Kauneus

Jätätkö iltaisin ihonpuhdistuksen väliin, jos et ole meikannut? Farmaseutti kertoo, miksi myös meikitön iho pitää puhdistaa

Huolellinen ihonpuhdistus on hyvinvoivan ihon perusta. Kasvot kannattaa puhdistaa myös meikittömän päivän jälkeen, koska ihon pinnalle kertyy päivän mittaan talia ja likaa. Myös puhdistustuotetta valitessa on hyvä olla tarkkana, sillä liian voimakas tuote voi horjuttaa ihon luontaista tasapainoa.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Ihonpuhdistus kannattaa tehdä joka ilta, vaikka et olisi meikannutkaan. Iho on hyvä puhdistaa myös aamuisin.

Huolellinen ihonpuhdistus on hyvinvoivan ihon perusta. Kasvot kannattaa puhdistaa myös meikittömän päivän jälkeen, koska ihon pinnalle kertyy päivän mittaan talia ja likaa. Myös puhdistustuotetta valitessa on hyvä olla tarkkana, sillä liian voimakas tuote voi horjuttaa ihon luontaista tasapainoa.

Ihonhoidosta ei tarvitse tehdä liian monimutkaista, vaan pohja terveelle iholle rakentuu perusasioista. Yksi niistä on huolellinen ihonpuhdistus omalle ihotyypille sopivalla tuotteella joka ilta – myös sellaisina päivinä, kun et ole meikannut aamulla.

– Ihon pinnalle kertyy päivän aikana saastehiukkasia ja muita epäpuhtauksia, jotka voivat altistaa ihoa tulehduksille ja rasittaa sitä. Kasvojen puhdistus auttaa poistamaan iholta myös siihen mahdollisesti kertyvän ylimääräisen rasvan, hien ja mikrobit. Puhdistustuotteen käyttö on tärkeää myös silloin, kun ei ole meikannut, koska pelkkä vesi ei poista iholta kaikkia epäpuhtauksia, kertoo farmaseutti-kosmetologi Hertta Hurme Yliopiston Apteekista.

Hurme suosittelee kasvojen puhdistamista myös aamuisin. Aamupuhdistuksen tarkoituksena on poistaa kasvoille yön aikana kertyvä hiki, pöly ja mahdolliset hoitotuotteiden jäänteet. Riittääkö kasvojen huuhtelu pelkällä vedellä edes silloin?

– Jos iho on ongelmaton, ei vesipesusta silloin tällöin todennäköisesti ole haittaa. Ihon pinnalle kertyy kuitenkin myös yön aikana epäpuhtauksia, jotka olisi hyvä saada pois. Aamuisin ihonpuhdistus onnistuu vaikkapa helppokäyttöisellä misellivedellä, joka samalla myös hoitaa ihoa. Toisaalta esimerkiksi rasvoittuva iho voi kaivata tuhdimpaa puhdistustuotetta myös aamuisin.

Pintakuivuus on merkki siitä, että puhdistusrutiinissa on korjattavaa

Ihon luontaista pH-tasapainoa tulisi pyrkiä aina suojelemaan. Ihon pintaa suojaavan mikroskooppisen ohuen happovaipan eli hydrolipidikalvon pH-arvo on suunnilleen 5, eli se on nimensä mukaisesti hieman hapan.

Jos ihon pH-arvo nousee esimerkiksi emäksisen puhdistustuotteen käytön myötä, saattaa iho tuntua pesun jälkeen ärtyneeltä ja pintakuivalta. Pintakuivuus muodostaa kasvoille ikään kuin kilven, joka estää talin normaalin ulospääsyn iholta ja voi siten aiheuttaa tukoksia. Toisaalta pintakuiva iho ei pysty vastaanottamaan hoitotuotteita, joita sille yritetään antaa. Ihon pintakuivuus onkin usein merkki siitä, että omassa puhdistusrutiinissa olisi korjattavaa.

Lue myös: Ethän pese ihoasi liikaa? Ihoa suojaava mikrobiomi tarvitsee hellävaraista hoitoa – 4 lääkärin vinkkiä, joiden avulla pidät huolta ihosi suojamuurista

– Etenkin talvisin iholla on vähemmän kosteutta ja rasvaa, joten liian voimakkaita puhdistustuotteita kannattaa välttää. Jos ihoa pistelee tai kiristelee puhdistuksen jälkeen, käytetty puhdistustuote on liian voimakas. Esimerkiksi kuiva- tai herkkäihoisen kannattaa valita hellävarainen öljymäinen tai emulsiomainen tuote. Tuotteen pitäisi puhdistaa iho ilman, että se kuivattaa tai ärsyttää sitä, Hurme ohjeistaa.

Jokaisen puhdistuskerran jälkeen kannattaa käyttää omalle ihotyypille sopivaa kasvovettä. Kasvoveden tärkein tehtävä on auttaa palauttamaan ihon pH-arvo sen luonnolliselle tasolle. Kasvovesi myös kosteuttaa ihoa ja edesauttaa siten muiden hoitotuotteiden imeytymistä. Paras ja hoitavin lopputulos saadaan, kun sitä imeytetään ihoon sormilla painellen useampi kerros.

Kaksoispuhdistus on korealainen tapa hoitaa ihoa

Päivittäinen ihonhoitorutiini kannattaa suunnitella paitsi ihotyypin, myös omien mieltymysten mukaan. Jos ihonhoito on asia, jonka eteen jaksaa nähdä hiukan enemmän vaivaa, voi kokeilla kasvojen kaksoispuhdistusta. Kaksoispuhdistus on monivaiheisuudestaan tunnetun korealaisen ihonhoitorutiinin kulmakivi, joka puhdistaa ihon lempeästi mutta tehokkaasti.

Kaksoispuhdistuksen ensimmäisessä vaiheessa tali, meikki ja muu öljyliukoinen lika poistetaan iholta öljymäisen puhdistustuotteen avulla. Sen jälkeen ihonpuhdistus jatkuu vielä vesipohjaisella tuotteella, kuten puhdistusvoiteella tai -geelillä. Tuplapuhdistuksen toisen vaiheen tarkoituksena on syväpuhdistaa iho poistamalla myös sellaiset epäpuhtaudet, joihin öljymäinen tuote ei pure.

Lue myös: Korealainen ihonhoito: kokeilitko jo kaksoispuhdistusta?

– Kaksoispuhdistus puhdistaa tehokkaasti, mutta ei kuivata ihoa tai tuki ihohuokosia. Se sopii kaikille ihotyypeille, myös rasvoittuvalle iholle. Suosittelen kaksoispuhdistusta jokaiselle, joka jaksaa panostaa ihonhoitoon, Hurme sanoo.

X