Ihmissuhteet

Onko sinulla ja kumppanillasi vaikeuksia puhua ja selvittää erimielisyyksiä? 5 keinoa, joilla parannatte kommunikaatiota ja vältätte eron

Riitelyä, mykkäkoulua, väärinymmärryksiä ja toisen sivuuttamista. Kuulostaako tutulta? Parisuhteen kommunikaatiota on onneksi mahdollista parantaa. Psykoterapeutti kertoo viisi vinkkiä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Jos kumppanin on vaikeaa puhua, häntä voi rohkaista esimerkiksi kysymysten avulla.

Riitelyä, mykkäkoulua, väärinymmärryksiä ja toisen sivuuttamista. Kuulostaako tutulta? Parisuhteen kommunikaatiota on onneksi mahdollista parantaa. Psykoterapeutti kertoo viisi vinkkiä.

Kaikissa parisuhteissa, niin onnellisissa kuin onnettomissa, on riitoja ja erimielisyyksiä.

– Keskeistä on se, esiintyykö niitä ohimenevästi ja korjataanko tilannetta, vai ollaanko jumissa ristiriidoissa, jotka hallitsevat elämää, psykoterapeutti Lotta Heiskanen Väestöliitosta kertoo.

Pahimmillaan konfliktinen vuorovaikutus heikentää parin ja koko perheen hyvinvointia. Vaikeudet puhua ja selvittää erimielisyyksiä voivat jopa johtaa avioeroon.

Kommunikaation vaikeudet ilmenevät esimerkiksi riitelynä, mykkäkouluna, väärinymmärryksinä ja toisen sivuuttamisena.

– Kyse on puhumisen ja kuuntelemisen vaikeudesta, asioiden sekoittamisesta ja vääriin johtopäätöksiin päätymisestä.

Kommunikaatiota on onneksi mahdollista parantaa. Lotta Heiskanen antaa viisi vinkkiä:

1. Sano asiat riittävän tarkasti

Puhuminen ”avoimesti” ei välttämättä auta. Kyse on ennemminkin siitä, miten puhutaan.

Keskustelua helpottaa se, että asiat sanotaan riittävän tarkasti. Puhujan kannattaa antaa selkeitä esimerkkejä siitä, mitä hän tarkoittaa.

”Meillä ei ole koskaan yhteistä aikaa” on epäselvää kommunikaatiota. Selvempi ilmaisu olisi, että ”emme ole pitkään aikaan olleet kahdestaan missään, ja kaipaan enemmän yhteistä aikaa”.

2. Muuta negatiivinen sanoma myönteiseksi

Keskustelua ei kannata aloittaa syytöksellä. Kun on tarve sanoa jotakin kriittistä, on parempi tehdä se kohteliaasti kuin vihamielisesti tai loukkaavasti.

Älä sano ”vihaan sitä, että tulet taas myöhässä” vaan ”toivoisin, että tulisit aikaisemmin”.

3. Kysy, älä oleta

Toisen mielentiloja ei voi suoraan lukea. Ne täytyy päätellä, ja päättely on aina jossain määrin epävarmaa.

Riitaisissa suhteissa tehdään usein nopeita ja varmoja tulkintoja toisen ajatuksista. Ihminen voi pitää omaa tulkintaansa totena eikä ymmärrä, että kyseessä on vain hänen tulkintansa tilanteesta.

Älä oleta, mitä toinen ajattelee ja tarkoittaa. Kysy.

4. Puhu, vaikka jännittäisi

Toiset ihmiset ovat parempia puhumaan, toiset parempia kuuntelemaan. Viestillä on aina jokin tarkoitus, joka saattaa olla vaikea ilmaista. Joskus omia ajatuksia voi olla vaikea pukea sanoiksi.

Puhuminen voi tuntua riskin ottamiselta esimerkiksi menneiden kokemusten takia. Ihminen on voinut kokea, että asioita, joita hän on kertonut, on käytetty häntä vastaan. Tai hän saattaa ajatella, ettei kertomisella ole merkitystä, koska häntä ei ole aiemminkaan kuultu.

Toisaalta ihminen voi yrittää vetäytyä keskustelusta myös siksi, koska hän yrittää pitää suhteen puolisoonsa rauhallisena.

Vaikka oman haavoittuvuutensa paljastaminen voi olla uhkaavaa, asioista kannattaa puhua, jotta ristiriidoista päästään eteenpäin. Puhuminen kuitenkin edellyttää turvaa, joten on ymmärrettävää, että vaikeista asioista keskusteleminen voi riitaisassa suhteessa tuntua pelottavalta.

5. Anna toiselle rauha puhua

Jos kumppanin on vaikea kertoa tunteistaan, häntä voi auttaa. Keskustelua voi esimerkiksi johdattaa eteenpäin kysymyksin mutta painostusta välttäen. Tilanne on tärkeää pitää turvallisena ja rauhallisena.

Anna toisen puhua loppuun. Pidättäydy keskeyttämästä tai ilmaisemasta välittömästi omaa eriävää mielipidettäsi. Varo myös neuvomasta toista liian aikaisin. Usein on tärkeää, että ymmärretyksi tulemisen kokemus tulee ensin ja neuvot vasta sitten, jos ne ovat tarpeen.

X