Kauneus

Oletko sinäkin jämähtänyt vanhoihin ihonhoitorutiineihisi? Asiantuntija kertoo, milloin ja miten omat ihonhoitotavat kannattaa päivittää

Ihonhoitorutiinit ovat kunnossa silloin, kun iho tuntuu ja näyttää hyvältä. Kiristävä tunne ja kutina viestivät siitä, että käyttämissäsi tuotteissa tai rutiineissa on jokin harha-askel. Asiantuntija neuvoo, mitä ihonhoidossa kannattaa ottaa huomioon.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Istock

Ihonhoitorutiinit kannattaa päivittää vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Ihonhoitorutiinit ovat kunnossa silloin, kun iho tuntuu ja näyttää hyvältä. Kiristävä tunne ja kutina viestivät siitä, että käyttämissäsi tuotteissa tai rutiineissa on jokin harha-askel. Asiantuntija neuvoo, mitä ihonhoidossa kannattaa ottaa huomioon.

Omat ihonhoitorutiinit ovat kuin toimiva pari- tai ystävyyssuhde: niille kannattaa olla uskollinen ja niitä on hyvä vaalia. Mutta hyvässä suhteessa myös muututaan ja kasvetaan ajan saatossa. Siksi ihonhoidossakaan ei kannata jämähtää tutulle mukavuusasteelle vuosikausiksi.

– Iho elää ja sitä kannattaa kuunnella. Nimittäin iho kyllä yrittää kertoa, miten sitä pitäisi kohdella, sanoo SKY kosmetologi ja ammattiaineiden opettaja Maria Eronen Suomen kosmetologikoulusta.

Päivitä ihonhoitorutiinit kaksi kertaa vuodessa

Moni meistä käyttää ihollaan samoja tuotteita vuosista ja vuodenajoista riippumatta. Kaupassa käsi tavoittelee tuttua purkkia helposti puhtaasta tottumuksesta. Toisaalta osa taas kokeilee innokkaasti jokaista uutta ihonhoitotrendiä. Kummassakin tavassa voi unohtua se, mitä oma iho juuri sillä hetkellä tarvitsee.

– Ihon vaateita kannattaa tunnustella. Oikeasti tärkeää on huolehtia ihon oikeanlaisesta puhdistamisesta ja päivittää tuotteet ja hoitotavat kaksi kertaa vuodessa. Iho vaatii talvella erilaisia asioita kuin kesällä, Eronen sanoo.

Hän muistuttaa, että hyvä ihonhoito rakentuu perusasioista: itselle sopivasta puhdistustuotteesta, hoitovoiteesta ja silmänympärysvoiteesta tai -geelistä. Säännöllinen kuorinta puolestaan auttaa ihoa vastaanottamaan hoitotuotteiden hyödyt parhaalla mahdollisella tavalla.

On tärkeää muistaa, että pelkkä vesi ei riitä ihon puhdistamiseen. Mutta ihoa ei pidä myöskään puhdistaa liian voimakkailla tuotteilla. Ne kuivattavat ihon pintaa, mikä aiheuttaa erilaisia iho-ongelmia, kuten ihon tukkeutumista.

Normaali- tai kuivaihoisen ei kannata käyttää geelipohjaisia tai vaahtoavia puhdistustuotteita etenkään talvella, sillä niissä on ihoa kuivattavia ominaisuuksia. Hellävaraisemmat puhdistusemulsiot tai öljyputsarit ovat parempi valinta. Ne sopivat kaikille ihotyypeille. Myös perusvoide sopii monelle hellävaraiseen puhdistukseen.

Hoitovoiteeksi talvisin kannattaa valita täyteläisempi voide, jossa on runsaasti hoitavia ainesosia ja esimerkiksi kollageenia.

Kesällä iho voi nauttia kevyemmistä hoitotuotteista, mutta silloin puolestaan tulisi muistaa aurinkosuoja.

Lue myös: Ennaltaehkäise ja hoida ryppyjäsi oikein – nämä asiat sinäkin haluat tietää rypyistä

Miten löytää iholleen parhaiten sopivat tuotteet?

Miksi me sitten käytämme ihollemme sopimattomia tuotteita? Maria Erosen mukaan syynä on usein puolihuolimaton vanhoihin tapoihin ja tuttuihin tuotteisiin jämähtäminen. Ennestään tuttuun purkkiin tulee tartuttua yhä uudelleen senkin takia, että tuoteviidakkoon sukeltaminen voi tuntua työläältä. Kosmetiikkatuotteiden markkinointipuheen taakse voi olla vaikea nähdä. Siksi ei ole helppoa hahmottaa, mikä on iholle aidosti hyödyllistä ja tarpeellista ja mikä lähinnä houkuttelevilla mielikuvilla kaupattua turhaketta.

Maria Eronen kehottaakin kääntymään kosmetologin tai kosmetiikkaneuvojan puoleen. Asiantuntija lukee kasvojen ihoa ja auttaa oikeiden tuotteiden valinnassa.

– Kosmetologilla kannattaisi käydä 2–3 kertaa vuodessa. Hän osaa suunnitella hoitokokonaisuuden ja neuvoa aina sillä hetkellä ihon tarpeisiin parhaiten vastaavat tuotteet. Näin välttyy virheostoksilta.

Eronen muistuttaa, että tuotteilta ei kannata odottaa nopeita ihmetekoja. Ihon hoitaminen ja kuntoon saaminen on pitkä prosessi. Siksi säännölliset ja hyvät ihonhoitorutiinit ovat tärkeitä. Ihon kuntoon vaikuttavat kosmetiikan lisäksi myös elintavat, ruokavalio, liikunta, perimä ja hormonaaliset tekijät.

Ihonhoitorutiinit: suihkutettava kasvovesi on parempi raikastaja iholle kuin vesipesu.
Aamuisin ihoa kannattaa raikastaa veden sijaan kosteuttavalla kasvosuihkeella tai kasvovedellä.

Nämä ovat tyypillisimmät virheet ihonhoitorutiineissa

1. Riittämätön peruspuhdistus

Maria Erosen mukaan riittämätön peruspuhdistus on ihmisten tyypillisin virhe ihonhoitorutiineissa. Kasvot tulee puhdistaa hellävaraisesti mutta huolellisesti joka ilta.

2. Turha vedellä lotraaminen

Toinen yleinen virhe on liiallinen veden käyttäminen. Esimerkiksi aamuinen vesipesu on turha ja ihoa kuivattava tapa. Kun iho on illalla puhdistettu huolellisesti, riittää, että aamulla kasvoille suihkuttaa kasvovettä ja levittää kosteusvoiteen.

Vettä ei välttämättä tarvitse, etenkään talvella, käyttää kasvojen puhdistamisessa ollenkaan. Puhdistusemulsion voi pyyhkiä pois kasvoilta vanulapulla, puhdistusliinalla tai kasvopaperilla. Raikkautta iholle voi tuoda kasvoveden avulla. Kaikkea ylimääräistä hankaamista tulisi välttää.

Jos käytät vettä kasvoille, vältä kuumaa ja kylmää. Haalea vesi on iholle hellävaraisin.

3. Hoidetaan ainoastaan kasvoja

Kolmas tyypillinen virhe on unohtaa kaula ja dekoltee kokonaan. Ihonhoitorutiineja ei pidä rajata pelkästään kasvoihin, sillä samoilla tuotteilla tulisi puhdistaa ja hoitaa myös kaulan ja dekolteen iho.

Lue myös: Kasvovesi viimeistelee ihon puhdistuksen – kosmetologi kertoo, miten kasvovettä tulisi oikeaoppisesti käyttää

Näistä merkeistä tiedät, että ihonhoitorutiinit ovat toimivia

Hyvinvoivan ihon tunnistaa yksinkertaisesti siitä, että iho tuntuu hyvältä.

Jos iho tuntuu pehmeältä ja raikkaalta, sen pinta näyttää hyvältä eikä sitä kutise, kirvele tai kiristä, tiedät, että ihonhoitorutiinit ovat kunnossa ja käyttämäsi tuotteet sinulle sopivia.

Muista, että puhdistuksen jälkeen iholla ei kuulu tuntua kireää tunnetta. Mikäli iholla on epämiellyttävä olo ennen voiteen levittämistä, käyttämäsi puhdistustuotteet eivät todennäköisesti sovi ihollesi.

– Jos aamulla herätessä iho tuntuu mukavalta, tiedät, että olet toiminut oikein, Maria Eronen sanoo.

X