Kauneus

Kuiva iho voi tarvita kosteutuksen sijaan rasvaa – näin tunnistat, onko ihosi janoinen vai nälkäinen

On yllättävää, miten pienin ja helpoin keinoin lähes jokaisen on mahdollista saada ihonsa parempaan kuntoon. Iho jota rakastat – opas, joka muuttaa kaiken, mitä ihonhoidosta ajattelit -kirja neuvoo muutaman tärkeän ihonhoitovinkin, joita kokeiltuasi et enää halua palata entiseen.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Adobe Stock

Hyvä kosteutus on yksi tuloksekkaan ihonhoidon tärkeimmistä kulmakivistä.

On yllättävää, miten pienin ja helpoin keinoin lähes jokaisen on mahdollista saada ihonsa parempaan kuntoon. Iho jota rakastat – opas, joka muuttaa kaiken, mitä ihonhoidosta ajattelit -kirja neuvoo muutaman tärkeän ihonhoitovinkin, joita kokeiltuasi et enää halua palata entiseen.

Veera Brücklerin, Annina Francioson ja Kati Partasen kirjoittamassa kirjassa Iho jota rakastat – opas, joka muuttaa kaiken, mitä ihonhoidosta ajattelit, avataan hyvin konkreettisella tasolla sitä, miten pienillä muutoksilla moni meistä voi saada ihonsa parempaan kuntoon.

Kirjan mukaan ensimmäinen tyypillinen virhe ihonhoidossa on yrittää ratkaista ongelma hoitamalla seurausta eikä juurisyytä. Jos esimerkiksi keskittyy hoitamaan näkyvää iho-oiretta ilman että ratkaisee varsinaista ongelman aiheuttajaa, on ihonhoidossa lähes mahdotonta saada pitkäaikaisia ja hyviä tuloksia.

Tämän takia esimerkiksi kuivasta ihosta kärsivän tulisi ensimmäiseksi hahmottaa, miksi oma iho on kuiva. Jos ihon kuivuus johtuu esimerkiksi liian voimakkaiden puhdistustuotteiden käytöstä, ei ongelma ratkea tuhdinkaan kosteusvoiteen avulla.

Lue myös: Tästä syystä liian nuorena ei tulisi käyttää anti-age-tuotteita – asiantuntija kertoo, miksi ihon ylihoitaminen ei kannata

Kaikki ihotyypit voivat olla pintakuivia

Kun selvittää ihon kuivuuden syitä, ensimmäiseksi on tärkeää muistaa, että pintakuiva iho ei ole ihotyyppi. Kaikki ihotyypit, myös rasvainen iho, voivat kärsiä pintakuivuudesta. Pintakuivuus kielii siitä, että jokin ihonhoitorutiineissa tai -tuotteissa ei ole kunnossa.

Ihon pintakuivuus johtuu tyypillisesti liian voimakkaasta puhdistustuotteesta ja oikeanlaisen kosteutuksen puutteesta. Esimerkiksi vaahto- ja geelipuhdistustuotteet ja saippua sisältävät ihoa kuivattavia ainesosia. Puhdistusmaidot ja -öljyt ovat hellempiä ja siksi kaikille ihotyypeille parempia vaihtoehtoja.

Riittävän hellävaraisen puhdistuksen lisäksi jokainen ihotyyppi tarvitsee riittävästi oikeanlaista kosteutusta. Hyvä kosteutus on yksi tuloksekkaan ihonhoidon tärkeimmistä kulmakivistä.

Nälkäinen vai janoinen iho?

Hyvinvoivassa ihossa on tarpeeksi sekä vettä että rasvaa.

Jos iho on kuiva, se tarkoittaa sitä, että iholla on puutetta joko vedestä, rasvasta tai molemmista. Eli iho on ikään kuin janoinen tai nälkäinen.

Janoinen iho on kosteusköyhä. Kosteusköyhän ihon tunnistaa siitä, että sitä todennäköisesti kiristelee ja iho näyttää elottomalta. Pintakuivuus on tyypillinen merkki siitä, että iholla on jano.

Nälkäinen iho on puolestaan rasvaköyhä. Rasvaköyhä iho tuntuu karhealta ja kuivalta. Se voi jopa hilseillä. Rasva ja öljy ovat iholle tärkeitä, sillä ne estävät kosteuden haihtumista iholta ja auttavat näin ihoa ylläpitämään hyvää kosteustasapainoa.

Laadukas kasvovesi sisältää kosteuttavia kukkaisvesiä tavallisen veden sijaan.
Laadukas kasvovesi sisältää kosteuttavia kukkaisvesiä tavallisen veden sijaan.

Älä hylkää kasvovettä!

Yleisin virhe ihonhoidossa on olla käyttämättä kasvovettä. Moni luulee kasvoveden olevan puhdistustuote, toisten mielestä se on hyödytön turhake. Todellisuudessa hyvälaatuisella kasvovedellä on äärimmäisen tärkeä tehtävä ihon kosteutuksessa. Laadukkaan kasvoveden avulla kasvoille annetaan kosteutta, joka sen jälkeen lukitaan iholle voiteen tai öljyn avulla. Eli kasvovesi on ensisijaisesti ihon kosteutuksen ensimmäinen vaihe, ei puhdistuksen viimeistelijä.

Jotta kasvovedestä on oikeasti hyötyä, sen valinnassa kannattaa olla erityisen tarkkana. Tarkista siis tuotteen raaka-aineluettelo. Laadukkaan kasvoveden tunnistaa siitä, että se sisältää tavallisen veden sijaan kukkaisvesiä, joilla on ihoa hoitavia vaikutuksia.

Älä haaskaa hyvää kasvovettä vanulappuun, suihkuta tai taputtele se suoraan kasvoille.

1. Herkälle iholle hyviä valintoja ovat esimerkiksi laventeli-, kamomilla- ja ruusuvedet.

2. Kuivaihoisen kannattaa valita kasvovesi, joka sisältää myös kosteutta iholle sitovaa glyseriiniä tai hyaluronihappoa. Näistä kosteuttavista ainesosista on hyötyä kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti kuivasta ihosta tai pintakuivuudesta kärsivän kannattaa lisätä juuri näitä tehoaineita ihonhoitoonsa.

3. Epäpuhtaalle iholle varma valinta on teepuun kukkaisvesi, joka auttaa hillitsemään epäpuhtauksia häiritsemättä kuitenkaan ihon luonnollista toimintaa.

Huomio! Älä haaskaa hyvää kasvovettä vanulappuun, suihkuta tai taputtele se suoraan kasvoille.

Jokainen ihotyyppi hyötyy kasvoöljystä

Nälkäiselle eli rasvaköyhälle iholle erityistä herkkua ovat kasvoöljyt. Mutta itse asiassa ihan jokainen ihotyyppi hyötyy kasvoöljystä. Jopa rasvoittuva iho kaipaa usein öljyjä. Esimerkiksi jojobaöljy rauhoittaa yleensä ihon talin liikatuotantoa. Kuivalle iholle ihanteellisia ovat esimerkiksi kaura- ja avokadoöljyt.

Laadukkaan kasvoöljyn tunnistaa siitä, että se ei sisällä mitään ylimääräistä, kuten vettä tai muita turhia lisäaineita. Kasvoöljyt koostuvat tyypillisesti muutamasta eri kasviöljystä. Hyvä kasvoöljy on täyttä tavaraa ja siksi riittoisa käytössä – pari tippaa riittää!

X