Kauneus

Tämä suosittu ihonhoitotuote maksaa vain pari euroa ja sitä myydään marketissa – kysyimme ihotautilääkäriltä, toimiiko vaseliiniin perustuva slugging oikeasti

Vaseliini on monelle perinteinen huulirasvan korvike. Tällä hetkellä vaseliinin nimeen vannovat kuitenkin slugging-tekniikasta innostuneet kauneusvaikuttajat. Kysyimme ihotautilääkäriltä, voiko vaseliini todella toimia edullisena vaihtoehtona kasvovoiteille.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Slugging-ihonhoitotrendissä kasvot rasvataan iltaisin vaseliinilla.

Vaseliini on monelle perinteinen huulirasvan korvike. Tällä hetkellä vaseliinin nimeen vannovat kuitenkin slugging-tekniikasta innostuneet kauneusvaikuttajat. Kysyimme ihotautilääkäriltä, voiko vaseliini todella toimia edullisena vaihtoehtona kasvovoiteille.

Somessa suosiota saanut slugging-ihonhoitotrendi kannustaa luopumaan tyyriistä yövoiteesta ja korvaamaan kasvorasvan vaseliinilla. Mutta hoitaako vaseliini kasvojen seutua yhtä hyvin kuin muut voiteet tai seerumit? Kysyimme asiaa Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklundilta.

Mitä slugging tarkoittaa? 

Alun perin slugging on lähtöisin korealaisesta ihonhoidosta. Sillä tavoitellaan hyvinvoivaa ja hehkuvaa ihoa rasvaamalla kasvot paksulla kerroksella vaseliinia ennen nukkumaanmenoa.

Terminä slugging tulee englannin kielen sanasta slug, joka tarkoittaa suomeksi etanaa. Nimestään huolimatta ihonhoitorutiinilla ei ole tekemistä etanoiden kanssa, vaan termi kuvastaa lopputulosta, joka vaseliinin levittämisestä iholle syntyy.

Lue myös: Haluatko täyteläisen ja heleän ihon? K-beauty eli korealainen ihonhoito perustuu ihon kosteutukseen ja voi olla vastaus kaikkiin ihopulmiisi 

Kannattaako vaseliinia käyttää kasvorasvan sijasta?

Kyrklundin mukaan vaseliinilla on yleisesti hyvä maine ihotautilääkärien keskuudessa, koska sitä on turvallista käyttää, eikä se allergisoi. On myös epätodennäköistä, että vaseliini lisäisi esimerkiksi aknea kasvojen alueella.

– Vaseliini kosteuttaa ihoa hyvin. Vaseliinin kosteuttava teho perustuu okluusiovaikutukseen. Siinä ei ole siis kosteutta sitovia ainesosia, vaan koska vaseliini on niin paksua, se sitoo kosteuden ihoon eikä kosteus pääse haihtumaan, Kyrklund selittää.

Slugging kosteuttaa kuivaa ihoa ja hoitaa kasvojen uurteita

Valtaosalle vaseliini onkin hyvä vaihtoehto kasvovoiteeksi. Slugging-tekniikasta hyötyvät etenkin he, jotka tarvitsevat ihoon tehokosteutusta.

– Ihonhoitotrendi sopii kuivaihoisille tai ihmisille, joiden iho on mennyt kuivaksi jonkin hoidon, kuten retinoidien käytön myötä. Kasvoilla käytettävät hapot ja kuorinnat herkistävät ihoa, ja vaseliini tuo tilanteeseen hyvää vastapainoa.

Kyrklund suosittelee vaseliinia myös ikääntyvälle iholle.

– Ikääntyvälle iholla voi kokeilla, mitä vaseliini tekee pienille, alkaville uurteille. Tuntuuko iho vaseliinin käytön myötä hieman sileämmältä?

Slugging-tekniikassa ihoa kosteutaan vaseliinilla. Kuvassa henkilö ottaa vaseliinia purkista.
Vaseliini on turvallinen tuote iholle, eikä sisällä helposti allergisoivia ainesosia.

Kenelle slugging ei sovi?

Vaikka vaseliini ei todennäköisesti lisää epäpuhtauksien määrää kasvojen iholla, ei Kyrklund silti suosittele slugging-trendin testaamista aknepotilaille.

– Jos potilaalla on hyvin rasvainen iho, paksun vaseliinikerroksen laittaminen kasvoille yön ajaksi ei välttämättä tunnu hyvältä, Kyrklund huomauttaa.

”Jos potilaalla on hyvin rasvainen iho, paksun vaseliinikerroksen laittaminen kasvoille yön ajaksi ei välttämättä tunnu hyvältä.”

Slugging-ihonhoitorutiinissa voi törmätä myös muutamaan käytännön ongelmaan.

– Vaseliinin käyttö ei ole kaikkein esteettisimmästä päästä, koska sen jälkeen iho on erittäin rasvainen. Vaseliinin käyttö on myös epäkäytännöllistä: jos sitä laittaa yön ajaksi, kannattaa tyynylle laittaa pyyhe, ettei vaseliini sotke tyynynpäällistä, Kyrklund vinkkaa.

X