Ruokajutut

Kauanko ruoka säilyy huoneenlämmössä? ”Jos itse päättää syödä, ei tule tarjota muille”

Unohtuiko ruoka liedelle? Bakteerit alkavat lisääntyä jo tunnissa – vaarana on ruokamyrkytys, varoittaa asiantuntija.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock

Kauanko ruoka säilyy huoneenlämmössä? Huomio on parasta kiinnittää nopeaan jääkaapittamiseen annosastioissa.

Unohtuiko ruoka liedelle? Bakteerit alkavat lisääntyä jo tunnissa – vaarana on ruokamyrkytys, varoittaa asiantuntija.

”Unohdin lihakastikkeen liedelle illalla. Uskaltaako sitä syödä vielä tänään – kauanko ruoka säilyy huoneenlämmössä?”

Tällaisiin kysymyksiin törmää usein sosiaalisessa mediassa, ja vastaukset tulevat näppituntumalla. Kysyimme Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silanderilta, voisiko yön yli liedellä seissyttä ruokaa syödä enää seuraavana päivänä.

− Ehdottomasti ei kannata. Bakteerit alkavat lisääntyä ruuassa heti sen jäähtyessä, jo tunnissa. Muutamassa tunnissa ruoasta saattaa tulla syömäkelvotonta. Mitään turvallista rajaa ei voi antaa sille, kuinka kauan ruoka säilyy syömiskelpoisena, eikä riskejä kannata ottaa, Silander sanoo.

Liedelle unohtuneesta ruuasta voi saada ruokamyrkytyksen, joka oireilee esimerkiksi vatsakivuilla ja oksentamisella. Ruokamyrkytys menee yleensä ohi melko nopeasti, mutta voi joskus aiheuttaa vakavia seurauksia etenkin riskiryhmiin kuuluville, kuten alle kouluikäisille lapsille, raskaana oleville tai vanhuksille.

Lue Kotiliesi.fi: Nämä ruoat maistuvat seuraavanakin päivänä

Kasvisraasteissakin piilee riski

Erityisen tarkka pitää olla kala- ja liharuokien kanssa. Kypsennetty kala, vaikkapa frittimuikku, säilyy raakaa kalaa paremmin, mutta ei sitäkään kannata seisottaa pöydässä aterioinnin jälkeen.

Kalan säilyvyyteen vaikuttaa esimerkiksi kylmäketju. Kaupassa kalaa säilytetään jäissä, mutta kotona jääkaapin lämpötila ei ole yhtä kylmä. Martat suositteleekin valmistamaan kalan samana päivänä kuin se on ostettu ja jäähdyttämään kalan heti ruokailun jälkeen.

− Kun esimerkiksi uunikala alkaa jäähtyä, bakteerit alkavat lisääntyä. Kun ruoka on 20−40-asteista, se on erityisen otollinen kasvualusta bakteereille. Yli 60-asteinen ruoka on vähemmän suotuisa bakteerien kannalta. Lämpimänä tarjottava ruoka on pidettävä yli 60-asteisena tai jäähdytettävä nopeasti jääkaappilämpötilaan eli +2−4-asteiseksi, Silander sanoo.

Myös ruuan kosteus vaikuttaa siihen, kauanko ruoka säilyy huoneenlämmössä. Kosteus luo otolliset olosuhteet bakteerien lisääntymiselle.

−Raa’atkaan kasvikset eivät ole turvassa pilaantumiselta. Kun kasvisten pintaa rikotaan, tarjoutuu bakteereille otollista kasvupintaa. Erilaiset kasvisraasteet pilaantuvatkin herkästi huoneenlämmössä, Silander kertoo.

Riisin bakteerit eivät aina kuole kuumentaessa. Pöydälle unohtuneessa kypsässä riisissä bakteerinkasvu villiintyy.

Ota tehokas jäähdytys tavaksi

Ruokamyrkytyksen vaara piilee myös esimerkiksi pöydälle unohtuneessa keitetyssä riisissä. Kuiva riisi sisältää bakteereita, jotka eivät aina kuole keittämällä. Keitetty, pöydälle unohtunut riisi tarjoaa oivallisen kasvuympäristön bakteereille.

− Muidenkin ruokien suhteen pätee sama, että kaikki bakteerit eivät välttämättä kuole kuumennuksen aikana. Niinpä ne alkavat herkästi lisääntyä ruuassa sen jäähtyessä. Bakteerien lisääntymiseen vaikuttaa myös muun muassa käsihygienia, eli onko ruokaa käsitelty valmistusvaiheessa puhtain käsin, Silander selvittää.

Sen sijaan, että arpoisi mielessään, voiko pari tuntia liedellä levännyttä ruokaa vielä syödä, katse kannattaa kiinnittää ruuan mahdollisimman nopeaan jäähdyttämiseen ja jääkaappiin siirtämiseen. Kun tästä tekee itselleen tavan, ei enää jatkossa tarvitse pohtia ruuan syömäkelpoisuutta hellalle unohduksen jälkeen.

− Suosittelen, että ruoka siirretään hetimmiten valmistusastiasta pienempiin rasioihin, joissa ruoka viilenee nopeammin. Näin talviaikaan rasiat voi siirtää ulos jäähtymään ja siirtää sen jälkeen jääkaappiin. Jos pihaa tai parveketta ei ole, tiskialtaaseen voi laskea viileää vettä ja jäähdyttää ruuan vesihauteessa, Silander neuvoo.

Kauanko ruoka säilyy huoneenlämmössä? Kuumennus ei pelasta

Jos ruoka on kertaalleen päässyt unohtumaan huoneenlämpöön, ei sen uudelleen kuumentaminen enää pelasta tilannetta. Sen sijaan ruuan tehokas jäähdytys valmistuksen jälkeen saa sen säilymään jääkaapissa pidempään syömäkelpoisena.

− Tehokkaasti jäähdytetty ja jääkaappiin siirretty ruoka kannattaa kuitenkin kuumentaa kunnolla ennen nauttimista. Ruuan tulisi olla kauttaaltaan mielellään yli 70-asteista – sellaista, että se vähän jo polttaa. Näin ehkäistään ruokamyrkytyksiä, Silander tuumaa.

Jos harkitsee nauttivansa liedelle muutamaksi tunniksi unohtunutta ruokaa, on hyvä muistaa, että ruuan aistinvarainen tarkastelu ei välttämättä anna luotettavaa tietoa sen syömäkelpoisuudesta.

− Jos kuitenkin itse päättää tällaista ruokaa nauttia, sitä ei tule tarjota muille, etenkään riskiryhmäläisille, kuten lapsille, vanhuksille tai perussairauksista kärsiville, Silander painottaa.

X