Koti ja sisustus

Mihin lukemiin jääkaapin lämpötila kannattaa säätää? Fiksumman sähkönkäytön säätö, jonka asiantuntija tekisi

Jääkaapin oikea lämpötila takaa elintarvikkeiden säilymisen. Asiantuntija vinkkaa miten toimia, jos sähkönkulutus mietityttää.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Istock

Voiko jääkaapin lämpötilaa säätämällä säästää sähkölaskussa?

Jääkaapin oikea lämpötila takaa elintarvikkeiden säilymisen. Asiantuntija vinkkaa miten toimia, jos sähkönkulutus mietityttää.

Jääkaapin lämpötila takaa elintarvikkeiden laadun ja säilymisen, kun se on oikea. Mihin lukemiin jääkaapin mittari sitten tulisi asettaa? Se ei olekaan aivan yksinkertainen kysymys.

Ruokaviraston ohje oikeista elintarvikkeiden säilytyslämpötiloista kotioloissa on jääkaapissa +2 – +6 celsiusastetta ja pakastimessa -18 celsiusastetta.

Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski on samoilla linjoilla – tosin hän rajaisi jääkaapin lukemat neljän ja viiden asteen välille.

Suur-Uski ei suosittele tieten tahtoen nostamaan jääkaapin lämpötilaa suosituksia korkeammaksi.

– Suosituslämpötiloja on tarpeellista noudattaa, jotta ruoka säilyy. Siksi lämpötiloja ei voi säätää lämpimämmälle säästämismielessä.

Oikean lukeman säätäminen ei kuitenkaan välttämättä riitä.

– Kannattaa itse tarkistaa lämpötila perusjääkaappitilasta sekä pakastimesta. Sen voi mitata aivan tavallisella ulkolämpömittarilla. Jääkaappien merkkivalot eivät välttämättä kerro totuutta, vaan niissä voi olla heittoa, Suur-Uski huomauttaa.

Lämpötilaerojen vuoksi mittaus kannattaa ottaa mahdollisimman keskeltä jääkaappia.

Kotiliesi.fi: Tästä syystä sähkön käyttöä kannattaa ajoittaa kulutushuippujen ulkopuolelle – vaikka sinulla olisi kiinteähintainen sopimus

Voiko jääkaapin lämpötila säästää sähköä?

Jääkaappiin laitettu ulkolämpömittari voi paljastaa kylmemmät lukemat kuin jääkaappi tai pakastin itse.

Tällöin lämpötilaa voi säätää hieman lämpimämmälle, ja mitata uudestaan, mitä oma mittari sitten näyttää.

– Turhan kylmät lämpötilat lisäävät energiankulutusta. Etenkin koskien pakastinta, Suur-Uski toteaa.

Lue myös: Pidätkö laturia aina seinässä tai lataatko puhelinta yöllä? Selvitimme totuuden tulipaloriskistä ja sähkönkulutuksesta

X