Terveys

Voiko auringossa palaneen ihon hoidolla vähentää syöpäriskiä? 10 kysymystä ja vastausta ihon palamisesta ja syövästä

Monen suomalaisen iho palaa herkästi. Kuinka suuri syöpäriskin nostattaja ihon palaminen on ja täytyykö jo yhdestä palamiskerrasta huolestua? Pyysimme ihotautien erikoislääkäriä vastaamaan kysymyksiin ihon palamisesta ja syövästä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Auringolta suojautuminen on todella tärkeää.

Monen suomalaisen iho palaa herkästi. Kuinka suuri syöpäriskin nostattaja ihon palaminen on ja täytyykö jo yhdestä palamiskerrasta huolestua? Pyysimme ihotautien erikoislääkäriä vastaamaan kysymyksiin ihon palamisesta ja syövästä.

Jokainen suomalainen tietää, että auringolta suojautuminen on tärkeää. Silti auringolta suojautuminen saattaa unohtua tai jäädä puolitiehen, ja aurinkoisen päivän jälkeen iho helottaa punaisena. Millainen syöpäriskin nostattaja ihon palaminen on ja onko mitään enää tehtävissä, jos iho on auttamatta kärähtänyt auringossa?

Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski Kampin Aavasta vastasi kysymyksiimme ihon palamisesta ja syövästä:

1. Kuinka suuri syöpäriskin nostaja ihon palaminen on?

– Merkittävä. Nykykäsityksen mukaan 95 prosenttia ihosyövistä johtuu auringosta. Aurinko lisää syöpäriskiä kahdella tavalla. Palamisen lisäksi syöpäriskiä nostaa jatkuva runsas UV-säteilyn saaminen vuosikymmenten kuluessa.

2. Täytyykö yhdestä palamiskerrasta huolestua?

– Ei maailma yhteen palamiseen kaadu. Iso osa ihmisistä polttaa ihonsa joskus. Mutta tietysti mitä enemmän palamisia tapahtuu, ja mitä nuorempana, sitä suuremmat riskit ovat. Nuorena palaminen on erityisen suuri riski, koska silloin UV-säteilyn aiheuttamilla geenimutaatioilla on vuosikymmeniä aikaa kehittyä. Jos mietitään vaikka melanoomariskiä, niin lapsuuden palamiset ovat aivan oma, osoitettu riskitekijä.

3. Lasketaanko punoitus palamiseksi?

– Monet eivät miellä pelkkää punoitusta ihon palamiseksi. Pelkkä punoituskin on kuitenkin jo merkki siitä, että iho on vaurioitunut. Iho on siis palanut, jos se punoittaa.

4. Kuinka nopeasti auringossa palanut iho paranee?

– Se riippuu siitä, mikä ihoalue on kyseessä ja kuinka syvä auringonpolttama on. Punoitus paranee päivässä tai parissa. Lievästi auringossa palanut iho paranee muutamassa päivässä. Jos iho on rakkuloilla, eli kyseessä on toisen asteen palovamma, sen paranemisessa voi mennä kaksikin viikkoa tai jopa pidempään.

5. Voiko palaneen ihon hyvällä hoidolla vähentää syöpäriskiä?

– Ei voi. Mikään ei poista saatua säteilyannosta. Säteily aiheuttaa vaurioita eli mutaatioita solujen geeneihin silloin, kun ihminen on auringossa. On totta, että osa auringonpolttaman reaktiosta tulee viiveellä. Siinä vaiheessa vaurio on kuitenkin jo olemassa eikä ole pystytty todistamaan, että palaneen ihon hoidolla enää siinä vaiheessa voitaisiin vähentää syöpäriskiä. Totta kai palaneen ihmisen oloa voidaan helpottaa erilaisin keinoin, mutta vaurio on jo tapahtunut.

Auringossa palanutta ihoa voi rauhoittaa kotikonstein. Mutta jos iho kärähtää pahasti, on syytä hakeutua lääkäriin.

Paloiko iho auringossa? 10 helppoa vinkkiä auringonpolttamien hoitoon

6. Voiko palaneen ihon huonolla hoidolla lisätä syöpäriskiä?

– Mitään muuta ei luultavasti voi tehdä väärin kuin ottaa lisää aurinkoa. Palanut iho ei pysty suojautumaan auringolta normaalisti. Lisäksi palaneen ihon paraneminen viivästyy, jos iho saa jatkuvasti lisää aurinkoa. Auringossa voi oleilla vasta, kun iho on täysin normaalissa kunnossa.

7. Onko joidenkin ihoalueiden palaminen vaarallisempaa kuin toisten?

– Ihosyövillä on tiettyjä suosikkipaikkoja. Nämä paikat ovat kuitenkin useimmiten sellaisia, joihin ihmiset saavat eniten aurinkoa elämänsä aikana. Tässä asiassa voi olla myös sellaisia tekijöitä, joista emme tiedä. Ei kuitenkaan ole mitään turvallista paikkaa, josta ihon voi polttaa.

8. Onko saman ihoalueen polttaminen toistuvasti suurempi riski kuin eri ihoalueiden polttaminen?

– Totta kai vauriot tulevat lähinnä sille alueelle, mistä iho on palanut. Jos vauriot toistuvat samalla ihoalueella, riski kertaantuu joka palamiskerralla. Toistuva saman alueen palaminen on isompi riski juuri kyseiselle alueelle.

9. Kuinka monta kertaa saman ihoalueen voi polttaa ilman, että se on jo hengenvaarallista?

– Siihen ei ole vastausta. Emme ole kaikki samanlaisia. Meillä on erilaiset geenit eli eri ihmisten syöpäriski voi olla geneettisesti hyvin erilainen. Kaikessa on kyse myös tuurista: että kenelle palaminen sattuu aiheuttamaan juuri sen tyyppisen vaurion, joka johtaa syöpään johtaviin tapahtumaketjuihin.

10. Voiko sellainen ihminen, joka ei koskaan pala, saada ihosyövän?

– Kyllä. On olemassa ihmisiä, jotka eivät pala auringossa käytännössä koskaan. Silti he voivat onnistua hankkimaan ihan huomattavan määrän ihosyöpiä juuri sen takia, että he ajattelevat, että heidän ei tarvitse suojautua.

Harmiton luomi vai melanooma? Hakeudu heti lääkäriin, jos ihosi oireilee näin

X