Ihmissuhteet

Miksi suomalaiset eroavat? 10 tyypillisintä avioeron syytä

Rehellisyys ja rakkausliitto ovat tärkeitä asioita suomalaisille. Tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat uskottomuuteen nykyään tiukemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Uskottomuuden aiheuttama avioero koetaan usein erityisen kipeänä, ja se voi olla erittäin riitaisa.

Rehellisyys ja rakkausliitto ovat tärkeitä asioita suomalaisille. Tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat uskottomuuteen nykyään tiukemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Suomalaisten avioerojen yleisin syy on uskottomuus.

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että naisista 22 prosenttia ja miehistä 24 prosenttia nostaa uskottomuuden tärkeimmäksi syyksi eroon. Toiseksi merkittävin yksittäinen eron syy oli vaikeus puhua ja selvittää erimielisyyksiä.

Etenkin nuoret ja lapsettomat avioparit eroavat herkästi, jos toinen pettää. Eron todennäköisyys kasvaa sitä suuremmaksi, mitä törkeämpää pettäminen on.

Kontulan tutkimuksen mukaan joka toisessa eroon päättyneessä liitossa oli koettu jossakin vaiheessa uskottomuutta. Vuonna 2016 avioeroon päättyi 13 541 avioliittoa.

Miksi uskottomuus johtaa usein avioeroon?

Se, että uskottomuus on tärkein yksittäinen eron syy, kertoo suomalaisten arvoista ja asenteista. Rehellisyys ja ajatus rakkausliitosta ovat tärkeitä suomalaisille, ja uskottomuus sotii näitä arvoja vastaan.

FINSEX-tutkimuksen (2015) mukaan asenneilmapiiri pettämistä kohtaan on jyrkentynyt. Nykyään uskottomuuteen suhtaudutaan tiukemmin kuin koskaan aikaisemmin. Ensimmäinen FINSEX-kyseli tehtiin 1970-luvulla.

Tuija Säterin tuoreesta teoksesta Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus selviää, että uskottomuuden aiheuttama ero koetaan yleensä kipeänä, ja se voi olla myös hyvin riitaisa.

Uskottomuuden aiheuttama ero on usein niin sanottu salamaero. Salamaero tarkoittaa sitä, että jompikumpi puolisoista jättää toisen varoituksetta ja yllättäen.

Lähteet: FINSEX, Osmo Kontula: Yhdessä vai erikseen? (Väestöliitto 2013)Tuija Säteri: Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus (Aula & Co 2018)

X