Ihmissuhteet

Sanna Rönnberg eli parisuhteessa, jossa hän antoi pettämisen ja valehtelun anteeksi kerta toisensa jälkeen: ”Päätin monta kertaa lähteä, mutta voimavarani eivät riittäneet”

Artisti Sana eli Sanna Rönnberg, 30, tuli petetyksi parisuhteessaan useita kertoja. Kaikesta huolimatta Sanna jäi suhteeseen, antoi anteeksi ja yritti ymmärtää kumppaniaan – oman hyvinvointinsa kustannuksella.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Tuuli Nikki

Ex-kumppanin käytös romutti Sanna Rönnbergin itsetunnon.

Artisti Sana eli Sanna Rönnberg, 30, tuli petetyksi parisuhteessaan useita kertoja. Kaikesta huolimatta Sanna jäi suhteeseen, antoi anteeksi ja yritti ymmärtää kumppaniaan – oman hyvinvointinsa kustannuksella.

Kaikki on liian hyvää ollakseen totta, artisti Sana eli Sanna Rönnberg muistaa ajatelleensa. Parikymppinen Sanna oli tavannut hurmaavan miehen ja rakastunut tähän oitis.

Aluksi kaikki tuntui luontevalta ja turvalliselta. Mies oli empaattinen ja Sanna pystyi puhumaan hänelle kaikesta.

– Rakastan pitkiä keskusteluja ja pidän ihmisistä, jotka ovat avoimia. Rakastuin hänessä siihen, että hän kertoi todella avoimesti aikaisemmista suhteistaan ja oli todella ihana, ymmärtäväinen ja kuuntelevainen.

Parin suhde eteni nopeasti ja jo muutaman kuukauden kuluttua mies muutti Sannan luokse asumaan. Pariskunnan yhteiselo alkoi onnellisesti. Sekään ei häirinnyt Sannaa, että kumppani vietti paljon aikaa poissa kotoa.

– En ole koskaan ollut mustasukkainen ihminen, enkä ikinä rajoittanut hänen menemisiään. Hänellä oli aina järkevä selitys poissaololleen. Mies kertoi, ettei voinut vastata puhelimeen, koska oli kaverillaan tai että hän oli jäänyt suustaan kiinni. Joskus illanvietto oli venähtänyt pitkäksi. Ei minulla ollut syytä epäillä, että siinä olisi ollut jotain hämärää. Ihmisellä saa olla omat kaverit ja menot.

Outoja puheluita ja viestejä

Yhteiseloa oli ennättänyt kulua pari kuukautta, kun Sanna Rönnberg huomasi olevansa normaalia itkuisempi. Vaikka tuore avopuoliso kyllä tuki ja kuunteli, kun Sanna sitä tarvitsi, jokin parisuhteessa vaivasi Sannaa.

– Minulle tuli tunne, ettei kaikki ole hyvin. Ilmapiiri oli kireämpi ja meni ajan myötä jotenkin oudoksi.

Sanna kertoi pian huolestaan ystävällensä, kun he olivat porukalla kuntosalilla. Salilla Sanna oli pistänyt merkille, kuinka mies puhui salilla jatkuvasti puhelimessa, mutta katkaisi puhelun heti, kun joku heistä meni kuuloetäisyydelle.

– Silloin sanoin kaverilleni, että nyt minusta tuntuu, että tässä saattaa olla joku kolmas pyörä.

Sanna oli myös herännyt useampaan otteeseen siihen, että mies viestitteli sängyssä keskellä yötä.

– Näin, kun hän viestitteli erään naisen kanssa ja lähetti hänelle paljon sydämiä. Kumppanin vastaus siihen oli, että tyttö on hänen paras ystävänsä. En ajatellut siitä olevan mitään ihmeellisempää, sillä voihan tyttö olla paras ystävä. Olivathan minunkin parhaat ystäväni miespuolisia. En osannut missään vaiheessa yhdistää, että tämä paras ystävä olikin hänen toinen tyttöystävänsä.

”Silloin sanoin kaverilleni, että nyt minusta tuntuu, että tässä saattaa olla joku kolmas pyörä.”

Suhde toiseen naiseen tuli shokkina

Ensimmäisen kerran Sannan kumppani jäi kiinni pettämisestä parin yhteisellä lomamatkalla. Elettiin kevättalvea ja  Sanna ja hänen miehensä olivat olleet yhdessä puolisen vuotta.

Sanna muistelee, että hänellä oli huono fiilis jo ennen matkalle lähtemistä. Loman aikana Sannalle selvisi, että hänen miehellään oli suhde naiseen, jonka kanssa hän oli viestitellyt öisin.

– Matkalla ollessamme nainen soitti miehelleni, koska hän oli saanut selville, että miehelläni oli suhde minuun. Kohta kaverini lähetti minulle viestin, että kumppanillani on toinen. Pettäminen oli selvinnyt, kun kaverini oli törmännyt mieheni toisen tyttöystävän kaveriin. Se oli hullu tilanne: toinen tyttö ei tiennyt minusta ja minä en tiennyt hänestä. Mieheni kuitenkin kielsi kaiken.

Sannalle miehen toinen suhde oli järkytys. Siinä vaiheessa he olivat suunnitelleet muun muassa yhteistä tulevaisuutta uudessa asunnossa.

– Luotin siihen ihmiseen täysillä. Minusta hän oli maailman hienoin ihminen. Se, että hän pystyi tekemään jotain sellaista, hajotti minut täysin. Muistan, että lomareissullamme vaan itkin, itkin ja itkin. Kumppanini toisteli, ettei ole mitään hätää.

Reissun jälkeen Sanna meni tapamaan miehen toista naista. Tämä näytti Sannalle viestejä, joita hän oli lähetellyt Sannan kumppanin kanssa. Niistä selvisi, että mies oli linkittänyt toiselle tyttöystävälleen samoja asuntoja, joita Sanna oli yhdessä miehensä kanssa katsellut.

– He suunnittelivat viesteissä, kuinka sisustaisivat asunnon, jota mekin olimme katsoneet. Se oli kauheaa. Kysyin kumppaniltani, että miten hän ajatteli selviävänsä tilanteesta, jossa hän oli muuttamassa samaan asuntoon kahden naisen kanssa. Hänellä ei ollut mitään vastauksia, eikä hän tiennyt, miksi oli tehnyt niin.

Toinen mahdollisuus

Pettämisen paljastuttua Sanna Rönnberg ei halunnut jatkaa suhdetta.

– Kerroin kavereilleni pettämisestä ja kannoimme miehen tavaroita pois asunnostani. Silloin ajattelin, että tämä riitti. Muistan, että minua hävetti se, miten olin ollut niin tyhmä ja sinisilmäinen.

Mies palasi kuitenkin Sannan ovelle ja pyysi itselleen toista mahdollisuutta. Sanna suostui jatkamaan suhdetta sillä ehdolla, että he hakisivat miehelle apua.

– Silloin hän myönsi pettämisen. Ajattelin, että mies oli rehellinen. Hän on tehnyt virheen ja virheistä oppii. Minulla itselläni on ollut elämässäni aika isoja juttuja, kuten alkoholiongelma ja parhaan ystävän kuolema, joten mietin, että pettäminen on melko pieni asia: ei maailma lopu siihen.

Lue myös: Sanna Rönnbergistä tuli alkoholisti jo lapsena – nyt kädessä on pullon sijaan mikki: ”Hukkasin vuosia alkoholiin, ja se harmittaa”

”Syyllistin itseäni”

Parisuhde jatkui kriisin jälkeen. Sanna ja hänen kumppaninsa muuttivat uuteen asuntoon saman vuoden syksyllä,  kuten olivat aikaisemmin suunnitelleet.

Asiat menivät mallikkaasti hetken aikaa. Pari ehti asua uudessa kodissaan puolisen vuotta, kun mies jäi kiinni vielä kolmannesta naisesta, jota oli tapaillut samaan aikaan kuin Sannaa ja jo aiemmin ilmi tullutta toista naista.

Sivusuhde paljastui, kun Sanna alkoi epäillä kumppaninsa tarinoita ja päätti ottaa yhteyttä naiseen, joka vahvisti Sannalle suhteen. Eniten Sannaa raivostutti tilanteessa valheet ja salailu.

– Ei minua haitannut, että sinä aikana oli ollut vielä joku kolmas. Olin käsitellyt päässäni sen ajan: se oli virhe, eikä sellaista enää tapahdu. Mikä asiassa raivostutti, oli se, että mieheni oli pimittänyt asian minulta.

Asian paljastumisen jälkeen Sanna Rönnberg ja hänen kumppaninsa etääntyivät toisistaan. Suhteessa ei keskustelu niin kuin aikaisemmin, eikä yhteistä aikaa vietetty.

Kesän lähestyessä  miehen käytöksessä tapahtui kuitenkin muutos: yllättäen hän ryhtyi taas kehumaan Sannaa ja halusi olla tämän lähellä. Muutoksesta ilahtunut Sanna sai pian kuitenkin vähemmän mukavan selityksen kumppaninsa muuttuneelle käytökselle. Juhannuksena kävi ilmi, että miehellä oli taas suhde toiseen naiseen Sannan selän takana.

Tieto sai Sannan romahtamaan.

– Itsevarmuuteni oli ihan nollissa. Syyllistin itseäni pettämisestä. Ajattelin, että olen ruma, tyhmä ja huono, kun minua petetään, enkä ansaitse tai tule samaan parempaan. Jäin ajatusteni kanssa suhteeseen yksin.

Häpeä sai vaikenemaan

Pettämisen ei pitäisi olla petetyn häpeä. Mutta silti Sannaa hävetti tapahtunut lopulta niin paljon, ettei hän kehdannut kertoa siitä kenellekään.

– Päätin monta kertaa, että lähden suhteesta, mutta ei minulla ollut voimavaroja siihen. Olin lannistunut ja rikki.

Viimeisen vuoden aikana Sanna yritti myös moneen kertaan pelastaa suhteen, vaikka tiesi, että mies jatkoi pettämistä. Hän ehdotti puolisolleen myös avointa suhdetta ja he kävivät yhdessä pariterapiassa. Sanna yritti auttaa ja ymmärtää miestä oman hyvinvointinsa kustannuksella.

– Tiettyyn pisteeseen asti yritin tehdä kaikkeni, että kumppanillani olisi hyvä olla, ja että hän pääsisi siitä syyllisyydestä, jota luulin hänen potevan pettämisen takia. Tein kaikkeni toisen eteen, mutta hän ei tehnyt minun vuokseni mitään.

Eropäätöksen kypsyminen vei aikaa. Viimeinen niitti Sannalle oli, kun taas eräs nainen otti häneen yhteyttä ja kertoi olleensa suhteessa Sannan miehen kanssa.

Lopulta Sanna päätti parisuhteensa kolmen yhteisen vuoden jälkeen ja mies muutti pois pariskunnan yhteisestä kodista. Vielä tänä päivänäkään Sanna Rönnberg ei tiedä, kuinka monta sivusuhdetta hänen ex-miehellään oli heidän parisuhteensa aikana.

– Mieheni jäi minulle kiinni pettämisestä useita kertoja, ja olen itse tavannut monia naisia, joiden kanssa hänellä oli suhteita. Muiden naisten todellista määrää en tule varmaan koskaan tietämään.

Kuvassa räppäri Sana eli Sanna Rönnberg.
Sanna Rönnberg eli Sana jäi tunteidensa kanssa yksin, koska ei kehdannut kertoa petetyksi tulemisesta kenellekään.

Ikuiset jäljet

Suhde jätti Sannaan isot jäljet. Niitä hän arvelee käsittelevänsä loppuelämänsä ajan.

– Olen huomattavasti epävarmempi ihmisten kanssa. En pysty luottamaan, vaikka joku ihminen sanoisikin, että tykkää minusta.

Pettämisestä ja valehtelusta huolimatta Sanna ei kadu suhdettaan. Hän ei tunne myöskään katkeruutta tai vihaa. Ex-miehelleen Sanna toivoo kaikkea hyvää.

Apua omien tunteidensa käsittelyyn Sanna on saanut sekä terapiasta että musiikista. Sanna tunnetaan myös artistinimellä Sana. Helmikuussa julkaistu Lupaa-kappale kertoo Sannan suhteesta ex-kumppaniinsa.

– Musiikki on ollut itselleni hyvä keino käsitellä tapahtunutta. Se on ollut todella terapeuttista.

X