Terveys

Mitä tehdä, kun kädet kuivuvat pesemisestä? Asiantuntija neuvoo hellävaraiset käsienpesuohjeet

Käsien jatkuva saippuapesu voi ärsyttää normaaliakin ihoa. Kysyimme asiantuntijalta, miten kannattaa toimia, jos kädet kuivuvat pesemisestä.

Teksti:
Paula Koski
Kuvat:
Istock

Käsien jatkuva saippuapesu voi ärsyttää normaaliakin ihoa. Kysyimme asiantuntijalta, miten kannattaa toimia, jos kädet kuivuvat pesemisestä.

Ihmiset ympäri maailman pesevät tällä hetkellä käsiään ahkerammin kuin koskaan. Syy on yksinkertainen. Asiantuntijoiden mukaan yksi tärkeimmistä koronavirukselta suojautumisen keinoista on käsien tehokas, ainakin 20 sekuntia kestävä, saippuapesu. Ahkera peseminen saa aikaan myös sen, että monen kädet kuivuvat pesemisestä nyt enemmän kuin koskaan.

– Tässä tilanteessa käsiä on pestävä paljon. Saippualla pestessä erityisesti atooppinen tai kuiva iho voi alkaa oireilla, ja kädet alkavat kuivua, asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta sanoo.

Kun kädet kuivuvat pesemisestä, alkaa kutina ja pistely

Käsiin saattaa myös ilmaantua saippuan sekä pesun aiheuttaman mekaanisen rasituksen seurauksena ärsytysihottumaa, jonka merkkejä ovat ihon kuivuminen sekä halkeilu, kutina, pistely, kirvely, turvotus tai hilseily.

Herkimpien ihoon voi pahimmillaan muodostua jopa näppylöitä tai vesirakkuloita.

Mutta mikä määrä käsien pesua on tarpeen? Ehdottomasti yleisillä paikoilla liikuskelun jälkeen, sillä ovenkahvoissa, maksupäätteissä sekä yleisissä vessoissa mikrobit pääsevät tunnetusti leviämään nopeammin.

Moni kuitenkin noudattaa ohjeistusta sosiaalisesta eristäytymisestä, eikä kotioloissa käsiä tarvitse Toikon mukaan puunata yhtä usein.

– Kotona käsiin pääsevät vain oman ympäristön ja elimistön mikrobit. Siksi on erityisen tärkeää pestä kädet aina ensimmäiseksi kotiin tullessa, hän muistuttaa.

Käsienpesuohjeet kehottavat pesemään käsiä usein, mutta monen kädet kuivuvat pesemisestä. Mikäli käytät käsidesiä, valitse glyserolipitoinen tuote, se kosteuttaa samalla.
Käsienpesuohjeet kehottavat pesemään käsiä usein, mutta monen kädet kuivuvat pesemisestä. Mikäli käytät käsidesiä, valitse glyserolipitoinen tuote, se kosteuttaa samalla.

Suosi nestesaippuaa

Myös normaali-ihoisten kädet kuivuvat pesemisestä ja voivat myös oireilla toistuvan pesun seurauksena.

Toikon mukaan erityisesti hajustetut saippuat voivat ärsyttää ihoa. Hän suositteleekin herkkäihoisia valitsemaan Allergiatunnuksella varustettuja hajusteettomia sekä hellävaraisia saippuoita.

– Nestesaippua on myös hygienisempää kuin palasaippua. Riittävään käsihygieniaan on hyvä kiinnittää huomiota myös koronan ulkopuolella, esimerkiksi normaalilla flunssakaudella, Toikko muistuttaa.

Hellävaraiset käsienpesuohjeet – jos kädet kuivuvat pesemisestä, toimi näin:

  1. Älä pese käsiä kuumalla vedellä, sillä se rasittaa ihoa. Haalealla tai lämpöisellä vedellä peseminen riittää, ja se säästää myös ihoa.
  2. Rasvaa kädet aina pesun jälkeen kosteuttavalla perusvoiteella. Erittäin kuivalle iholle kannattaa valita rasvaisempi voide.
  3. Mikäli käytät käsidesiä, valitse glyserolipitoinen tuote. Se kosteuttaa ihoa desinfioinnin lomassa ja ehkäisee näin ihon kuivumista.

Lue myös:

Mitä koronakaranteeni paljastaa parisuhteesta? Asiantuntija: ”Tuo näkyväksi sen, mikä parisuhteessa toimii ja mikä ei”

Jos koronavirus huolestuttaa jatkuvasti, mitä tehdä? Katkaise huolikierre psykologin ohjeilla

Toimi näin, jos iäkäs läheinen ei ota koronaa vakavasti eikä pysy kotona – psykologi antaa 5 ohjetta

Lue Tekniikan Maailman korona-teemalehdestä uusimmat artikkelit koronaviruksesta!

X