Ihmissuhteet

Naiset kertovat, mikä oli eropäätöksen viimeinen niitti: ”Vein lastenvaatetta ja mies seurasi toisella autolla”

Eropäätös voi olla vaikea, vaikka parisuhteessa olisi moni asia pielessä. Annan lukijat kertovat kokemuksiaan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Eropäätös voi olla vaikea, vaikka parisuhteessa olisi moni asia pielessä. Annan lukijat kertovat kokemuksiaan.

Suomalaisten ensimmäisistä avioliitoista noin 40 prosenttia päättyy eroon. Moni kuitenkin sinnittelee huonossa suhteessa pitkään ennen eroa ja toivoo kaiken vielä kääntyvän paremmaksi. Kysyimme Annan lukijapaneelilta, mitkä eron enteet parisuhteessa olisi pitänyt huomata ja olisiko pitänyt erota jo aikaisemmin.

Omista kokemuksistaan kertoi 120 naista, jotka olivat iältään 32-83-vuotiaita. Suurin osa oli ollut hyvin pitkässä parisuhteessa ennen sen päättymistä eroon.

30 prosentilla parisuhde oli kestänyt yli 10 vuotta ja lähes 30 prosentilla 20 vuotta tai kauemmin.

Alle viiden vuoden jälkeen eroon oli päätynyt hieman yli neljännes vastaajista, ja 5–10 vuotta yhdessä oli ollut 17 prosenttia vastaajista.

Moni oli kokenut epäilyksiä jo suhteen ensimetreillä

Epäilyksiä siitä, oliko oma kumppani itselle kuitenkaan se oikea, oli herännyt jo suhteen alussa lähes puolelle vastaajista.

Syyksi omille epäilyksille puolet mainitsi henkisesti väkivaltaisen käytöksen, kuten puolison voimakkaan mustasukkaisuuden. Lähes puolet kertoi myös, että päihteet aiheuttivat epäilystä parisuhteen tulevaisuudesta.

Työpaikkansa juonut ei ottanut mitään vastuuta.

Toisaalta usein puolisoiden arvomaailmat, tulevaisuuden haaveet ja kiinnostuksen kohteet poikkesivat toisistaan jo alkutaipaleella. Lisäksi kommunikaatio-ongelmat, erilaiset seksihalut ja pettäminen olivat aiheuttaneet parisuhteeseen harmaita pilviä jo aivan alussa.

Eron enteet – nämä olisi jälkeenpäin katsottuna pitänyt huomata

Joskus parisuhde voi päättyä täysin yllättäen, mutta usein eron enteitä ja merkkejä on ilmaantunut ennen suhteen päättymistä – niihin ei ehkä vain ymmärtänyt tuolloin kiinnittää huomiota. Todella tyypillistä oli, että vapaa-aika meni leimallisesti aivan muissa merkeissä kuin puolison seurassa.

Ei ollut enää muuta yhteistä kuin lapset ja asuntovelka.”

Kolmannes mainitsi, että parisuhteessa oli ollut uskottomuutta. Noin saman verran vastattiin, että puolisot eivät enää juurikaan keskustelleet keskenään.

Suhteen viimeinen niitti: ”Emme jakaneet enää mitään keskenämme”

Kysyimme, kauanko eron enteet olivat ilmassa ennen kuin lopullinen ero tuli. Kaikkein tavallisimmin huonoa parisuhdetta siedettiin 3–5 vuotta.

Mikä oli viimeinen eroon johtanut niitti?

Lapset kasvoivat isoiksi. Ei enää ollut syytä olla yhdessä.

Lopullisen päätöksen tein kun, kaikki kotityöt koiran ulkoilutusta ja lakkiaisten valmistelua myöten jäivät minulle. Työpaikkansa juonut ei ottanut mitään vastuuta. Kommentoi vain että ’en pidä teitä minään’.”

”Puolisoni oli viimeisten muutamien vuosien aikana etääntynyt minusta täysin, enkä enää saanut häneen kontaktia. Erosimme kymmenen vuoden jälkeen puhumatta mitään. Muutama viikko eron jälkeen hän alkoi seurustella ystäväni kanssa. Moni asia kirkastui siinä kohtaa.”

Ei ollut enää muuta yhteistä kuin lapset ja asuntovelka ja paljon, paljon riitoja.”

Moni koki, että parisuhteen osapuolet olivat kasvaneet toisistaan erilleen. Suhteessa ei ollut enää henkistä eikä fyysistä yhteyttä. Se saattoi johtaa uskottomuuteen.

Emme jakaneet enää mitään keskenämme: ajatuksia, läsnäoloa, välittämistä. Lopulta mukaan tuli pettäminen molemmin puolin.”

Aviomiehellä oli kuukausia salaa suhde toiseen naiseen. Vaistosin, että jotain oli vialla, mutta lopulta hän tunnusti aivan yhtäkkiä eräänä kesäaamuna.

”Jokin vaan katkesi minusta, en jaksanut enää”

Alistaminen ja kontrollointi toistuivat vastauksissa lopullisena eron syynä.

Jokin vaan katkesi minusta, en jaksanut enää sitä jatkuvaa itseni mitätöintiä. Olin ollut liian kauan kakkosluokan ihminen, tein mitä tahansa, mikään ei kelvannut. Tämä jos mikä nujertaa ihmisen.”

Henkinen väkivalta ilmeni pitkinä mökötyskausina sekä erittäin tärkeiden päätösten tekemisenä ilman, että minua kuultiin lainkaan.

Viimeinen niitti oli loppujen lopuksi päivä, jona ystäväni oli ostamassa lapseni juhlahousuja. Viedessäni niitä ystävälleni, mieheni seurasi minua perässä toisella autolla, koska olisin voinut ihan hyvin mennä jonkun toisen miehen luokse.”

Osalle eropäätös vahvistui vasta, kun elämään astui uusi ihminen.

Tapasin nykyisen kumppanini. Sen myötä silmäni avautuivat. En ollut tajunnut, että olisi pitänyt erota jo ajat sitten epäterveestä suhteesta.

Lähes kaikkien mielestä olisi pitänyt erota jo aikaisemmin

Lähes 80 prosenttia Annan kyselyyn vastaajista oli sitä mieltä, että huono suhde sai jatkua liian pitkään ja olisi pitänyt erota jo aiemmin. 15 prosenttia ei ollut asiasta varmoja ja vain viisi prosenttia vastasi, että ei olisi pitänyt erota aikaisemmin.

Miksi huonoa suhdetta sitten jatkettiin? Syitä oli useita. 60 prosenttia oli toivonut, että suhteen tilanne vielä paranisi. Yli kolmannes oli halunnut myös pitää perheen ehjänä. Viidennes oli pelännyt yksin jäämistä. 14 prosenttia oli ollut peloissaan siitä, miten pärjäisi eron jälkeen taloudellisesti.

Häpeä parisuhteen epäonnistumisesta nousi myös esiin. Viidennes mainitsi sen olleen yksi syistä jatkaa parisuhdetta, vaikka se ei ollut onnellinen.

X