Kauneus

Nämä ovat tärkeimmät keinot, joilla voit itse vaikuttaa ihosi kuntoon – ihonhoitotuotteilla voi saada aikaan myös harmia, sanoo asiantuntija

Onko älylaitteiden sinivalo haitallista iholle ja voiko meikki tukki ihon? Asiantuntija kertoo, mitkä asiat eniten vaikuttavat siihen, että iho pysyy hyvässä kunnossa.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Asiantuntija vastaa kysymyksiin kasvojen ihonhoidosta.

Onko älylaitteiden sinivalo haitallista iholle ja voiko meikki tukki ihon? Asiantuntija kertoo, mitkä asiat eniten vaikuttavat siihen, että iho pysyy hyvässä kunnossa.

Kuinka paljon kasvojen ihonhoito vaikuttaa ihon kuntoon, ja paljonko ihonhoidolla tai elintavoilla voi torjua esimerkiksi ympäristön haittoja ja ikääntymisen vaikutuksia? Ihotautilääkäri vastaa kysymyksiin ihonhoidon kulmakivistä.

1. Miten elintavoilla voi vaikuttaa ihoon?

Tärkeimmät ihon ominaisuuksiin vaikuttavat tekijät ovat auringon uv-säteilyltä suojautuminen, riittävä unen määrä, tupakoimattomuus ja monipuolinen ravinto. Iho janoaa ravinnosta saatavia vitamiineja, koska suurin osa hoitotuotteiden ainesosista jää vaikuttamaan marrasketeen eli ihon uloimman kerroksen päällimmäiseen osaan. Esimerkiksi liian vähäinen D-vitamiinin saanti voi pahentaa atooppista ihottumaa, psoriasista ja aknea. E-vitamiini puolestaan suojaa elimistöä ja ihoa ennenaikaiselta ikääntymiseltä.

Stressi on ihon vihollinen, sillä se voi huonontaa ihon sietokykyä ulkoisia ärsykkeitä kohtaan ja pahentaa joitakin ihosairauksia. Sen sijaan ei ole olemassa tutkimuksia, joissa olisi osoitettu tavallista runsaamman vedenjuonnin vaikuttavan ihon hyvinvointiin.

Lue myös: Moni uskoo, että veden juonti parantaa ihon hyvinvointia, mutta se on huuhaata – tämän takia vanha kauneuskikka ei pidä paikkansa

2. Miten hormonit vaikuttavat kasvojen ihoon?

Hormoneista ihon kuntoon eniten vaikuttavat estrogeenit. Estrogeenit auttavat ylläpitämään ihon kosteustasapainoa ja säätelevät kollageenin eli ihon tukikudoksen tuotantoa. Kun kehon estrogeenitasot vaihdevuosien myötä laskevat, iho alkaa kuivua ja veltostua.

Progesteroni eli keltarauhashormoni vaikuttaa ihon talintuotantoon. Kuukautiskierron loppupuolella alhainen progesteronitaso voi lisätä talintuotantoa ja aiheuttaa kasvoille näppyjä.

Muutokset stressihormoni kortisolin erityksessä taas voivat pahentaa ihosairauksia, kuten psoriasista ja atooppista ekseemaa. Niin kutsuttu jännitysihottuma, jossa poskille ja dekolteelle ilmestyy stressaavissa tilanteissa punaisia läiskiä, johtuu kohonneesta adrenaliinitasosta.

3. Voiko ihonhoitotuotteilla hidastaa ihon ikääntymistä?

Ihon rakenne muuttuu iän kart­tuessa väistämättä, mutta muutosten kehittymistä on mahdollista hidastaa. Ikääntymisen myötä ihon uloin kerros ohenee ja sen solujen väliset liitokset muuttuvat heikommiksi. Iholta pääsee haihtumaan enemmän vettä kuin aiemmin, ja se kuivuu.

Ihon veltostumista voi jarruttaa kosteuttamalla ihoa humektantteja eli kosteutta sitovia ainesosia sisältävillä voiteilla. Tutkimusten mukaan anti-age-tuotteista tehokkaimpia ovat retinoideja eli A-vitamiinijohdannaisia sisältävät tuotteet, sillä retinoidit lisäävät kollageenin tuotantoa ja tasoittavat ihoon jo syntyneitä pinnallisia juonteita.

Myös B-, C- tai E-vitamiinia sisältävien hoitotuotteiden säännöllisellä käytöllä tiedetään olevan jonkin verran ihon ikääntymistä hidastavia vaikutuksia. Eniten ihon vanhenemista jarruttaa kuitenkin aurinkosuojan käyttö – aurinkovauriot aiheuttavat lähes 90 prosenttia ihon ennenaikaisesta ikääntymisestä.

4. Mistä aikuisiän akne johtuu?

Akne syntyy, kun ihon talineritys lisääntyy, talirauhasten tiehyet tukkeutuvat ja lopulta tulehtuvat. Tulehtuneissa talirauhastiehyissä myös propionibacterium acnes -nimisen aknebakteerin määrä on lisääntynyt.

Yksi syy aknen kehittymiselle on kehon hormonitasojen vaihtelu. Siksi aikuisiän akne oireilee usein ehkäisypillerien lopettamisen jälkeen, raskauden aikana tai vaihdevuosien alkamisen jälkeen. Myös maitotuotteiden ja nopeasti verensokeria kohottavien ruokien nauttiminen voi pahentaa akneoireita. Naisten aikuisiän aknen epäillään yleistyneen, mutta asiasta ei toistaiseksi ole luotettavaa tutkimustietoa. On mahdollista, että ihmisten tietoisuus ongelmasta on vain lisääntynyt.

Lue myös: Saatko kasvomaskista iho-oireita? Nämä ovat tehokkaimmat keinot välttää maskiakne ja muut maskin aiheuttamat iho-ongelmat

5. Miten aikuisiän aknea tulisi hoitaa?

Lievästä aikuisiän aknesta kärsivän kannattaa pestä ihoa hellävaraisella puhdistusöljyllä tai -maidolla. Myös aknebakteerien kasvua estävää bentsoyyliperoksidia tai ihoa kevyesti kemiallisesti kuorivaa salisyylihappoa sisältävän pesunesteen käytöstä voi olla apua. Akneihoa on hyvä kosteuttaa ei-komedogeeniseksi merkityllä kasvovoiteella. Merkintä takaa, ettei tuote tuki ihohuokosia. Niasiiniamidia eli B3-vitamiinia sisältävän kasvovoiteen käytöstä voi olla apua, sillä B3-vitamiini säätelee talineritystä ja auttaa tulehduksen lievittämisessä.

Vaikeat aknemuodot, jotka aiheuttavat ihoon syviä ja ontelomaisia tulehdusmuutoksia, eivät yleensä parane ilman ihotautilääkärin apua. Isotretinoiini-reseptilääkekuuri karkottaa yleensä hankalankin aknen.

Lue myös: Aikuisiän akne on yleinen vaiva – lääkäri kertoo, miten siitä voi päästä eroon

6. Onko älylaitteiden sinivalolla vaikutusta ihoon?

Joidenkin tutkimusten mukaan sinivalo voi aiheuttaa ihoon pigmenttimuutoksia, esimerkiksi maksaläiskiä. Teoriassa on myös mahdollista, että sinivalo voisi suurina annoksina nopeuttaa ihon vanhenemista. Käytännössä ihomuutosten kehittyminen vaatisi kuitenkin tietokoneen tai kännykän näyttöä huomattavasti voimakkaamman valonlähteen. Siksi todennäköisyys älylaitteiden sinivalosta johtuville ihomuutoksille on häviävän pieni.

Auringon ultraviolettisäteilyn haittoihin verrattuna tietokoneiden ja kännyköiden sinivalon merkitys on lähes olematon.

7. Voiko kasvojen ihonhoito mennä liiallisuuksiin?

Ihoa voi hoitaa liikaa. Ihon pintaa suojaavat rakenteellinen läpäisyeste sekä elävistä organismeista koostuva mikrobiomi, joiden tasapainoa kannattaa suojella. Jos läpäisyeste tai mikrobiomi vaurioituvat, iho on tavallista alttiimpi esimerkiksi atopialle ja aknelle. Siksi turhan voimakkaiden puhdistustuotteiden käyttöä pitäisi välttää. Erityisesti liian järeiden kuorintatuotteiden käytöstä johtuvat ongelmat ovat ihotautilääkäreille tuttu näky. Esimerkiksi tulehtunutta akneihoa ei kannata koskaan hangata mekaanisilla kuorinta-aineilla.

Suun ja leuan ympärille tulehduksellista ihottumaa aiheuttava perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma voi pahentua ihon ylihoitamisen seurauksena. Suunympärysihottumasta kärsivän onkin hyvä karsia ihonhoitotuotteiden ja meikin käyttö minimiin, kunnes oireet helpottavat.

Lue myös: Tästä syystä liian nuorena ei tulisi käyttää anti-age-tuotteita – asiantuntija kertoo, miksi ihon ylihoitaminen ei kannata

Turhan voimakkaiden puhdistustuotteiden käyttöä pitäisi välttää. Etenkin liian järeiden kuorintatuotteiden käytöstä johtuvat iho-ongelmat ovat yleisiä.

8. Voiko meikki tukkia ihoa?

Paksu meikkikerros voi estää ihohuokosissa olevan talin ulospääsyn ja aiheuttaa finnejä. Jos iho on altis näppylöille, kannattaa suosia ei-komedogeenisiä meikkituotteita, jotka todennäköisesti tukkivat ihoa vähemmän. Merkintä ei kuitenkaan anna tietoa tuotteen muista ominaisuuksista. Esimerkiksi omalle ihotyypille sopimattomat meikit voivat tukkia ihoa, vaikka ne eivät olisikaan komedogeenisiä.

Hienojakoisista luonnonmineraaleista valmistettujen mineraalimeikkien ideana puolestaan on, että iho voisi hengittää niiden läpi paremmin. Mineraalimeikit ovat lähtökohtaisesti ei-komedogeenisiä, mutta vertailevia tutkimuksia niiden vaikutuksista ei ole tehty. Koska hikoilu voi lisätä meikin ihoa tukkivaa vaikutusta, kannattaa meikki puhdistaa kasvoilta aina ennen urheilua.

Lue myös: Jätätkö iltaisin ihonpuhdistuksen väliin, jos et ole meikannut? Farmaseutti kertoo, miksi myös meikitön iho pitää puhdistaa

9. Millaisia muutoksia kasvojen iholla on hyvä pitää silmällä?

Tyypillisimmät pahanlaatuisten ihomuutosten aiheuttajat ovat tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä. Kasvojen alueella esiintyy paljon ihosyöpiä, koska kasvojen iho altistuu elämän aikana erityisen runsaalle auringon uv-säteilylle. Epäsymmetrisiä, epätarkkarajaisia tai muulla tavoin ihon muista luomista poikkeavia ihomuutoksia kannattaa käydä näyttämässä ihotautilääkärille. Lääkärin vastaanotolle on hyvä hakeutua myös, jos kasvoihin ilmestyy sinnikäs, hilseilevä läiskä tai itsestään rikkoutuva ihoalue. Luomitarkastuksessa on hyvä käydä rutiininomaisesti muutaman vuoden välein, vaikka epäilyttäviä muutoksia ei näkyisikään.

Asiantuntijana ihotautilääkäri Ville Kiiski lääkärikeskus Aavasta.

X