Ihmissuhteet

Avioero tuli yllätyksenä – näin löydät erokriisin jälkeen vahvuuden sisältäsi

Jos avioero tulee täysin puun takaa, koko elämältä voi yhtäkkiä pudota pohja. 7 neuvoa voivat auttaa selviytymään erokriisistä ja löytämään itsevarmuuden uudelleen.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Anna itsellesi aikaa ja tilaa toipua avioerosta.

Jos avioero tulee täysin puun takaa, koko elämältä voi yhtäkkiä pudota pohja. 7 neuvoa voivat auttaa selviytymään erokriisistä ja löytämään itsevarmuuden uudelleen.

Avioero on tunteita herättävä ja elämää mullistava tapahtuma. Se voi aiheuttaa ahdistusta, vihaa, surua ja hämmennystä – ja vetää maton jalkojen alta, jos eroon ei ole osannut varautua.

Avioeroon on helpompaa suhtautua, jos sitä on harkittu ja siitä on puhuttu yhdessä jo pitkään. On kuitenkin tavallista, että toinen on valmistellut eroa hiljaa mielessään ja toiselle osapuolelle tilanne tulee yllätyksenä. Seurauksena on sokki. Tilannetta voi olla vaikea käsittää, tunteet myllertävät ja itsetuntokin saattaa laskea.

Erokriisin keskellä on kuitenkin mahdollista säilyttää uskonsa itseensä ja elämään, kun sisältään onnistuu löytämään vahvuuden. Seuraavat 7 neuvoa auttavat selviämään avioerosta ja näkemään tulevaisuuden uutena mahdollisuutena.

1. Sisäistä se, ettet ole epäonnistunut

Pettymys, syyllisyys ja jopa häpeä ovat tavallisia ja inhimillisiä tunteita avioeron yhteydessä. Avioero ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olet epäonnistunut elämässäsi. Olet saanut kokea ainutlaatuista onnea toisen ihmisen kanssa ja oppinut paljon itsestäsi ja parisuhteesta, vaikka avioliitto ei kestänytkään ikuisesti.

Avioeron sijaan epäonnistumisena voidaan pitää sitä, että jatketaan liittoa, jossa molemmat eivät ole sydämellään mukana. Ansaitset parempaa kuin parisuhteen, jossa toinen ei enää ole läsnä.

2. Löydä tapa purkaa tunteitasi

Pahaa oloa ei kannata hautoa sisällään. Mieti, mikä olisi sinulle luontainen tapa kanavoida tunteitasi. Helpottuisiko olosi lenkkipolulla, saisitko voimaa maalaamisesta vai purkaisitko ajatuksiasi päiväkirjaan?

Kun teet itsellesi mieluisia asioita, voit samalla huomata, että elämässäsi on paljon hyvää ja arvokasta.

3. Tee tilaa ympärillesi

Pidä huolta siitä, että sinulla on aikaa ja tilaa toipua erosta. Jos joidenkin esineiden tai huonekalujen katsominen satuttaa, hankkiudu niistä eroon kirpputorilla. Uusi asunto voi myös olla uusi, puhdas alku.

Anna itsellesi aikaa käsitellä eroa. Juuri, kun tunnet päässeesi eteenpäin, voi tulla takapakkia. Avioeron käsittely voi viedä aikaa, mikä on täysin normaalia.

Avioero
Avioeron jälkeen kannattaa ryhtyä toteuttamaan omia unelmia ja tehdä niitä asioita, joista itse nauttii.

4. Mieti, kuka olet

Avioeron myötä oma rooli elämässä muuttuu ja se voi tuntua pelottavalta. Kun on ollut pitkään puolison osassa, yksin oleminen on outoa ja vierasta.

Ero on kuitenkin mahdollisuus tutustua itseensä uudelleen. Kuulostele, kuka olet ja mitkä ovat unelmiasi. Oletko aina halunnut lähteä Lappin vaeltamaan, mutta entisen puolisosi kanssa se ei onnistunut? Tai haluaisitko asua kaupungin keskustassa, mutta entisen kumppanisi kanssa se ei tullut kysymykseen? Lähde rohkeasti toteuttamaan haaveitasi ja tee asioita, joista sinä nautit.

5. Älä jää yksin

Puhu avioeron herättämistä tunteista läheisillesi, kuten perheenjäsenille tai ystäville. Muut ihmiset katsovat tilannettasi erilaisesta näkökulmasta kuin sinä ja voivat auttaa näkemään asiat uudessa valossa. Myös konkreettinen apu arjessa voi olla kriisin keskellä tarpeen.

Mikäli tunnet tarvitsevasi ammattilaisen apua, älä pelkää kääntyä terapeutin, psykologin tai diakoniatyöntekijän puoleen. Terapiaa voi saada Suomessa jopa ilmaiseksi.

6. Muista, ettei avioeron aiheuttama kriisi kestä ikuisesti

On lohdullista, että avioerokriisi on vain yksi vaihe elämässä. Jokaisen päivän jälkeen olet jo lähempänä onnellisempaa elämää. Vuoden kuluttua tilanteesi on todennäköisesti täysin erilainen.

7. Suhtaudu uteliaasti uuteen

Sinun ei tarvitse piilottaa vihaasi, mutta älä anna vihan tai kaunan kahlita sinua menneisyyteen. Katkeroitumisen sijaan voi valita anteeksiannon ja eteenpäin siirtymisen. Anna elämälle mahdollisuus ja luota siihen, että parempaa on vielä luvassa.

Lähteet: Katri Syvärinen: Löydä elämän taika (Otava 2017), Psych Central, WebMDWoman’s divorce

Lue myös:

Millainen on hyvä ero? Lue asiantuntijan haastattelu

Ero voi olla elämäsi paras päätös

Miksi ero sattuu joihinkin enemmän kuin toisiin? – Näin persoonallisyystyyppisi vaikuttaa erosta selviämiseen

Vain elämää -tähti Laura Voutilainen: ”Avioero opetti minulle armoa ja anteeksiantoa”

Aamulypsyn Anni Hautala: ”Uskoin, etten koskaan eroaisi”

X