Terveys

Atoopikon talvisilmä oirehtii hilseilemällä ja punoittamalla – näin hoidat kuivaa silmänympärysihoa ja vuotavia silmiä

Silmänympärysihon kuivuus ja punoitus sekä silmien vuoto ja kirvely ovat tyypillisiä oireita, joita talvi aiheuttaa atoopikolle. Helpotus voi löytyä takrolimuusivoiteen ja silmätippojen käytöstä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Atoopikon silmät reagoivat herkästi talveen.

Silmänympärysihon kuivuus ja punoitus sekä silmien vuoto ja kirvely ovat tyypillisiä oireita, joita talvi aiheuttaa atoopikolle. Helpotus voi löytyä takrolimuusivoiteen ja silmätippojen käytöstä.

Moni atoopikko kärsii talvisin silmiin liittyvistä vaivoista.

– Suomen talvi on haasteellinen atoopikolle. Ilma on kylmää ja kuivaa, eikä ole aurinkoa, joka vahvistaisi ihoa. Lisäksi on viimaa ja suuria lämpötilanvaihteluja, kun välillä ollaan sisällä ja välillä ollaan ulkona, Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo.

Silmät reagoivat herkästi talven haasteisiin, koska silmänympärysiho on erittäin ohutta. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi silmänympärysihon kuivuus, hilseily ja punoitus.

– Ajan myötä luomet ja silmänaluset myös paksuuntuvat. Ja paitsi että atoopikoiden silmäluomet kuivuvat, jostain syystä myös heidän silmänsä kuivuvat herkästi, mistä voi seurata silmien vuotoa, kirvelyä sekä hiekan tunnetta.

Sekä silmien että silmänympärysihon oireita on onneksi mahdollista lievittää täsmähoidolla.

Takroolimuusivoide sopii herkälle ihoalueelle

Kortisonivoide on usein atooppisen ihon ensisijainen hoitovoide, mutta kun puhutaan ohuesta silmänympärysihosta, sen käyttö ei tule kysymykseen. Sen sijaan reseptillä saatavaa takrolimuusivoidetta voidaan käyttää silmäluomi-ihottumaan, sillä se ei ohenna ihoa.

Jos lääkärin reseptiä ei vielä ole, voiko atoopikko käyttää ensiapuna jotain toista voidetta?

– Periaatteessa kyllä, mutta on syytä huomioida, että silmänympärysiho on herkkä, eikä sille kannata levittää mitä tahansa vartalovoidetta. Perusvoiteet ja allergiatunnuksella merkityt tuotteet ovat kaikista luotettavimpia, sillä niissä ei ole yleisesti herkistäviä ainesosia, Vuorenmaa sanoo.

Takrolimuusivoiteen lisäksi atoopikko voi hyötyä kosteuttavien silmätippojen käytöstä, jotka tuovat kuiville silmille helpotusta.

– Jos tipat eivät tunnu auttavan tai silmät vuotavat hyvin paljon, suosittelen käymään lääkärissä.

Kolmas tapa helpottaa silmäoireita on viiman välttäminen, mikäli se vain on mahdollista. Aurinkolasit kannattaa siis laittaa päähän tuulisena päivänä ja talviurheilussa, kuten hiihdossa ja laskettelussa, on hyvä käyttää lajiin sopivia suojalaseja.

Voiko meikkaaminen pahentaa oireita?

Moni atoopikko haluaa mielellään peittää punoittavan ja ärtyneen ihonsa meikillä, mutta kannattaako se?

– Meikkiä voi käyttää, mutta tuotteet pitää valita iholle sopiviksi. Koska silmät ovat muutenkin herkkää aluetta, kannattaa välttää meikkejä, joissa on yleisesti allergisoivia ainesosia, kuten tiettyjä hajusteita ja säilöntäaineita. Itselle sopivat meikit löytyvät ainoastaan kokeilemalla, mutta ainakin allergiatunnuksella merkityt tuotteet sopivat useimmille.

Myös meikinpoistoaineeksi kannattaa valita atoopikolle sopiva tuote. Esimerkiksi alkoholipitoiset meikinpoistoaineet saattavat kirvellä, jos iho on ihottuman vuoksi rikki. Hankaavia tuotteita ei suositella atooppiselle iholle.

– Atooppista ihoa pestessä kannattaa käyttää pesuainetta, jonka pH-arvo on mahdollisimman lähellä ihon omaa pH:ta eli noin 5,5.

Lisätietoja saat soittamalla Allergia-, Iho- ja Astmaliiton neuvontanumeroon, joka palvelee ma–ke klo 10–14 numerossa 0600 14419.

X