Kauneus

Trendikäs rosmariiniöljy lupaa edistää hiusten kasvua – asiantuntija kertoo, miten vältät mokat öljyn käytössä

Somessa trendannut rosmariiniöljy on vain yksi vaihtoehto, jolla hiuspohjaa voi hoitaa. Asiantuntija kertoo, miten hiuspohja öljytään oikein ja kuinka löytää itselleen sopivin öljy.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
iStock, valmistajat

Öljyäminen tekee hiuspohjalle hyvää, kunhan se tehdään oikein.

Somessa trendannut rosmariiniöljy on vain yksi vaihtoehto, jolla hiuspohjaa voi hoitaa. Asiantuntija kertoo, miten hiuspohja öljytään oikein ja kuinka löytää itselleen sopivin öljy.

Rosmariiniöljy on noussut muiden öljyjen ohella suosituksi tavaksi hoitaa hiuspohjaa. Sokos Oulun Kauneuden ja Hyvä Olo -kampaamohoitolan myyntipäällikkö Anu Pyykösen mukaan hiuspohjan öljyäminen ei ole uusi ilmiö, mutta siitä on somen myötä tullut taas trendikästä.

– Ja hyvä niin! Me suomalaiset hoidamme kyllä kasvojemme ja vartalomme ihoa, mutta hiuspohja unohtuu. On tärkeää hoitaa myös hiusten alla olevaa ihoa, Pyykönen muistuttaa.

Hiuspohjan öljyämisestä voi olla monenlaista hyötyä. Öljyt hoitavat iho-ongelmia, kuten kuivuutta, liiallista talin eritystä tai ärtynyttä päänahkaa. Öljyjä voi myös käyttää ennaltaehkäisevästi, vaikkei hiuspohjassa olisi ongelmia.

– Öljyt voivat suojata hiuspohjaa myös ympäristön haittavaikutuksilta, kuten saasteilta, Pyykönen sanoo.

Lisäksi öljyjen sisältämät vitamiinit, mineraalit ja rasvahapot lupaavat ravita hiuspohjaa ja edistää terveiden hiusten kasvua. Öljyn hierominen hiuspohjaan voi puolestaan parantaa päänahan verenkiertoa ja sen myötä avittaa hiusten kasvua.

Lue myös: Elinvoimaiset ja pitkät hiukset someniksin avulla? Testasimme, tekeekö hehkutettu rosmariinivesi ihmeitä kutreille

Rosmariiniöljy, jojobaöljy vai teepuuöljy? Näin valitset oikean tuotteen

Mutta eikö hiuspohjaan hierottu öljy tee hiuksista rasvaisen tuntuiset ja tuki ihoa? Pyykösen mukaan vastaus on kieltävä, kunhan öljyämisen malttaa tehdä oikein ja omalle hiuspohjalle sopivilla tuotteilla.

Oikeat tuotteet löytyvät hiuspohjan tarpeita kartoittamalla.

– Sen sijaan, että valitset ensimmäisen hittituotteen, pohdi, millaista hoitoa hiuspohjasi kaipaa. Onko se kuiva, rasvainen tai ärtynyt? Pyykönen ohjeistaa.

Tällä hetkellä hiuspohjan hoidossa suositaan etenkin rosmariiniöljyä ja jojobaöljyä sekä tuotteita, jotka sisältävät teepuuöljyä.

– Rosmariiniöljy aktivoi hiuspohjan verenkiertoa. Tämä puolestaan vahvistaa hiustuppea ja ehkäisee hiustenlähtöä. Hoitava jojobaöljy kosteuttaa kuivaa hiuspohjaa, kun taas antiseptinen teepuuöljy rauhoittaa rasvoittuvaa hiuspohjaa, Pyykönen summaa.

Öljyjä löytyy myös monessa muodossa. Saatavilla on sellaisenaan hiuspohjaan tarkoitettuja, miedompia öljyjä. Niitä voi huoletta laittaa suoraan hiuspohjaan ilman laimentamista. Osa puolestaan suosii eteerisiä öljyjä, joita käytetään laimennettuina kevyemmän öljyn, kuten jojoba- tai oliiviöljyn seassa.

– Eteeriset öljyt ovat voimakkaita, minkä vuoksi niitä ei suositella raskaana oleville tai imettäville. Osalle voimakkaat tuoksut voivat laukaista myös migreenin, Pyykönen varoittaa.

Olipa kyseessä voimakas eteerinen öljy tai valmiiksi laimeampi tuote, on ennen tuotteen käyttöönottoa hyvä tehdä ärsytystesti käsitaipeeseen. Jos iho ärtyy, on tuotetta syytä välttää.

Näin öljyät hiuspohjan oikein

Hiuspohjan öljyäminen on syytä tehdä oikein, jotta siitä on hyötyä. Pyykönen ohjeistaa käyttämään öljyjä näin:

  • Sekoita eteeristä öljyä pari tippaa esimerkiksi jojobaöljyn tai oliiviöljyn sekaan. Valmiiksi laimeampia öljyjä voi käyttää sellaisenaan.
  • Levitä tuotetta ennen pesua suoraan hiuspohjaan, osio kerrallaan.
  • Hiero tuote hellävaraisesti hiuspohjaan sormin tai hiuspohjalle tarkoitetulla harjalla.
  • Anna öljyn vaikuttaa hiuspohjassa 30–60 minuuttia ja pese pois. Voit halutessasi tehostaa vaikutusta saunan lämmössä.
  • Tee 1–2 kertaa viikossa tai tarpeen mukaan useammin.
  • Säännöllinen hiuspohjan kuoriminen auttaa öljyjä imeytymään paremmin.

Tuskastuttaako ajatus pitkästä vaikutusajasta? Ei hätää! Malttamattomille on tarjolla myös nopeampi vaihtoehto:

– Öljyä voi sekoittaa myös pari tippaa sampoon tai hoitoaineen sekaan. Tällöin öljyn ei tarvitse antaa vaikuttaa hiuspohjassa, ja rutiinin voi toistaa halutessaan jokaisella pesukerralla, Pyykönen vinkkaa.

Rasvoittiko rosmariiniöljy hiukset? Näin vältät mokat

On myös yksi seikka, jonka Pyykönen kehottaa painamaan mieleen:

– On tärkeää, että öljyllä ei läträtä vaan sitä laitetaan todella vähän. Vähemmän on enemmän, Pyykönen painottaa.

Etenkin moni aloittelija sortuu hiusöljyjen kanssa samaan virheeseen ja laittaa öljyä liikaa. Tällöin hius jää rasvaisen tuntuiseksi. Jos öljyisiä hiuksia joutuu pesemään moneen kertaan, öljyn vaikutukset häviävät.

Toinen moka liittyy kärsimättömyyteen. Moni tuskastuu, kun tuloksia ei näy heti ja luopuu rutiinista todettuaan sen toimimattomaksi. Pyykönen muistuttaa, että tuloksia on turha odotella saman tien, sillä hius kasvaa vain noin sentin verran kuukaudessa.

– Hiuspohjaa saa varautua öljyämään useamman kuukauden ennen kuin vaikutukset näkyvät. Monilla lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen, Pyykönen kannustaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Teepuuöljy on kodin ja ihonhoidon tehotuote – listasimme, mihin kaikkeen suosittu öljy sopii

X