Brigitte Macron
Alkuun Brigitte vastusteli skandaalinkäryistä suhdetta nuoren Emmanuel Macronin kanssa.
Julkkikset

Ranskan seuratuin tyyli-ikoni Brigitte Macron: matka skandaalinkäryisestä opettajasta maansa ykkösnaiseksi

Brigitte Macron kerää tyylikkyydellään ihailua mutta tarinallaan kummastusta. Miten kauniista opettajasta tuli ensin oppilaansa rakastettu ja sitten Ranskan ensimmäinen nainen?
Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: MVPhotos, E Press Photo

Pariisin ytimessä sijaitseva Élysée-palatsi sai uuden isäntäparin, kun jännitysnäytelmän kaltaiset presidentinvaalit voittanut, sitoutumaton Emmanuel Macron, 39, muutti sinne vaimonsa Brigitte Macronin, 64, kanssa toukokuun 14. päivä 2017.

Kaunis pari saapui paikalle ranskalaista tyylikkyyttä uhkuen – siitäkin huolimatta, että presidentti julisti sonnustautuneensa alle 500 euron valmispukuun ja vaimo Louis Vuittonilta lainaamaansa jakkupukuun. Tällä molemmat välittivät selkeän sanoman. Kun eronneen, avioero- ja rakkaussotkuissa ryvettyneen François Hollanden aikana palatsissa oli vietetty villejä poikamiesvuosia, ja sitä ennen törsätty glamouriin Nicolas Sarkozyn sekä tämän huippumalli−muusikkovaimon Carla Brunin aikana, tulisi arvoihin nyt muutos.

Moderni presidenttipari on pyrkinyt viestittämään edustavansa uudenlaista Ranskaa. Entisenä pankkiirina Emmanuel on liputtanut säästäväisyyden puolesta, kun taas hänen opettajavaimonsa on alleviivannut koulutuksen merkitystä tasa-arvoisessa yhteiskunnassa.

Myös avoimuus on Macroneille tärkeää. Kun takavuosina esimerkiksi François Mitterrandin aikana salaisuus pitkäaikaisesta rakastajattaresta Anne Pingeot’sta ja suhteesta syntyneestä Mazarine-tyttärestä lakaistiin piiloon maton alle, on hyssyttelyn aikakausi tullut päätökseensä. Macronit eivät ole vaienneet kansaa puhuttaneesta ikäerostaan vaan tulleet rohkeasti julkisuuteen. Kyllä – heillä on ikäeroa neljännesvuosisadan verran, mutta eroottisten kipinöiden voi yhä nähdä leiskuvan avioparin välillä.

Brigitte Macron

Sähäkät sääret, symmetrinen polkkatukka ja ulkoilmaelämää hehkuva rusketus tekevät Brigittestä maansa ihaillun tyyli-ikonin.

Kaihon poskisuudelma

Tulevan avioparin kohtaaminen sattui sangen epätavallisissa merkeissä 1990-luvun alussa. Lahjakkaana lapsinerona pidetty, arvostetun neurologin Jean-Michel Macronin poika Emmanuel Macron sai Amiensissa sijaitsevassa Lycée La Providance -lukiossa äidinkielen ja latinan opettajakseen nuorekkaan Brigitte Auzièren, joka on omaa sukua Trogneux. Opettajan tytär Laurence oli Emmanuelin luokkatoveri. Kaupungissa jokainen tunsi Trogneux’n suvun, jonka suklaatehdas ja konditoria olivat niittäneet suitsutusta suklaakonvehdeistaan ja macaron-leivoksistaan.

17-vuotias nuorukainen viehättyi heti opettajastaan, jolta saamaansa poskisuukkoa hän muisteli pitkään kaihoten. Myös Brigitten tytär Laurence oli laittanut lahjakkaan luokkatoverinsa merkille. Kotona hän kertoi hullusta pojasta, joka tuntui oppivan ja tietävän kaiken.

Emmanuel pohti, miten hän voisi tehdä aloitteen. Hän päätti pyytää opettajaa käsikirjoittamaan kanssaan kouluesitykseen sopivan version italialaisen Eduardo De Filippon L’Arte della Commedia -näytelmästä. Sen merkeissä kaksikko kohtasi joka perjantai. Brigitte koki tunteiden heränneen sisällään nuorukaisen häikäisevän älykkyyden vuoksi, mutta laittoi niille hanttiin.

– Mitä ikinä teetkin, menen kanssasi naimisiin, nuorukainen tunnusti rakkautensa kohteelle Brigitten Paris Match -lehdelle viime vuonna antaman haastattelun mukaan.

Anne Fuldan kirjoittaman elämäkerran Emmanuel Macron – un jeune homme si parfait mukaan nuoren miehen vanhemmat järkyttyivät poikansa ihastuksesta. He olivat kuvitelleet Emmanuelin rakastuneen opettajan sijaan tämän suloiseen Laurence-tyttäreen, mutta totuuden selvitessä molemmat olivat sokissa. Olihan Brigitte keski-ikäinen rouva, jolla oli kolme lasta – Emmanuelin luokkatoveri Laurence, tämän kaksi vuotta vanhempi isoveli Sébastien ja pahnanpohjimmaisena Tiphaine-tytär, joka oli tuolloin vasta kahdeksanvuotias. Suhde ei ollut fyysinen, mutta jo pojan tunteet säikäyttivät perheen pahasti.

– Emme me nyt ilahtuneitakaan tuosta tiedosta voineet olla, totesi presidentti Macronin äiti, lääkäri Françoise Noguès-Macron hillitysti Anna Fuldalle, vaikka kirjan mukaan hän antoi Brigitelle sen tasoisen läksytyksen ja uhkaukset, että tämä poistui paikalta kyynelehtien.

Macronit eivät ole vaienneet kansaa puhuttaneesta ikäerostaan vaan tulleet rohkeasti julkisuuteen.

Skandaalihäät

Vaikka vanhemmat pyrkivät suojelemaan teinipoikaansa muun muassa lähettämällä tämän käymään koulunsa loppuun Henri IV -huippulukiossa Pariisissa, tämä lähestyi jo täysi-ikäisyyttä. Pian Emmanuel aloitti Pariisissa yliopisto-opinnot, joissa hän ensin keskittyi filosofiaan sitten taloustieteisiin. Opinnot etenivät vauhdilla, mutta opiskelijajuhliin Emmanuel ei jäänyt viikonlopuiksi tuhlaamaan aikaansa. Hän palasi mieluummin kotikaupunkiinsa Amiensiin riiustelemaan rakkautensa kohdetta Brigitteä, joka edelleen vastusteli skandaalinkäryistä suhdetta.

Lopulta opettajatar kuitenkin antoi periksi sydämelleen pahojen kellojen kalkatuksesta huolimatta. Hän haki avioeroa vuonna 2006 pankkiiri André Louis Auzièresta 32 vuotta kestäneen avioliiton jälkeen. Etenkin arvostettu Trogneux’n perhe ja sen patriarkka Jean eli Brigitten isä kiehuivat raivosta. Omintakeisen poikansa tuntevat Macronit alkoivat kuitenkin leppyä.

– Emmanuel palvoo Brigitteä. Vaikka Ranskan ihailluin kaunotar, huippumalli Laetitia Casta päättäisi jostakin kumman syystä riisuutua poikani edessä, sillä ei olisi häneen mitään vaikutusta, Emmanuelin äiti Françoise totesi elämäkerturi Fuldalle.

Seuraavana vuonna 29-vuotias Emmanuel Macron talutti 54-vuotiaan vaimonsa vihille. Tyylilleen uskollisena Brigitte pukeutui valkoiseen minimekkoon, jonka helma kipusi L’Illustré-lehden mukaan niin korkealle kuin vain sopivaisuussäännöt sallivat. Avioliiton solmimisen myötä Emmanuel muutti vaimonsa ja tämän lasten asuttamaan kotiin. Pankkiiri Auzière oli suosiolla muuttanut pois sieltä – loppujen lopuksi hulppea talo oli kuitenkin aikanaan ostettu hänen appiukkonsa, konvehtitehtailija Jean Trogneux’n rahoilla. Yhteisiä lapsia ei herra ja rouva Macronilla ollut suunnitelmissa, mutta lapsenlapsia Brigittelle on kertynyt jo kokonaiset seitsemän.

Brigitte Macron on Trogneux-suvusta, joka on kuulu suklaakonvehdeistaan.

Valmentaja vai valeasu?

Epätavallinen ikäero on saanut internetin törkypalstat kuohumaan. Juorut valeavioliitosta, joka peittäisi pankkiirista poliitikoksi muuntautuneen Emmanuelin homoseksuaalisuuden kävivät kuumina varsinkin presidentinvaalien aikaan. Niitä lietsoivat etenkin Macronin vastaehdokasta, populistista Kansallista rintamaa edustavan Marine Le Penin trollikannattajat.

Kuvat parista kertovat kuitenkin toista tarinaa. Hellyydenosoitukset merkitsevistä hymyistä aina suudelmiin kielivät rakkaudesta ja intohimosta. Myös Brigitten seksikkyys saa juorupalstojen pitäjät kaikkialla maailmassa käymään kuumina.

Eläkeikäinen tai ei, rouvan sähäkät sääret, symmetrinen polkkatukka ja ulkoilmaelämää hehkuva rusketus tekevät hänestä maansa ihaillun tyyli-ikonin.

Hänen yllään on nähty nahkahousuja, minihameita ja pillifarkkuja. Tätimäisiä sukkahousuja sorjasäärinen Brigitte välttää. Mieluummin hän kulkee sääret paljaina. Keskihintaisten ranskalaismerkkien ohella hän on mieltynyt huippumuodista muun muassa Louis Vuittonin laukkuun ja Hermès’n kelloon.

Brigitte asettautuu myös mielellään luksusmuotitalojen näytösten eturiviin nauttimaan muodista. Ranskassa sitä ei voi pitää kuin isänmaallisena tekona, sillä muotibisnes luo ranskalaisille valtavan määrän työpaikkoja.

Kaksi vuotta sitten Brigitte luopui omasta työpaikastaan suunnatakseen voimansa miehensä poliittisen uran tukemiseen. Gala-lehti kuvailikin häntä vaalien alla Emmanuel Macronin ykkösvalmentajaksi, jolla ei ole intoa asettua perinteiseen presidentinrouvan rooliin miehensä taustalle. Entisenä opettajana luontevampi rooli hänelle on ryhtyä tsemppaajaksi, joka kannustaa huippuälykästä puolisoaan yhä huikeampiin suorituksiin.

Caroline Derrienin ja Candice Nedelecin kirjan Les Macron mukaan Brigitten vaikutus miehensä päätöksiin on hämmentävän vahva.

– Mikäli haluat tuoda ajatuksiasi esiin Emmanuelille, sinun on ensin vakuutettava Brigitte asiastasi, Candice Nedelec totesi esitellessään kirjaansa Gala-lehdessä.

Teoksen mukaan Brigitte suojelee miestään perinteisen ranskalaisvaimon tapaan roskaruoalta ja hemmottelee tätä eleganteilla kulinaarielämyksillä. Hän kuitenkin myös vaikuttaa tämän poliittisiin päätöksiin eikä epäröi tuoda esille esimerkiksi vahvoja näkemyksiään koulutuksesta. Myös Ranskassa maailmantalouden tilanne on saanut punnitsemaan koulutuksen leikkauksia, mikä on Brigitten mielestä lyhytnäköistä. Erityisen paljon hän on lausunnoissaan tuonut esille vammaisten ja muiden erityislasten tarpeita koulussa.

Vastustajat tarttuivat Brigitten valta-asemaan hanakasti presidenttitaiston mittaan ja pyrkivät maalaamaan nuoresta ehdokkaasta kuvan tahdottomana velttoilijana, joka piileskelee vahvan äitihahmon tohvelin alla.

Presidentinvaalien ratkettua toukokuussa Emmanuel Macron tuuletti vapautuneesti vaimonsa rinnallaan.

Yllättävä uusioperhe

Häkellyttävistä käänteistä huolimatta Trogneux-Macronin uusioperhe voi hyvin. Brigitten lapset ovat ottaneet omaan ikäluokkaansa kuuluvan isäpuolen pullikoimatta vastaan. Kaikki kolme ovat myös menestyneet elämässään: Sébastien on diplomi-insinööri, Laurence kardiologi ja Tiphaine asianajaja.

– Emmanuel tuli tapaamaan meitä ja kertoi reilusti suunnitelmistaan mennä naimisiin äidin kanssa. Olen iloinen, että he ovat löytäneet onnen, Brigitten kuopus Tiphaine, 30, kertoi BFMTV-televisiokanavan haastattelussa.

Tiphainella ei ole mitään ennakkoluuloja nuorta isäpuoltaan kohtaan, vaan hän jopa ahersi tämän vaalikampanjan taustajoukoissa. Tytär sen sijaan suomi samassa televisiohaastattelussa pahojen kielten puheita.

– Minusta on käsittämätöntä, että 2000-luvun Ranskassa ylipäätään kiinnitetään mitään huomiota äitini ja tämän aviomiehen ikäeroon. Se on äärimmäisen seksististä, ja sen voi jättää omaan arvoonsa. Äitini on tehnyt arvokasta työtä koulutuksen eteen ja ansaitsee ihailua, Tiphaine totesi ja hämmästeli, miksei valtionpäämiestään nuorempien puolisojen iästä koskaan ole syntynyt vastaavaa äläkkää.

Ranskalaisessa kulttuurissa Macronin pariskunnan ja näiden omintakeisen uusperheen voidaankin nähdä ennakoivan muutosta. Moniavioisten machomiesten ja näiden varjossa pitäytyvien rakastajattarien aika alkaa olla ohi.

Brigitte Macron ei välttämättä halua nähdä itseään huumaavan kuumana puumana, mutta kaikesta huolimatta hän tyrmää odotukset perinteisistä nukkevaimoista.

Lisäksi Brigitte nostaa kypsien naisten kauneuden uusiin korkeuksiin. Mikäli maailman huippujohtajien komeuskastin kärkeen kuuluva presidentti Macron jaksoi odottaa 25 vuotta vanhempaa rakastaan yli vuosikymmenen, eikö jokainen aikuinen nainen voi uskoa lumovoimansa olevan yhtä vakuuttava?

Jutun pääkuva on päivitetty 25.4.2022.

Lue myös:

Antti Lindtman, 34, ja Kaija Stormbom, 54, odottavat lasta 10 vuoden yrittämisen jälkeen: ”Tämä vauva on ihme

10 vuotta nuoremman Hunks-tanssijan löytänyt Johanna Pakonen Seurassa: Ei seurustelisi miehen kanssa, jolla on lapsia aiemmasta liitosta

X