Kauneus

Probiooteista apua akneen, atopiaan ja muihin ihosairauksiin – probiootit ovat uusi ihon hoidon hitti

Probiootit ovat tunnetusti hyväksi vatsalle, mutta niistä on apua myös ihon hoidossa. Probiootit parantavat ihon suojamuuria ja hidastavat ihon ikääntymistä syrjäyttämällä iholle haitallisia mikrobeja.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Istock

Probiootit hoitavat tehokkaasti myös ihoa.

Probiootit ovat tunnetusti hyväksi vatsalle, mutta niistä on apua myös ihon hoidossa. Probiootit parantavat ihon suojamuuria ja hidastavat ihon ikääntymistä syrjäyttämällä iholle haitallisia mikrobeja.

Iholla on vaihteleva määrä erilaisia mikrobeja. Osa ihon mikrobeista on pysyviä ja osa on vain käymässä iholla. Vierailijat viihtyvät iholla tunteja tai päiviä, joskus pidempääkin.

Terveelle iholle vierailevat mikrobit eivät ole uhka. Jos ihon mikrobikanta järkkyy, vierailevat mikrobit pääsevät valtaamaan itselleen tilaa ja voivat aiheuttaa oireita.

Ihon hoidon saralla tutkitaan parhaillaan sitä, millaisia yhteyksiä mikrobistolla voi olla ihon sairauksiin kuten akneen, atopiaan ja psoriasikseen. Nyt tiedetään jo, että probiooteilla on myönteisiä vaikutuksia muun muassa näiden hankalien ihotautien hoidossa.

Probiooteista apua ihosairauksiin

Probiootit ovat mikrobeja, jotka auttavat pitämään suoliston terveenä ja tukevat koko elimistön vastustuskykyä estämällä sairauksia aiheuttavien bakteerien ja virusten kiinnittymistä suolen limakalvolle. Lisäksi ne hillitsevät jo syntynyttä tulehdusta.

Samalla, kun probiootit tukevat koko kehon vastustuskykyä, ne parantavat ihon suojamuuria ja pitävät yllä ihon kosteutustasapainoa estämällä kosteuden haihtumista.

Probioottien on todettu myös hidastavat ihon ikääntymistä, sillä ne syrjäyttävät ihon vanhenemista nopeuttavia haitallisia mikrobeja.

Probiootit haasteellisia kosmetiikkavalmistajille

Ihon hoidossa probiootteja sisältävien tuotteiden hyöty syntyy siitä, että ne varmistavat iholle hyvien bakteerien kasvuedellytykset.

Probiootteja käytetään muun muassa seerumeissa, puhdistusaineissa sekä shampoissa ja hoitoaineissa.

Eläviä probiootteja sisältävien tuotteiden valmistaminen on hankalaa, koska kosmetiikassa käytettävät säilöntäaineet tappavat mikrobit – ja samalla myös probiootit.

Tällä hetkellä kaksi kosmetiikkavalmistajaa, Esse ja Mother Dirt, hyödyntää eläviä probiootteja tuotteissaan. Tulevaisuudessa eläviä probiootteja sisältäviä kosmetiikkatuotteita voi tulla lisää.

Ihoa helliviä probiootteja saa myös ravinnosta

Ravinnosta probiootteja saa muun muassa hapanmaitotuotteista, hapankaalista ja elintarvikkeista, joihin niitä on lisätty. Niissä probiootteina käytetään erityisesti Saccharomyces boulardii –hiivaa ja maitohappobakteereita.

Probiootit tarvitsevat ravinnokseen prebiootteja, joita on sekä terveessä suolistossa että terveellisessä ravinnossa.

Asiantuntijana Laurea-ammattikorkeakoulun lehtori Marjo Poutanen.

Lue lisää:

Suolistomikrobisto kuntoon ruokavaliolla – 7 tehokasta keinoa parantaa suolistomikrobistoa

Prebiootit ovat vatsalle yhtä tärkeitä kuin probiootit – lukuisia terveysvaikutuksia

Kutinaa alapäässä – auttaisiko probioottinen tamponi?

Probiootti ehkäisee lasten flunssia

X