Kauneus

Kosmetiikan runsas käyttö voi olla haitaksi iholle, sanoo ihotutkija – näin pidät ihostasi huolta oman ihotyyppisi mukaan

Kuinka monta tuotetta sinun ihonhoitorutiinisi pitää sisällään? Ruotsalainen ihotutkija Johanna Gillbro on sitä mieltä, että ihonhoidossa käytettävät tuotteet tulisi karsia minimiin – lue yksinkertaiset ihonhoitovinkit eri ihotyypeille.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Ihonhoidossa tärkeää ei ole tuotteiden määrä, vaan laatu.

Kuinka monta tuotetta sinun ihonhoitorutiinisi pitää sisällään? Ruotsalainen ihotutkija Johanna Gillbro on sitä mieltä, että ihonhoidossa käytettävät tuotteet tulisi karsia minimiin – lue yksinkertaiset ihonhoitovinkit eri ihotyypeille.

Kylpyhuoneessa lainehtivan kosmetiikkameren luulisi pitävän ihon tiptop kunnossa. Todellisuudessa suuri määrä ihonhoitotuotteita voi kuitenkin tehdä ihosta entistä huonokuntoisemman, kirjoittaa ruotsalainen ihotutkija Johanna Gillbro kirjassaan Ymmärrä ihoasi (Minerva).

Gillbron mukaan runsas kosmetiikkatuotteiden käyttö merkitsee nimittäin sitä, että iholla on myös enemmän säilöntä -ja liuotinaineita. Kokosimme Gillbron kirjan perusteella minimalistisen ihonhoidon vinkit eri ihotyypeille.

Kohti yksinkertaisempaa ihonhoitoa – oman ihotyyppisi mukaan

Onko ihosi normaali, herkkä, kuiva, rasvainen vai ikääntyvä? Voit selvittää oman ihotyyppisi tämän jutun avulla.

Normaali ihotyyppi

Normaali iho ei tarvitse Gillbron mukaan sen kummempaa hoitoa.

Jos iholla haluaa käyttää voidetta, kehottaa Gillbro satsaamaan runsaasti antioksidantteja, kuten C-vitamiinia, sisältävään tuotteeseen. Ota huomioon, että antioksidantit hajoavat herkästi tuotteen vanhetessa, joten sen vuoksi kannattaa suosia pakkauksia, jossa on ilmaton pumppujärjestelmä.

Antioksidanttien lisäksi Gillbron mukaan voiteesta olisi hyvä löytyä kosteutta sitovia aineita, kuten glyseriiniä, ureaa ja N-asetyyliglukosamiinia sekä aminohappoja.

Herkkä iho

Herkkäihoiselle Gillbro vinkkaa seuraavaa: ”Älä mieti, mitä iholle pitäisi käyttää, vaan mitä tuotteita sinun kannattaa välttää.”

Vältettäviä ainesosia ovat ihoa ärsyttävät aineet, kuten alkoholit, glykolit, eteeriset öljyt, joskus myös luontaiset öljyt sekä säilöntäaineet, kuten metyyli-isotiatsolinoni, fenoksietanoli ja bentsoehappo.

Gillbron mukaan herkän ihon puhdistusta kannattaa ylipäätän välttää, sillä puhdistus altistaa ihoa säilöntä- ja muille aineille.

Lue myös: Miten käy, kun kasvoja hoidetaan pelkällä vedellä viikon ajan? Testasimme ihopaastoa

Kuiva ihotyyppi

Kuivan ihon hoidossa on hyvä muistaa se, että se on herkempi kuin normaali tai rasvainen iho.

Kuivan ihon puhdistukseen tulisi valita aine, joka on hyvin mieto. Gillbro suosittelee käyttämään ihoidenttisiä tuotteita, eli aineita, joita iho tuottaa luontaisesti.

Kuiva iho tarvitsee normaalia ihoa enemmän kosteutusta ja tuotteissa tulisikin olla kosteutta sitovia aineita. Niitä ovat muun muassa glyseriini, urea, maitohappo, aminohapot ja N-asetyyliglukosamiini.

Nainen pesee kasvoja vedellä.
Gillbron mukaan iholle ei kannata laittaa ylimääräisiä tuotteita. Esimerkiksi normaali iho ei tarvitse sen kummempaa hoitoa.

Rasvainen ihotyyppi

Yksi Gillbron mukaan etenkin akneihoon liittyvä väärä olettamus on, että rasvaista ihoa tulisi pestä vahvoilla pesuaineilla – se ei ihotutkijan mukaan pidä paikkaansa.

Eräät vahat, voit, rasva-alkoholit ja rasvahappoesterit ovat jopa niin sanottuja komedogeenisiä eli ihohuokosia tukkivia.

Rasvaisen ihon kanssa kamppailevan kannattaakin välttää aineita, kuten lanoliinia, rasva-alkoholeja sekä esimerkiksi kaakaovoita. Gillbro kuitenkin muistuttaa, että eri ihot reagoivat aineisiin eri tavalla. Tuotetta tulisikin tarkastella kokonaisuutena ja katsoa, aiheuttaako se rasvaiselle iholle aknea vai ei.

Lue myös: Kärsitkö sinäkin komedoaknesta? Sitkeisiinkin mustapäihin löytyy onneksi apu

Ikääntyvä iho

Mitä anti-age tuotteisiin tulee, jotkut ainesosat tepsivät ryppyihin Gillbron mukaan paremmin kuin toiset. Esimerkki tehokkaasta ainesosasta on retinoli, jonka on todettu vähentävän ryppyjä, vaalentavan ihoa ja tasoittavan pigmenttiä. Lisäksi retinoli lisää orvaskeden paksuutta.

Paras keino ehkäistä ihon ennen aikaista ikääntymistä on Gillbron mukaan kuitenkin suoralta auringonvalolta suojautuminen.

Lue myös: Voiko auringossa palaneen ihon hoidolla vähentää syöpäriskiä? 10 kysymystä ja vastausta ihon palamisesta ja syövästä

Jos ongelmana on ihon pigmentoituminen ja maksaläikät, voi hapoista olla apua. Kun puhutaan ihonhoitoon liittyvistä hapoista, tarkoitetaan usein AHA-, BHA- tai PHA-nimisiä happoja. Niiden tarkoituksena on kuoria eli silottaa ihon pintarakennetta ja tasoittaa ihon sävyä. On kuitenkin muistettava, että jos happo ärsyttää ihoa, se voi aiheuttaa ihon hyperpigmentoitumista. Sen takia iholle on tärkeä levittää vain sellaisia tuotteita, joista iho selvästi pitää.

Lue myös: 

Kaapit täynnä purnukoita? Farmaseutin mukaan jo kahdella ihonhoitotuotteella pääsee pitkälle – näitä ihosi oikeasti tarvitsee

Kauneudenhoidon trendit 2020: joko tunnet aktiivihiilituotteet ja 3D-kasvonaamiot?

Kannattaako ihonhoitotuotteita vaihdella säännöllisesti vai pitää kiinni luottotuotteista?

X