Lifestyle

Moni pukeutuu mustaan, vaikka se sopii yllättävän harvalle – näin tunnistat, kannattaako sinun käyttää mustia vaatteita

Musta väri kasvojen lähellä korostaa valtaosalla tummia silmänalusia ja juonteita ja heittää iholle epäedullisia varjoja, sanoo asiantuntija. On harhaluulo, että musta automaattisesti viestisi ammattimaisuudesta tai loisi hoikentavan vaikutelman.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Istock

Musta on liian kova väri valtaosalle suomalaisista.

Musta väri kasvojen lähellä korostaa valtaosalla tummia silmänalusia ja juonteita ja heittää iholle epäedullisia varjoja, sanoo asiantuntija. On harhaluulo, että musta automaattisesti viestisi ammattimaisuudesta tai loisi hoikentavan vaikutelman.

Mikä on suomalaisten tyypillisin pukeutumisongelma?

– Liiallinen mustan värin käyttö, vastaa stylisti Sohvi Nyman.

Musta on erityisen haastava väri valtaosalle suomalaisista.

Värianalyysin mukaan se sopii ainoastaan talvi-ihmisille, joita on vain noin 12 prosenttia suomalaisista. Stylisti Kati Vasellin mukaan on helppo tunnistaa, milloin musta ei sovi henkilölle:

– Musta väri kasvojen lähellä luo valtaosalle varjoja kasvoille, tekee ihosta kalpean ja harmaan, tummentaa silmänalusia ja nostaa juonteet voimakkaammin näkyviin. Lisäksi musta luo usein illuusion kaksoisleuasta tuomalla varjoja leuan alle.

Musta sammuttaa useimmilta ihon hehkun ja tuo kasvoille varjoja.
Musta sammuttaa useimmilta ihon hehkun ja tuo kasvoille varjoja. Kuvituskuva.

Beauty Colors -värianalyysejä tekevän Vasellin mukaan usein ajatellaan virheellisesti, että esimerkiksi työpukeutumisessa kannattaisi suosia mustaa ja tummansinistä.

– Moni kuvittelee, että tummat värit automaattisesti viestivät asiallisuutta, asiantuntevuutta ja ammattitaitoa. Mutta näin ei ole. Sen sijaan oman ihonsävyn mukaan itselle sopiviin väreihin pukeutunut ihminen tutkitusti koetaan energiseksi ja vakuuttavaksi. Eli jokaisen ei kannata pukeutua mustaan esimerkiksi työhaastatteluun mennessään.

työpukeutuminen ei tarvitse olla mustaa
Työpukeutumisessakin voi käyttää värejä. Itselleen sopiviin sävyihin pukeutunut ihminen näyttää raikkaalta ja asiantuntevalta. Kuvituskuva.

Vasell sanoo, että värianalyysin avulla jokaiselle löytyy väripaletti, jossa on juuri häntä parhaiten pukevat värit. Paletin avulla on helppo etsiä imartelevampia vaihtoehtoja mustan tilalle.

– Jokaisessa värikartassa on myös neutraaleja sävyjä. Joten kenenkään ei ole pakko pukeutua värikkäästi, jos ei halua.

Lue myös: Pukeudutko yleensä mustaan, siniseen vai punaiseen? Tämän vaatteidesi väri kertoo sinusta

Kesäihmiselle esimerkiksi sininen on huomattavasti parempi väri kuin musta.
Kesäihmiselle esimerkiksi sininen on huomattavasti parempi väri kuin musta. Kuvituskuva.

Musta hoikentaa ja nuorentaa – totta vai tarua?

Myös stylisti Sohvi Nyman tyrmää väitteen siitä, että musta pukisi jokaista.

– Usein kuulee väitettävän, että musta hoikentaa ja nuorentaa. Se ei pidä paikkaansa. Sen sijaan kannattaa pukeutua omalle vartalonmallille sopiviin vaatteisiin, jotka korostavat vartalon hyviä puolia. Asiantuntijatehtävissäkin työskentelevä voi ja saa pukeutua värikkäästi.

Lue myös: Oman vartalotyypin tunnistaminen auttaa korostamaan parhaita puolia – stylisti nimeää kaksi tyypillistä pukeutumisongelmaa

Oman vaatekaapin päivittämiseen voi pyytää myös apua stylistiltä, joka auttaa oikeiden värisävyjen ja omalle vartalonmallille parhaiten sopivien vaatteiden etsimisessä.

Stylisti Sohvi Nyman neuvoo kääntymään ketjumyymälöiden sijaan pienempien kivijalkaliikkeiden puoleen ja käyttämään hyväksi niiden tarjoamaa asiantuntemusta.

– Sen lisäksi pienemmissä kivijalkaliikkeissä on yleensä tarjolla värikkäitä vaatteita ympäri vuoden. Ketjuliikkeistä kevät- ja kesäihmiset löytävät omaan värikarttaansa sopivia värejä lähinnä keväisin.

Talvi-ihminen näyttää upealta myös mustasta. Hänen ihonsa ja piirteensä kestävät mustan värin luoman voimakkaan kontrastin.
Talvi-ihminen näyttää upealta myös mustassa. Hänen ihonsa ja piirteensä kestävät mustan värin luoman voimakkaan kontrastin. Kuvituskuva.

Lue myös: Kenelle sopii halkio, vyö tai kaksoisnapitus? Näin valitset sinulle parhaiten sopivan villakangastakin vartalotyyppisi mukaan

X