Ihmissuhteet

Mitä koronakaranteeni paljastaa parisuhteesta? Asiantuntija: ”Tuo näkyväksi sen, mikä parisuhteessa toimii ja mikä ei”

Koronaviruspandemia voi laittaa myös parisuhteen koetukselle. Poikkeusolosuhteet voivat viedä kumppanukset entistä kauemmas toisistaan tai yhdistää paria aivan ainutlaatuisella tavalla.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jos kommunikaatiossa ei ole ongelmia, kriisi voi hitsata paria yhä tiukemmin yhteen.

Koronaviruspandemia voi laittaa myös parisuhteen koetukselle. Poikkeusolosuhteet voivat viedä kumppanukset entistä kauemmas toisistaan tai yhdistää paria aivan ainutlaatuisella tavalla.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut poikkeustilan, jollaista kukaan ei aiemmin ole kokenut.

– Nyt vallitseva tilanne on kriisi, joka herättää tarpeen muutokseen. Terapeuttina ajattelen, että osa parisuhteista on isossa vaarassa. Mutta uskon myös, että moni pariskunta löytää toisensa ihan uudella tavalla, sanoo Väestöliiton seksuaaliterapeutti ja uusperheneuvoja Pauliina Flang.

Jos parisuhdetta ja sen ongelmia on pakoillut, kohtaa tosiasiat todennäköisesti nyt

Yritys hidastaa koronaviruksen leviämistä on aiheuttanut sen, että kotona vietetään tavallista enemmän aikaa. Monet myös työskentelevät kotoa käsin mahdollisuuksien mukaan.

Tavallisessa arjessa huonoa parisuhdetta on mahdollista usein paeta töihin tai harrastuksiin, mutta nyt vallitsevassa tilanteessa se ei välttämättä enää onnistu.

– Kyllä tämä näkyväksi tuo sen, mikä parisuhteessa toimii ja mikä ei. Näkyväksi tässä tilanteessa tulee siis se, mihin omassa parisuhteessa tulisi kiinnittää huomiota, Flang tiivistää.

Hyvät kommunikointitaidot saavat parin nyt entistä tiukemmin yhteen

Kiireet ja harrastukset eivät kuitenkaan läheskään aina ole pakoa huonosta suhteesta. Usein kiire verottaa tavallisessa arjessa parin yhteistä aikaa, vaikka sitä ei kumpikaan pariskunnasta toivo.

Jos parisuhde voi hyvin ja keskinäinen kommunikaatio toimii, saattaa yhteinen aika ja kriisin tarkasteleminen yhdessä hitsata paria entistä enemmän tiimiksi.

– Voi olla, että kun tällaisessa tilanteessa on aidosti aikaa olla läsnä kumppanille, tulee kumpikin kohdatuksi ihan eri tavalla kaikkine tunteineen, joita kriisi mahdollisesti herättää. Jos suhteen aikana ei ole aiemmin ollut kriisejä, tämä aika mahdollistaa kumppanin ja parisuhteen näkemisen aivan uusin silmin.

Vastuut perheestä ja kotitöistä joutuvat kotikaranteenissa tarkasteluun

Kun kotona ollaan tavallista enemmän, vastuut mahdollisesta jälkikasvusta ja kotitöistä päätyvät kuin huomaamatta suurennuslasin alle.

Jos kumpikin on kotona ja tekee kahdeksan tunnin työpäivän, ei ole perusteltua, että toinen tekee huomattavasti enemmän kotitöitä sekä huolehtii huomattavasti enemmän lapsista ja heidän viihdyttämisestään.

– Jos vastuunjaossa on epäsuhtaa, sen kyllä huomaa kummankin ollessa kotona. On todettu, että ne suhteet, joissa vastuut on jaettu tasaisesti, ovat usein onnellisempia kuin ne suhteet, joissa vastuut ovat epätasapainossa, Flang kertoo.

Pari sohvalla
Jos parisuhteen kommunikaatiossa on ollut ongelmia, voi tilanne äityä entistä vaikeammaksi.

Aiemmat ongelmat kommunikaatiossa saattavat koitua parin kohtaloksi

Jos suhteen kommunikaatiossa sen sijaan on ollut ongelmia, saattaa tilanne kärjistyä nyt entisestään.

– Jos kumppani ei ymmärrä tilanteen aiheuttamia tunteita, joista hänelle kertoo, voi tulla sellainen olo, että ei tule kohdatuksi ja nähdyksi sellaisena kuin on.

Kommunikaatiota voi aina yrittää parantaa. Jos tilanne on äitynyt jo ennen koronatilannetta huonoksi, voi kuitenkin olla, että koronasta aiheutuva kriisi on parisuhteelle kohtalokas.

– Ero saattaa olla edessä, jos ollaan jo niin kaukana toisistaan, että ristiriidat vain lisääntyvät eikä niitä osata ratkoa. Avun pyytäminen voisi kenties auttaa, mutta apua ei ehkä uskalleta hakea tai ei tiedetä, mistä sitä tässä tilanteessa saisi. Jos terapialle on tarvetta, esimerkiksi puhelimella saatavaa terapiaa kannattaa nyt hyödyntää.

Lue myös:

Toimi näin, jos iäkäs läheinen ei ota koronaa vakavasti eikä pysy kotona – psykologi antaa 5 ohjetta

Jos koronavirus huolestuttaa jatkuvasti, mitä tehdä? Katkaise huolikierre psykologin ohjeilla

Näkökulma: Koronavirus pakottaa sukupolveni uhrautumaan ensimmäistä kertaa yhteisen hyvän eteen

X