Mustapäät
Komedoaknen eli mustapäiden lääkehoidosta on paljon tutkimuksia ja jopa eurooppalainen hoitosuositus.
Kauneus

Kärsitkö sinäkin komedoaknesta? Sitkeisiinkin mustapäihin löytyy onneksi apu

Mustapääongelma kielii usein pintakuivasta ihosta. Ihon tukkeutumia vastaan taistellaan oikeanlaisella ihonhoidolla ja tarvittaessa ihomatoja voidaan häätää myös lääkevoiteilla.
Teksti: Irene Naakka-Hietanen Kuvat: iStock

Mustapäät kiusaavat monia, mutta harva tietää, mitä ne oikeastaan edes ovat. Yksinkertaisimmillaan niitä voi kuvailla tukkeutuneiksi talirauhasiksi, Ihosairaalassa työskentelevä lääketieteen tohtori ja ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund selittää.

– Talirauhasen ulostuloaukkoon muodostuu tulppa, joka koostuu ihosoluista ja talista, Kyrklund kuvailee.

Mistä mustapäät johtuvat?

Miksi talirauhanen sitten tukkeutuu? Orvaskeden alla olevassa verinahassa on ihon rauhasia, jotka tuottavat rasvapitoista eritettä, joka muun muassa estää ihoa kuivumasta.

Normaalilla iholla öljy pääsee virtaamaan vapaasti eikä tukkeumia synny, mutta hyvin usein iholle kerääntyy kuivunutta ihosolukkoa, joka estää talirauhasta tyhjentymästä vapaasti.

Talirauhasia on eniten kasvoissa ja selässä. Siksi finnit ja mustapäät esiintyvät yleensä juuri näillä alueilla.

– Talirauhasen tukkeuma voi olla sulkeutunut ja valkoinen eli valkopää, tai aukinainen ja tummunut, eli mustapää. Mustapäitä ilmaantuu tyypillisesti kasvojen iholle. Varhaisessa teini-iässä valko- ja mustapäät ilmaantuvat usein otsaan ja keskilinjaan, mutta vuosien saatossa niitä tulee myös ohimoille ja poskille, Kyrklund tietää.

Mustapäät vaivaavat sekaihoa

Useimmiten mustapäistä kärsiviä ihoja yhdistää pintakuivuus. Iho siis erittää rasvaa, mutta tukkeutuu helposti, koska kuivunut iho kerääntyy huokosiin eikä päästä rasvaa läpi.

Vaikka rasva aiheuttaa mustapään, ihon kuivattaminen ei ole ratkaisu ongelmaan. Esimerkiksi alkoholia sisältävällä kosmetiikalla kuivatettu iho voi alkaa erittää vain enemmän rasvaa. Avainsana onkin riittävä kosteuttaminen. Hellävaraiset happokuorinnat silloin tällöin poistavat iholta kuolleen ihosolukon.

Erilaiset iho-ongelmat ovat usein turhauttavan sitkeitä. Kyrklund kuitenkin vakuuttaa, että mustapäiden syntymistä voi hoitaa ja ehkäistä.

– Ihotautilääkärit kutsuvat ihoa, jossa on paljon valko- ja mustapäitä komedoakneksi. Komedoaknen eli mustapäiden lääkehoidosta on paljon tutkimuksia ja jopa eurooppalainen hoitosuositus. Sen mukaan antibiooteilla ei ole jalansijaa muistapäiden hoidossa. Myöskään hormonivalmisteet kuten e-pillerit tai valohoito eivät ole ensisijaisia mustapäiden hoitomuotoja.

Mustapäät venyttävät ihohuokosia

Mustapäät saattavat tuntua pinnalliselta huolenaiheelta, mutta niiden syntymistä on hyvä pyrkiä estämään. Mustapää nimittäin venyttää ihohuokosta suuremmaksi.

Laajentunut ihohuokonen on puolestaan ikään kuin arpi, jota voi olla vaikea hoitaa kotikonstein.

– A-vitamiinijohdannaisia sisältävä ihonhoitotuote voi auttaa laajentuneisiin ihohuokosiin. Se on kevyt ja edullinen menetelmä, jota kannattaa kokeilla, jos ihohuokoset aiheuttavat ongelmia. Myös lääketieteellisillä fraktioiduilla laserhoidoilla voi tasoittaa ihohuokosia, Kyrklund toteaa.

X