Kauneus

Kannattaako ihonhoitotuotteita vaihdella säännöllisesti vai pitää kiinni luottotuotteista?

Ihonhoitotuotteita on hyvä vaihdella silloin tällöin. Ammattilainen kertoo, missä tilanteessa ja kuinka usein.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Ihonhoitotuotteita on hyvä vaihdella silloin tällöin. Ammattilainen kertoo, missä tilanteessa ja kuinka usein.

Pesetkö ja hoidatko kasvojasi samoilla tuotteilla vuoden ympäri tai jopa vuodesta toiseen? Ei ehkä kannattaisi.

Suomen Kosmetologien Yhdistyksen puheenjohtaja Anne Parkkisen mukaan tärkeintä on löytää hyvä ihonhoitorutiini ja pysyä siinä.

–  Tuotteita ei siis tarvitse vaihdella kahden kuukauden välein.

On kuitenkin olemassa tilanteita, joissa ihon tarpeet kannattaa päivittää. Esimerkiksi pelkästään sääolosuhteiden takia suomalaisen naisen iho on kovilla.

Ikääntyminen ja vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat ihoon

Parkkinen listasi neljä tilannetta, joissa ihonhoitotuotteita olisi hyvä vaihtaa:

1. Vuodenaikojen vaihtuessa

– Monella iho kuivuu talvella, kun lämmitykset laitetaan päälle ja samanaikaisesti ulkona on raaka ilma. Silloin kannattaa valita miedommat puhdistustuotteet ja paksumpi voide.

2. Kesällä

– Moni käyttää UV-säteilyltä suojaavia tuotteita ympäri vuoden, mutta etenkin kesällä kannattaa ottaa tehokkaammat aurinkosuojat käyttöön.

3. Ikääntyessä

– Etenkin naisten iho muuttuu ikääntyessä, sillä hormonitoiminta vaihtelee niin merkittävästi. Heti 40 ikävuoden jälkeen estrogeenin määrä alkaa vähentyä, jolloin myös ihon ominaisuudet muuttuvat. Toisilla talineritys kiihtyy, mikä voi aiheuttaa näppyjä tai jopa aikuisiän aknea. Naisten iho on ohuempi kuin miehillä ja se on herkempi reagoimaan muutoksiin. Iän myötä tarvitaan yleensä hoitavampia ja täyteläisempiä voiteita.

4. Raskauden ja imetyksen aikana

– Raskauden ja imetyksen aikana tiettyjen naishormonien määrät saattavat jopa satakertaistua. Sen myötä joidenkin naisten iho hehkuu, kun taas toisille tulee akneoireita. Iho saattaa reagoida myös siinä vaiheessa, kun hormonaalisen ehkäisyn jättää pois. Aiemmin toimineet ihonhoitotuotteet eivät välttämättä enää toimikaan, jolloin ne on syytä päivittää.

X