ja  vaikuttaa tulevaisuuden suunnitelmiin.

”Nyt kun ollaan senioreita, ikäero korostuu huolena terveydestä. Jos joudutaan tilanteeseen, jossa toinen on jo nauttinut eläkkeestä, mutta sairastuu, niin toisen eläke alkaa hoivaamisella.”

”Puolisoni eläkeikä lähenee ja minulla on vielä työssäolovuosia jäljellä. Vaikka on kyse vain viiden vuoden ikäerosta, se tuntuu tässä kohtaa.”

”Minä haluaisin yökerhoihin ja diskoihin tanssimaan, hän ei. Olisin aina menossa, kun taas hän on kotikissa.”

”Minä hoidan itse monet käytännön asiat. Hoidan laskujen maksut ja kaupassa käymisen. Käyn yksin teatterissa ja kyläilemässä. Kun pyydän apua, hän auttaa minua omalla tavallaan pihatöissä ja siivoushommissa.”

”Edellisen puolison kanssa ikäero näkyi siten, että hän ei enää halunnut lapsia, koska hänellä oli jo kaksi lasta.”

Seura.fi: Puolisoiden suuri ikäero kuohuttaa – miksi vanhemman naisen ja nuoren miehen seurustelua ihaillaan, kun nuoren naisen ja vanhemman miehen suhde usein tuomitaan?

Ikäeroa ei aina katsota hyvällä

Vain harva kyselyyn vastanneista kertoo kohdanneensa ikäviä kommentteja kumppaninsa iän takia. Kyselystä käy kuitenkin ilmi, että ikäero parisuhteessa voi herättää ennakkoluuloja. Näin lukijat kuvailevat kokemuksiaan:

”Kun aloin seurustella kuusi vuotta nuoremman miehen kanssa 27-vuotiaana, monet paheksuivat sitä. Toisinpäin ikäero ei olisi herättänyt huomiota. Melko pitkään minulle kuittailtiin ikäerostamme. Sain ensimmäisen lapsen 31-vuotiaana. Mieheni oli silloin 25-vuotias, eikä hänen kavereillaan ollut lapsia vielä moneen vuoteen. Ikäeromme ei näy suhteessamme oikeastaan mitenkään. Minä olen ehkä lapsekas ja mieheni niin sanotusti vanha sielu. Joskus kun muistelen, mitä tein vaikka 18- vuotiaana, meitä saattaa huvittaa, että mieheni oli silloin vasta 12-vuotias.”

”Minulla oli yksi ystävä, joka pisti välit poikki kanssani suhteeni vuoksi. Sanoi myöhemmin: ’suutuin, kun aloit olemaan sen nuoremman kanssa’. Minusta tämä oli vähintäänkin oudosti sanottu, eihän ex-ystäväni edes tuntenut kumppaniani. Liekö sitten kateutta?”

”Aluksi jopa läheiset ystäväni paheksuivat, että mieheni on kuusi vuotta nuorempi ja arvelivat, ettei suhde tulisi kestämään. Minua saatettiin sanoa puumanaiseksi. En pitänyt siitä. Nyt olemme olleet yhdessä 17 vuotta ja meillä on kolme lasta.”

”Baarissa ex-kumppaniltani kysyttiin, mitä tyttäresi haluaa juoda. Moni vastaantulija katsoi meitä kummissaan.”

Moni vastaajista kuitenkin kokee, että ikäero on otettu lähipiirissä kaiken kaikkiaan hyvin:

”Äitini sanoi, että on hyvä, jos mies on nuorempi. Mieheni vanhemmat olivat vähän ennakkoluuloisia alussa, koska olin vanhempi ja eronnut. Mutta kun tapasimme, niin kaikki muuttui. Ihminen merkitsee kokonaisuudessaan, ei se, minkä ikäinen on.”

”Kukaan ei ole kommentoinut. Itse olen kyllä ottanut asian puheeksi ystävien kanssa, ja kaikki ovat kannustaneet tekemään juuri niin kuin itselle sopii!”

X