Lifestyle

Miten käy, kun kasvoja hoidetaan pelkällä vedellä viikon ajan? Testasimme ihopaastoa

Oletko jo kokeillut ihopaastoa? Siinä kasvoja hoidetaan ihonhoitotuotteiden sijasta pelkällä vedellä. Näin paastoaminen vaikutti ihon kuntoon, kun toimittaja kokeili sitä viikon ajan.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock, Roosa Roivainen

Kosmetiikkatuotteiden sanotaan laiskistavan ihoa. Täten ihopaaston tarkoituksena on pyrkiä elvyttämään ihon luontaista toimintaa.

Oletko jo kokeillut ihopaastoa? Siinä kasvoja hoidetaan ihonhoitotuotteiden sijasta pelkällä vedellä. Näin paastoaminen vaikutti ihon kuntoon, kun toimittaja kokeili sitä viikon ajan.

Mitä pelkistetympi, sen parempi. Olen pyrkinyt pitämään ihonhoitorutiinini melko simppelinä. Tästä syystä japanilaisen The Mirai Clinicalin vuonna 2011 lanseeraama ihopaasto ja sen helppous kiehtoivat minua heti kuultuani siitä.

Ihopaaston (engl. skin fasting) tavoitteena on pyrkiä aktivoimaan kasvojen ihoa siten, että runsaasta kosmetiikasta ”laiskistunut” iho oppisi sekä suojaamaan että kosteuttamaan itseään uudelleen.  Täten kasvoja hoidetaan paaston aikana mahdollisimman yksinkertaisesti veden avulla.  Paaston kesto vaihtelee muutamasta päivästä pariin viikkoon.

Lueskeltuani aiheesta päätin tarttua myös itse haasteeseen ja kokeilla ihopaastoamista viikon ajan. Dokumentoin kokemukseni muistiin päiväkirjan avulla.

Tämän jälkeen pyysin farmaseutti Sarita Mannsia Ihosairaalasta kommentoimaan huomioitani ja kertomaan, mistä ihossani tapahtuneet muutokset mahdollisesti johtuivat.

Ihopaaston 1. päivä

Ihoni kunto paaston ensimmäisenä päivänä.

Käynnistän aamuni yleensä kahvilla, naamanpesulla ja meikillä. Uuteen rutiiniin hyppääminen tuntuukin oudolta, sillä käsissäni on valtavasti ylimääräistä aikaa. Kasvojen huuhteluun menee alle minuutti, hampaiden pesuun noin kaksi minuuttia ja hiusten harjaamiseen saman verran. Eli olen valmis päivään viidessä minuutissa! Ihopaasto tuntuu ihanan helpolta ja vaivattomalta.

Päivän mittaan en huomaa ihossani suurta eroa. Kasvoni eivät tunnu kuivilta tai kiristäviltä, vaan melko pehmeiltä. Pehmeys voi johtua toki edellisenä iltana levittämästäni yövoiteesta, jonka rippeitä kasvoiltani luultavasti vielä löytyy. Meikittömyys saa ihon tuntumaan ihanan kevyeltä.

Illalla olen suuntaamassa piknikille ystäväni kanssa, kun minulle juolahtaa mieleen, että en saa levittää kasvoilleni aurinkorasvaa. Paaston ensimmäinen huono puoli on löytynyt. Toivottavasti kasvoni eivät pala auringossa…

Ihopaaston 2. päivä

Pitkän illan jälkeen kunnon kasvojenpuhdistus tekisi terää. Täten aamuinen vesipuhdistus ei tunnu riittävältä. Yritän hangata epämiellyttävää tunkkaista tunnetta kasvoiltani pyyhkeen avulla, mikä onneksi auttaa hieman.

Kasvoni tuntuvat muuten erittäin pehmeiltä – ehkä paasto alkaa tehdä taikojaan? Olen myös yllättänyt, että meikittömyys ei häiritse itseäni laisinkaan. Päinvastoin olo on ihanan luonnollinen. Huomaan ajattelevani, että luonnollista tyyliä voisi jatkaa hyvin vaikka pidempääkin!

Ihopaaston 3. päivä

Tähän mennessä paasto on yllättänyt positiivisesti. Iho on pehmeä eikä kasvoihin ole syntynyt uusia epäpuhtauksia. Huonosti nukutun yön jälkeen silmien alla lepäävät silmäpussit hieman kuitenkin häiritsevät.

Auringon porottaessa lämpömittari näyttää yli +27 astetta. Kieltämättä tässä vaiheessa ihopaaston kannattavuus mietityttää.

Ihopaaston 4. päivä

Helleviikonloppu on selvästi vaikuttanut myös kasvojeni kuntoon. Ihoa tuntuu kiristävän tavallista enemmän ja näyttäisi siltä, että iho alkaa kuoriutua itsestään pois, etenkin nenänpielien seudulta.

Myös poskieni seudulla olevat epäpuhtaudet ovat ns. nousseet pintaan. Vaikuttaisi siltä, että ihoni on alkanut puhdistamaan itseään.

Ihopaaston 5. päivä

Kasvoni tuntuvat kaipaavan tänään kunnon puhdistusta ja voidetta. Nenäni punoittaa viikonlopun aurinkofestivaalien johdosta. Kunpa voisin piilottaa punoituksen ja kasvoillani olevat väsymyksen merkit. Iholleni on myös ilmestynyt muutama epäpuhtaus.

Alkupaaston aikana koettu pehmeys tuntuisi olevan tiessään. Huomaan laskevani  jo päiviä paaston loppumiseen.

Ihoni kunto paaston 5. päivänä. Kasvoissa selkeästi huomattavissa punoitusta etenkin nenän seudulla.

Ihopaaston 6. päivä

Työpaikalla saan kuulla kollegoilta näyttäväni ’freesiltä’, vaikka oloni on päinvastainen. Aamulla kylpyhuoneen peilistä tuijotti pikemminkin väsyneen harmahtava naama, jonka olisi helposti saanut korjattua kevyellä meikillä.

Sen radikaalimpaa muutosta ihopaasto ei ole mielestäni tehnyt iholleni. Ennen paastoa ajattelin, että tulisin takuulla kärsimään kiristävän tuntuisesta ihosta, mutta en ole huomannut valtavaa eroa aikaisempaan.

Kasvoihini ei ole syntynyt uusia epäpuhtauksia, joka kieltämättä ihmetyttää huomioiden, että en ole puhdistanut ihoani kunnolla melkein viikkoon.

Ihopaaston 7. päivä

Aamulla ihoni näyttää taas astetta paremmalta kuin edellisinä päivinä. Olen ällistynyt, kuinka vaivatonta ihopaastoaminen on. Ihoni näyttäisi olevan samanlaisessa kunnossa kuin paaston alussa. Helpotus.

Ihopaaston vaivattomuus oli ehdottomasti kokeilun parhaita puolia. Takana on kuitenkin pitkä viikko ja tänä iltana aion pyhittää rutkasti aikaa kasvojeni hemmottelulle ja hoidolle.

Ihoni kunto paaston viimeisenä päivänä. Auringon aiheuttama kuivuuden tunne on tiessään ja iho alkaa taas tuntua pehmeämmältä.

Lopputulos:

Loppujen lopuksi pelkistetty kauneusrutiini oli erittäin virkistävä kokemus! Ennen ihopaastoa ajattelin, että juuri meikittömällä naamalla kulkeminen olisi paastossa itselleni haasteliainta. Mutta päinvastoin, se teki arjesta rutkasti helpompaa.

Huonoin puoli paastossa oli ehdottomasti aurinkosuojan puute. Paaston aikana aurinko teki ihostani selkeästi kuivemman ja epämiellyttävän tuntuisen.

Vaikka viikon pituinen ihopaasto ei vaikuttanut ihoni kuntoon merkittävästi, pidempikestoisen paaston tulos saattaisi olla hyvinkin erilainen.

Ihon kunto paaston ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä.

Lähteet: Elle.com, Women’s Health 

X