Ruoka

Miksi Hot Rod -sipsi ei enää mahdu sormeen? Taffel paljastaa, että villi teoria onkin totta

Sosiaalisessa mediassa on käyty kuumaa keskustelua Hot Rod -perunarenkaiden oletetusta pienentymisestä. Selvitimme, onko huhuissa perää.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Anna Ferrante

Hot Rod -perunarenkaat ovat olleet Suomessa markkinoilla vuodesta 1978.

Sosiaalisessa mediassa on käyty kuumaa keskustelua Hot Rod -perunarenkaiden oletetusta pienentymisestä. Selvitimme, onko huhuissa perää.

Sipsinystäviä on viime aikoina kuohuttanut Taffelin Hot Rod -perunarenkaiden oletettu muuttunut koko. Facebookin huumorisävytteisessä Länsimaisen ihmisen ahdinko -ryhmässä asiaa on puitu antaumuksella. Useampi keskusteluun osallistunut on huomannut, etteivät nämä mausteiset suosikkirenkaat enää mahdu sormiin, vaikka aiemmin ovat niihin vaivatta sujahtaneet.

”Hot Rod -sipsit ovat kummallisesti pienentyneet. Ennen renkaita sai tungettua joka sormeen, josta nakertaa”, kirjoittaa postauksen aloittaja ja saa useita vahvistuksia huomiolleen.

Onko Hot Rod -perunarenkaiden koko todella pienentynyt, vai onko kyse – kuten useampi keskusteluketjun osallistuja epäilee – kuluttajien paksummiksi käyneistä sormista, kasvaneesta iästä ja vaa`an lukemasta?

Lue myös: Testasimme oudot sipsimaut – kaksi nousi ylitse muiden: ”Kuin Mäkkärin tuplajuusto, mutta sipsi”

Taffel: Hot Rod -renkaat ovat pienentyneet vuosien varrella

Paksuuntuneet sormet eivät kuitenkaan välttämättä ole syynä siihen, jos Hot Rod -sipsit eivät enää mahdu sormeen: perunarenkaiden koko on toden totta pienentynyt.

Taffelin tuoteryhmäpäällikkö Tobias Gustafsson kertoo sähköpostitse vastauksena Annan tiedusteluun, että vuosien varrella tuotteeseen on tehty joitakin pieniä parannuksia, jotka ovat tehneet renkaista hieman pienempiä kuin alun perin.

Hän lisää, että Hot Rod -renkaiden koossa voi myös olla pienen pientä vaihtelua friteeraustavasta ja -ajasta riippuen.

Sitä, millaisesta vaihtelusta on kyse tai milloin renkaat pienentäneet parannukset on tehty, Gustafsson ei kerro.

Monille kuluttajille Hot Rod -sipsit ovat tuttuja jo lapsuudesta, sillä kauppoihin ne tulivat Suomessa jo vuonna 1978. Paprikan ja savun mauilla terästetyt perunasipsit ovat koukuttaneet kuluttajia paitsi maullaan ja rapeudellaan, erityisesti myös muodollaan. Laajalle levinnyt tapa nauttia Hot Rodeja on ollut niiden pujottaminen sormuksen tapaan sormiin ennen syömistä.

Länsimaisen ihmisen ahdinko -Facebook-ryhmän kommenttien perusteella renkaiden pienentyminen saattaa jopa uhata tuotteen suosiota. Kommenteissa muun muassa todetaan, että koko sipsien idea on pilattu, eikä Hot Rod -renkaita voi syödä, ellei niitä voi ensin laittaa sormiin.

Toimittaja testaa: mahtuvatko nyky-Hot Rodit sormiin?

Muistan lapsuudestani Hot Rodien sormiin työntämiset, kuin myös naimisiinmenoleikit perunarenkailla. Edellisestä Hot Rodien syöntikerrastani on niin pitkä aika, etten enää muista – kymmenen, viisitoista vuotta ainakin. Sormien paksuuteni ei vihkisormuksen perusteella ole kahteenkymmeneen vuoteen kasvanut. Lienen siis oikea henkilö testaamaan asiaa käytännössä: mahtuvatko Hot Rodit enää sormiin?

Jo ensivilkaisulla perunarenkaat näyttävät pienemmiltä kuin muistin. Testi käy nopeasti ja sen tulos on ilmeinen: nyky-Hot Rodit eivät todellakaan mahdu enää sormiin.

hot rod -perunarenkaat eivät mahdu sormiin.
Hot Rod -perunarenkaat juuttuvat lähes poikkeuksetta aikuisella sormenpäihin. © Anna Ferrante

Pikkurilliin ne menevät hädin tuskin puoleen väliin, ja muiden sormien kohdalla rengas jää auttamatta jumiin heti alkuunsa eli sormenpäähän.

Testiin osallistuvat myös 7- ja 9-vuotiaat lapseni. Edes heillä Hot Rodit eivät mahdu sormenpäitä pidemmälle, poikkeuksena 7-vuotiaan pikkurilli, johon perunarengas liukuu juuri ja juuri.

Lasten testitulos vahvistaa lopullisesti, että Hot Rod -sipsit ovat vuosikymmenten saatossa pienentyneet.

Lue myös Kotiliesi.fi: Nämä neljä pussia ovat sipsihyllyn myyntitykit – mutta arvaatko maun, jota suomalaiset kavahtavat?

X