Kauneus

Arka, kutiseva, punoittava ja kuiva iho? Rauhoita stressaantunut iho – 6 ongelmaa ja ratkaisua

Ei ihme, jos iho oikuttelee, kun talven sääolosuhteet vaihtelevat kipakasta pakkasesta kosteaan sadekeliin. Keräsimme yhteen vinkit, joiden avulla saat herkästi reagoivan tai kuivuuttaan hilseilevän ihon kuntoon.

Teksti:
Sini Kesänen
Kuvat:
Istock

Kireä, rypistyvä iho kaipaa kosteutusta. Herkästi reagoiva iho yksinkertaisia hoitorutiineja.

Ei ihme, jos iho oikuttelee, kun talven sääolosuhteet vaihtelevat kipakasta pakkasesta kosteaan sadekeliin. Keräsimme yhteen vinkit, joiden avulla saat herkästi reagoivan tai kuivuuttaan hilseilevän ihon kuntoon.

Ongelma: Pinkeä iho

Ihon pinta tuntuu kovalta ja kireältä panssarilta. Jopa nauraminen on hankalaa, koska iho ei jousta.

Ratkaisu: Ihon pinta on päässyt kuivahtamaan. Pintakuivuus ei katso ihotyyppiä. Pehmitä pinta kosteuttamalla. Kerrosta puhtaalle iholle seerumia, öljyä ja voidetta. Kuivaihoisen voide voi olla täyteläinen, seka- ja rasvoittuvalle iholle riittää esimerkiksi hyvin imeytyvä ja kosteuttava geelivoide.

Ongelma: Kuiva silmänympärysiho

Silmänympärysiho punoittaa, kutisee ja hilseilee. Ihoa myös kirvelee, kun silmistä valuu vettä.

Ratkaisu: Silmien vuotaminen johtuu silmien kuivuudesta. Tipauta silmiin kostutustippoja pitkin päivää ja yöksi. Rauhoita silmänympärysihoa kosteuttavalla naamiolla. Taputtele iholle ke- vyesti sormenpäillä kosteuttavaa ja rauhoittavaa silmänympärysvoidetta aamuin illoin.

Ongelma: Iho on uurteinen kuin autiomaa

Kuivuus nostaa ihon pintaan pientä kreppipaperimaista ryppyä ja korostaa syvempiä juonteita. Valo ei heijastu pinnasta, joten iho näyttää ryppyisemmältä kuin onkaan.

Ratkaisu: Silota iho kosteudella. Se pehmentää pienet pintarypyt ja pullauttaa ihon täyteläisemmäksi, jolloin syvemmätkin juonteet näyttävät loivemmilta. Suihki pintaan, myös meikin päälle, kosteusvettä useasti päivässä. Levitä kasvoille kosteuttava naamio muutaman kerran viikossa. Laita päivittäin kosteuttavaa hoitovettä, seerumia ja voidetta. Janoiselle iholle enemmän on parempi, älä siis nuukaile.

Ongelma: Iho on hiirenharmaa

Ihon luontainen helakkuus on hiipunut, ja iho näyttää elottomalta, kelmeältä ja samealta.

Ratkaisu: Vauhdita ihon toimintoja kasvohieronnalla tai -joogalla. Hiero tai painele kasvoja lempeästi. Kun iho tuntuu lämpimältä, kuori ja syväpuhdista se he-leämmäksi. Virkistä ihoa antioksidantteja ja vitamiineja sisältävillä tuotteilla. Ne laittavat vipinää myös ihon uusiutumiseen, jolloin se alkaa hiljalleen raikastua. Sisäistä freesausta saat syömällä C-vitamiinia sisältäviä hedelmiä ja marjoja.

Ongelma: Iho reagoi herkästi

Iho stressaantuu pienimmästäkin rasituksesta. Se tuntuu aralta, kutisee ja punoittaa.

Ratkaisu: Iho on kehon peili. Unen, ulkoilun ja liikunnan vähyys, stressi sekä yksipuolinen ravinto näkyvät ja tuntuvat ihossa. Rauhoita elämäsi, syö monipuolisesti ja juo riittävästi. Hoida ihoa rauhoittavilla, miedoilla tai hajusteettomilla tuotteilla. Jos iho yllättäen ärtyy tutuista hoitotuotteista, laita ne lepäämään ja kokeile uutta. Yksinkertaista hoitorutiineja – ylenpalttinen hoitaminen saattaa rasittaa ihoa.

Ongelma: Vartalon iho hilseilee

Olet vähentänyt suihkuttelua, sillä iho tuntuu tolkuttoman kuivalta. Säärten iho pölisee kuin puuteri.

Ratkaisu: Vesi ei kuivata ihoa, ellet istu kylvyssä tuntikausia. Lämpimällä vedellä suihkuttelu on sallittua atooppisellekin iholle. Onhan pesuaine mieto? Öljyjä sisältävä pesuaine kosteuttaa ihoa pitkään. Poista hilseily kuorinnalla tai pehmeällä pesuharjalla. Levitä nihkeälle iholle rasvaa sisältävää voidetta tai öljyä heti pesun jälkeen. Lisää voidetta joka päivä.

X