Ihmissuhteet

Täydellinen ikäero parisuhteessa – tilastodata kertoo, että 5 vuoden rajapyykki on kriittinen

Täydellinen ikäero parisuhteessa on pieni. Rakkaus on sokea, mutta ikävuosillakin on merkitystä, ainakin jos on uskominen tilastodataa. Isojen ikäerojen liitot eivät sen mukaan vaikuta kestäviltä.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Ikäero voi vaikuttaa parisuhteen kestävyyteen.

Täydellinen ikäero parisuhteessa on pieni. Rakkaus on sokea, mutta ikävuosillakin on merkitystä, ainakin jos on uskominen tilastodataa. Isojen ikäerojen liitot eivät sen mukaan vaikuta kestäviltä.

Isoja ikäeroja parisuhteessa saatetaan katsoa alta kulmien monesta eri syystä, olkoon siihen aihetta tai ei. Asiasta on olemassa myös näyttöä. Ikäerolla parisuhteessa on merkitystä. Täydellinen ikäero parisuhteessa on alle viisi vuotta ja eroriski kasvaa sitä enemmän, mitä suuremmaksi ikäero käy – jos on uskominen atlantalaisen Emory University -yliopiston tutkimuksesta vedettyjä johtopäätöksiä.

Tutkimuksessa selvitettiin aikanaan varsinaisesti hääjuhlakulujen ja avioliiton pituuden välistä yhteyttä. Ikäerot, joissa avioliitto kestää pisimpään, kävivät ilmi tutkimuksen sivutuloksena ja antavat kiinnostavaa tietoa ikäeron vaikutuksesta avioliiton pituuteen.

Lue myös: Miten ikäero vaikuttaa parisuhteeseen? Listasimme 5 tutkittua asiaa

Viiden vuoden rajapyykki

Tutkimuksen dataa tarkemmin purkaessaan amerikkalainen tilastonikkari osoitti, että riski avioeroon kohosi vain vähän viiden vuoden ikäeroon saakka. Sen jälkeen nousu oli selvää: mitä suurempi ikäero, sitä suurempi riski erota. Tilastolöydöksestä uutisoivat tuolloin useat amerikkalaisviestimet.

Pienin eroriski on pariskunnilla, joilla ikäeroa on korkeintaan vuosi.

Toisin sanoen alle viiden vuoden ikäerosta ei tämän tiedon valossa tarvitse olla huolissaan, ja täydellinen ikäero parisuhteessa näyttäisi siis tämän tutkimuksen perusteella olevan: mahdollisimman pieni. Jos ikäeroa on niin paljon, että voisi olla kumppaninsa isä tai äiti, riski eroon on erityisen korkea.

Ikäeron negatiivisiin vaikutuksiin luetaan yleensä muun muassa elämäntilanteiden ja elämänkokemuksen erilaisuus sekä erilaiset tulotasot johtuen esimerkiksi siitä, että toinen vasta opiskelee, kun toinen porskuttaa uransa huipulla. Myös sosiaaliset seikat voivat hankaloittaa parisuhdetta: isoja ikäeroja saatetaan paheksua ja jopa pitää epäilyttävinä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Nämä 7 kysymystä paljastavat, onko parisuhteellasi tulevaisuutta – selvitä, missä olette vahvoilla ja missä teillä on parannettavaa

Pariskunta ja vauva.
Tutkimuksen mukaan lapsen saaminen vähentää avioeron riskiä. © iStock

Täydellinen ikäero parisuhteessa: myös lapset ja koulutus merkitsevät

Ikä voi olla yksi tekijä liiton kestävyydessä. Tutkimuksen mukaan parisuhteen osapuolien koulutustasojen eroavaisuuksilla on myös merkitystä. Suurempi ero koulutusasteissa ennustaa suurempaa eroriskiä. Koulutustaustan erot merkitsevät enemmän naisille kuin miehille, sillä naisilla ne johtavat eroon todennäköisemmin kuin miehillä.

Varsin vahvaksi liiton sinetiksi osoittautuu tutkimuksen mukaan yhteinen lapsi. Se vähentää avioeron riskiä jopa 76 prosenttia verrattuna lapsettomiin pariskuntiin. Tämä pätee avioliittoihin, joissa lapset saadaan avioliiton solmimisen jälkeen, mutta myös ennen naimisiin menoa saadut yhteiset lapset vähentävät eroriskiä jonkin verran.

Sitä, miten tärkeä osuus ikäerolla on avioliiton kestoon suhteessa muihin vaikuttaviin tekijöihin, ei tutkimus kerro.

Lähteet: randalohlson.com, dailymail.co.uk

X