7.6.2012

Pullataikina

Teksti: Taina Salovaara

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

5 dl maitoa
(1 muna)
2 dl sokeria
1-2 rkl kardemummaa
1.5 tl suolaa
50 g tuorehiivaa tai 2 pussia (a´ 11 g) kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200 g pehmeää tai sulatettua margariinia tai voita

Valmistusohje

Tällä Taina Salovaaran pullataikinan ohjeella teet herkullisia pikkupullia, korvapuusteja tai voisilmäpullia. Poimi myös vinkit maidottoman ja munattoman pullataikinan tekoon.

Maitoallergiset voivat käyttää pullataikinan nesteenä vettä tai omenamehua ja rasvana margariinia tai öljyä. Laktoositon pulla syntyy laktoosittomasta maidosta ja margariinista, vähälaktoosinen Hyla- tai Into-tuotteista. Munalle allergiset voivat hyvin jättää taikinasta pois kananmunan ja voidella pullat esimerkiksi voisulalla.

1. Kuumenna maito haaleaksi (37ºC) tai reilusti kädenlämpöiseksi (42°C), jos käytät kuivahiivaa. Sekoita hiiva maitoon ja lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola.

2. Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti vatkaten. Kun pullataikina on paksua velliä, aloita käsin alustaminen jauhoja samalla lisäten. Muista, että kova pullataikina tietää kuivia pullia. Lisää siis jauhoja vähitellen pullataikinaa tunnustellen. Lisää pehmeä tai sulatettu ja jäähtynyt rasva alustamisen loppuvaiheessa. Valmis pullataikina on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

3. Peitä pullataikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

4. Leivo pullataikina esimerkiksi pyöreiksi pulliksi ja kohota. Halutessasi voit painaa pullien keskelle sormella syvennyksen ja lisätä siihen paistonkestävää hilloa tai nokareen voita ja 0,5 tl sokeria.

5. Paista pikkupullia ja korvapuusteja 225°C:ssa 10–15 minuuttia, isoja pullia 200°C:ssa 15–18 minuuttia, ja pullapitkoja 200ºC:ssa 25 minuuttia.

Katso myös Kotiliesi.fi:n pullareseptejä.