Muoti

Selvitä stylistin vinkeillä, oletko kevät-, kesä-, syksy- vai talvi-ihminen! Nämä värit pukevat eri ihotyyppejä parhaiten

Värianalyysi jakaa ihmiset kevät-, kesä-, syksy- ja talvi-ihmisiin sen mukaan, mikä on ihon pigmentin pohjasävy. Stylisti kertoo, miten omaa tyyppiä voi yrittää itse selvittää. Katso jutusta eri ihotyypeille sopivat värikartat!

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Tinka Lindroth, Istock

Kevätihmiselle sopivat täydellisesti kirkkaat, lämpimät sävyt.

Värianalyysi jakaa ihmiset kevät-, kesä-, syksy- ja talvi-ihmisiin sen mukaan, mikä on ihon pigmentin pohjasävy. Stylisti kertoo, miten omaa tyyppiä voi yrittää itse selvittää. Katso jutusta eri ihotyypeille sopivat värikartat!

Värianalyysissa ihmiset jaetaan neljään eri ryhmään: kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen. Oman ihon pohjasävy ratkaisee sen, kuulutko lämpimään kevääseen tai syksyyn vai kylmään kesään tai talveen.

Lue lisää: Tunnistatko, korostavatko kasvojasi paremmin kylmät vai lämpimät sävyt? Ihon pigmentin pohjasävy kertoo, mitkä värit saavat kasvosi hehkumaan

Kunkin eri ryhmän oma väripaletti koostuu väreistä, jotka pukevat juuri heitä parhaiten.

– Kun ihminen pukeutuu hänelle oikeisiin väreihin, hänen ihonsa alkaa hehkua kauniina ja kasvojen parhaat puolet korostuvat. Kasvot näyttävät raikkailta, ja värit heijastuvat kauniisti ilman meikkiäkin, sanoo stylisti Sohvi Nyman.

Kuinka neljän eri vuodenajan mukaan nimettyjen ryhmien värimaailmat sitten eroavat toisistaan? Beauty Colors -värianalyysejä tekevä stylisti Kati Vasell kertoo.

Värianalyysi: kesä

Kesän värit ovat kuin ranskanpastilleja: raikkaita, kylmiä, sinipohjaisia värejä. Kesän väripaletti kulkee tummuusasteeltaan kylmästä maalarinvalkoisesta keskiharmaaseen asti. Kauniiden pastellisävyjen lisäksi kesän värikartasta löytyy esimerkiksi pellavaa, hiekansävyistä beigeä ja maitosuklaan ruskeaa.

Koruissa kesälle sopivat parhaiten hopea, valkokulta ja teräs.

Myös hiuksissa ja meikeissä kannattaa suosia kylmiä sävyjä. Esimerkiksi kirkkaan vaaleat raidat ja pinkki huulipuna sopivat usein loistavasti kesäihmiselle.

Värianalyysi kesä värit
Kesän värisävyt ovat hurmaavia viileitä ja vaaleita.

Värianalyysi: talvi

Talven värit ovat kylmiä, mutta dramaattisempia ja tummempia kuin kesän. Talvi-ihmiset ovat piirteiltään vahvoja, ja heille sopivat isot kontrastit. Esimerkiksi voimakas fuksianpunainen näyttää yleensä upealta talvi-ihmisen yllä. Talven värikartta kulkee kirkkaanvalkoisesta mustaan. Talvi onkin neljästä ryhmästä ainoa, jonka väripaletissa on mustaa.

Koruissa talvelle sopivat parhaiten hopea, valkokulta ja teräs.

Talvi voi halutessaan käyttää myös meikeissä voimakkaita kylmiä sävyjä. Pukevimmat hiukset ovat tyypillisesti joko todella tummat tai todella vaaleat. Esimerkiksi harmaat hiukset sopivat talvi-ihmiselle oivasti. Tärkeintä on, että sävy on kylmä.

värianalyysi talvi värit
Talven väripaletissa on voimakkaita, kylmiä sävyjä.

Lue lisää: Moni pukeutuu mustaan, vaikka se sopii yllättävän harvalle – näin tunnistat, kannattaako sinun käyttää mustia vaatteita

Värianalyysi: kevät

Kevään värit ovat raikkaita ja kirkkaita, mutta lämpimiä sävyjä. Kevään väripaletti kulkee tummuusasteeltaan kermanvalkoisesta keskiruskeaan. Väripaletista löytyy koralleja, violetteja, keltaisia ja vihreän sävyjä. Kevään värisävyt heijastelevat keväistä luontoa, eli niissä on paljon kirkkaita, puhtaita värejä.

Koruissa keväälle sopivat parhaiten keltakulta ja punakulta.

Kevään meikkisävyissä toistuvat värikartan persikkaiset, lämpimän ruskeat ja kultaiset sävyt. Myös kirkas oranssiin taittava huulipuna sopii usein kauniisti kevätihmiselle. Hiuksissa kannattaa suosia lämpimiä vaaleanruskean ja hunajan sävyjä. Usealle sopivat myös punertavat sävyt, kunhan ne eivät ole liian tummia. Trendiväri mansikkablondi hehkuu kauniisti juuri kevätihmisen hiuksissa.

värianalyysi kevät värit
Kevään väripaletista löytyy lämpimiä vaaleita ja kirkkaita sävyjä.

Värianalyysi: syksy

Syksyn värit ovat lämpimiä, mutta kevääseen verrattuna huomattavasti tummempia ja murretumpia. Syksyn ruskan värit, kuten ruosteenpunainen, maastonvihreä ja oranssi kuuluvat syksyn väripalettiin. Petrooli pukee syksyihmistä erityisen upeasti. Syksyn väripaletti kulkee tummuusasteeltaan kermanvalkoisesta tummanruskeaan.

Koruissa syksylle sopii parhaiten keltakulta ja punakulta sekä pronssi, meripihka ja nahka.

Tummat ruskeat ja lämpimät punertavat sävyt sopivat erityisen kauniisti syksyihmisen meikki- ja hiussävyihin. Murretut vihreät näyttävät kauniilta luomilla, ja hiuksiin voi rohkeasti sujauttaa loimuavaa oranssia.

värianalyysi syksy värit
Syksyn väripaletissa on lämpimiä ja murrettuja maanläheisiä värejä.

Lue myös: Ihosi pohjasävy ratkaisee, mitkä meikki- ja hiusvärit kannattaa valita – nämä sävyt sopivat kevät-, kesä-, syksy- ja talvi-ihmiselle parhaiten

Olenko kevät, kesä, syksy vai talvi?

– Kun värianalyysi tehdään kerran oikein, tulos säilyy koko elämän. Meidän jokaisen iho nimittäin ikääntyy omalla pigmenttialueellaan, sanoo stylisti Kati Vasell.

Entä voiko omaa ihonsävyä yrittää selvittää itse? Vasell antaa muutaman vinkin, joiden avulla asiaa voi halutessaan testata kotona.

  1. Selvitä, onko ihosi pohjasävy kylmä vai lämmin

– Ota esimerkiksi jokin todella lämpimän oranssi kangas ja sille pariksi esimerkiksi kylmä sähkönsininen tai pinkki kangas. Vertaile näitä kankaita meikittömiä kasvoja vasten luonnonvalossa. Kiinnitä huomiota siihen, miten värit heijastuvat kasvoilla. Esimerkiksi kylmäpohjaiselle iholle oranssi lyö todella voimakkaasti keltaisuutta kasvoille ja saattaa tehdä koko kasvoista oranssit.

  1. Mieti, miten rusketut

– Kesäihmisen iho on yleensä vaalea ja palaa herkästi. Talvi-ihmisen iho tyypillisesti ruskettuu hitaasti ja rusketus kestää pitkään. Mutta rusketuksen sävy on aavistuksen likaisen oloinen. Kevät- ja syksyihmiset puolestaan ruskettuvat yleensä helposti ja rusketus on kauniin kellertävä ja kuulas, Vasell sanoo.

  1. Tarkastele ranteessa olevien verisuonten väriä

– Myös ranteen verisuonet voivat tarjota vihjeen. Näyttävätkö suonesi ennemmin sinisiltä vai vihreiltä? Jos suonet ovat selkeästi vihreät, viittaa se lämpimään ihonsävyyn. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikilla värisävy ei erotu selkeästi.

Lue myös: Pukeudutko yleensä mustaan, siniseen vai punaiseen? Tämän vaatteidesi väri kertoo sinusta

X