Terveys

Näistä merkeistä voit epäillä atopiaa, jos iho tuntuu kuivalta – hoida oikein atooppista ihoa

Kuiva, kutiseva ja karhea iho on tulehtunut iho ja usein merkki atopiasta. Atooppinen iho vaatii voidetta, joskus useampaa. Asiantuntija kertoo, miten atooppista ihoa hoidetaan oikein.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Atopia on melko varmasti syynä, jos on kärsinyt lapsena allergioista ja aikuisena iho alkaa kutista,

Kuiva, kutiseva ja karhea iho on tulehtunut iho ja usein merkki atopiasta. Atooppinen iho vaatii voidetta, joskus useampaa. Asiantuntija kertoo, miten atooppista ihoa hoidetaan oikein.

Atooppinen iho voi heikentää elämänlaatua, kun jatkuva kutina häiritsee. Raapiminen ja ihon pinnan rikkoutuminen pahentavat tulehdusta. Kysyimme asiantuntijalta, miten atopia tunnistetaan ja miten sitä hoidetaan oikein.

1. Miksi kuiva iho kutisee?

Kun iho kuivuu, siihen tulee lievä tulehdus. Se näkyy ihottumana, ja kutina on ihottuman oire. Kuiva, kutiseva ja karhea iho on suurella todennäköisyydellä atopiaa ja merkki siitä, että ihonhoitoa pitää tehostaa. Iän myötä iho kuivuu ja alkaa lähestyä toiminnaltaan herkkää, atooppista ihoa.

Taipumus atopiaan on perinnöllinen ja elinikäinen, eikä atopiaa voi tehokkaasti ehkäistä. Se voi ilmetä ihottumana, allergisena nuhana, ruoka-aineallergiana ja astmana. Jos on kärsinyt lapsena allergioista ja aikuisena iho alkaa kutista, kyse on melko varmasti atopiasta. Lapsuudessa vaivannut iho-oireilu voi pysyä poissa pitkään, mutta se voi palata takaisin vielä eläkeiässäkin.

Lääkäri tekee atooppisen ihottuman diagnoosin potilaan oirekertomuksen ja ihon kliinisen tutkimisen perusteella.

2. Kuinka kurja vaiva atopia on?

Jatkuva kutina ei ole mikään pikkuvaiva. Se heikentää elämänlaatua ja haittaa atoopikon ja monesti myös vieressä nukkujan unta. Lyhyet yöunet heikentävät jaksamista ja laskevat mielialaa.

Kutisevaa ihoa ei kannata raapia, sillä raapiminen rikkoo ihon, ja tulehdus pahenee. Raapiminen muodostaa noidankehän: kun ihoa raapii tarpeeksi pitkään, se alkaa paksuuntua ja jäkälöityä, jolloin se kutisee entistä enemmän.

3. Miten atooppinen iho eroaa terveestä ihosta?

Iho rakentuu päällekkäin ja rinnakkain olevista ihosoluista samalla tavoin kuin tiiliseinä tiilistä. Jotta seinä pysyy kasassa, tiilien väliin tarvitaan laastia. Se koostuu ihossa erilaisista rasvoista eli lipideistä. Kuiva iho on kuin rapautunut tiiliseinä, jossa laasti on lohkeillut. Kun laasti lohkeilee, ihon läpäisyeste on heikentynyt ja ihosta pääsee haihtumaan liikaa kosteutta. Kuivaan ihoon täytyy siis tuoda kosteutta, ja sen läpäisyestettä tulee vahvistaa. Se onnistuu perusvoiteilla.

4. Millaisella voiteella atopia talttuu parhaiten?

Hyvä perusvoide kosteuttaa ihoa ja tekee sen pintaan haihtumista estävän suojakalvon. Voiteissa käytetään kosteutta sitovina ainesosina esimerkiksi karbamidia eli ureaa, propyleeniglykolia, glyserolia ja maitohappoa. Voide voi sisältää myös samoja aineita kuin ihon oma laasti, esimerkiksi keramideja.

Koska iho on eri kohdissa kehoa erilaista, voiteita on hyvä olla kaksi erilaista: kevyempi, enemmän vettä sisältävä voide ohuille ihoalueille, kuten kasvoille, ja rasvaisempi paksuille ja herkemmin kuivuville ihoaluille, kuten käsiin, jalkoihin ja sääriin.

atooppinen iho, atopia
Kutina on merkki siitä, että atopia on pahenemassa. Pienikin ihottuma-alue kannattaa heti hoitaa pois.

5. Kuinka paljon ihoa pitää rasvata?

Jos iholla ei näy ihottumaa, perusvoiteen käyttö yhdestä kahteen kertaan päivässä riittää. Ellei riitä, voide kannattaa vaihtaa tuhdimpaan. Perusvoide on hyvä levittää heti suihkun jälkeen hieman kostealle iholle. Näin saa vangittua kosteutta ihoon.

Kun kerran on löytänyt itselleen sopivan voiteen, sitä ei tarvitse myöhemmin vaihtaa. Iho ei väsy eikä voiteen teho laimene, vaikka samaa perusvoidetta käyttäisi koko elämänsä ajan.

Lue myös: Kuinka usein vartalon ihoa pitäisi rasvata? Asiantuntija neuvoo kolme tehoainetta, joita voiteissa kannattaa suosia

6. Entä jos atopia ärtyy perusvoiteen käytöstä huolimatta?

Jos iho ärtyy, tarvitaan lääkäriä ja lääkevoiteita; kortisonia, takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteita.

Lapsella atooppinen ihottuma tulee tyypillisesti taipeisiin, mutta aikuisella se tulee lisäksi käsiin, kasvoihin, kaulaan ja ylävartalolle. Pienikin ihottuma-alue kannattaa hoitaa heti pois. Se kutisee, ja kutina on merkki atooppisen ihon pahenemisvaiheesta. Paheneminen voidaan pysäyttää hyvällä hoidolla.

Hankalissa tapauksissa voidaan käyttää valohoitoja, sisäisiä lääkkeitä tai atooppisen ihottuman hoidossa vielä uusia biologisia lääkkeitä.

Itselleen sopivaa voidetta ei tarvitse vaihtaa. Iho ei väsy eikä voiteen teho laimene, vaikka ihminen käyttäisi samaa perusvoidetta koko elämänsä ajan.

7. Ärtyykö atooppinen iho pesemisestä?

Atooppinen iho vaatii pesemistä: iholle jäävä lika ja hiki ärsyttävät ja kutittavat ihoa. Vesi ei tee iholle pahaa, mutta ihon hankaaminen ja ihon omaa suojakerrosta kuluttavat saippuapitoiset pesuaineet tekevät. Suihkugeelin tavoin käytettävän perusvoidepesun jälkeen ihoa ei kiristä.

Kosteat, lempeät löylyt tuntuvat usein iholla mukavilta. Mukava olo jatkuu, kun huuhtelee saunassa tulleen hien pois ja voitelee ihon perusvoiteella.

8. Käyvätkö atopia ja käsidesi yhteen?

Käsidesin käyttö on osa koronataudin ja muidenkin infektioiden ehkäisyä. Vaikka käsidesi kuivattaa käsiä vähemmän kuin saippuapesu, varsinkin atoopikolla se lisää käsien rasvauksen tarvetta.

Jotta kädet eivät korppuuntuisi, niihin kannattaa laittaa yöksi paksua voidetta ja vetää päälle puuvillahanskat. Jos käsiin tulee ihottumaa, kannattaa mennä lääkäriin. Käsi-ihottuman hoito vaatii reseptillä saatavia voiteita.

Lue myös: Mitä tehdä, kun kädet kuivuvat pesemisestä? Asiantuntija neuvoo hellävaraiset käsienpesuohjeet

9. Mitkä asiat pahentavat atooppista ihoa?

Atooppinen iho on paitsi kuiva myös herkkä, eli se reagoi eri ärsykkeisiin tavallista voimakkaammin. Talvikuiva ilma heikentää sen kuntoa, ja siksi talvella voitelua kannattaa tehostaa ja vaihtaa voide tuhdimpaan.

Vaatemateriaaleista villa ja karheat kuidut kutittavat ihoa. Stressi pahentaa atooppisen ihon kuntoa, ja ihottuma pahentaa stressiä. Moni kokee, että lomalla iho voi paremmin.

Ruokavaliolla ei voi juurikaan vaikuttaa ihon kuntoon, ellei ihmisellä ole ruoka-aineallergiaa tai erityistä herkkyyttä joillekin ruoka-aineille.

10. Pitääkö atooppista ihoa rasvata, vaikka iho voi hyvin?

Atooppisessa ihossa ihon läpäisyeste on pysyvästi heikentynyt. Vaikka iho näyttäisi silmin nähden hyvältä, se vaatii ylläpitohoitoa. Silloin voiteen voi vaihtaa kevyempään ja voitelua harventaa.

Kesällä atooppinen iho voi yleensä paremmin eikä kaipaa välttämättä voitelua kuin saunan ja uimisen jälkeen. Syynä kesäihon parempaan vointiin on lisääntynyt ilmankosteus.

Asiantuntijana ihotautiopin dosentti Leena Koulu, Turun yliopistollinen keskussairaala.

X