Muoti

Oman vartalotyypin tunnistaminen auttaa korostamaan parhaita puolia – stylisti nimeää kaksi tyypillistä pukeutumisongelmaa

Älä mieti, mitä haluaisit vartalossasi piilottaa, vaan sitä, mitä siinä kannattaa korostaa! – Jokaisessa vartalossa on paljon kaunista ja hyvää, sanoo stylisti. Näin tunnistat oman vartalotyyppisi viiden tyypin joukosta.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Istock

Jokaisella vartalotyypillä on parhaat puolensa, joita korostaa.

Älä mieti, mitä haluaisit vartalossasi piilottaa, vaan sitä, mitä siinä kannattaa korostaa! – Jokaisessa vartalossa on paljon kaunista ja hyvää, sanoo stylisti. Näin tunnistat oman vartalotyyppisi viiden tyypin joukosta.

Vartalotyypit ja oman tyypin tunnistaminen auttavat korostamaan pukeutumisessa omia parhaita puolia. Stylisti Sohvi Nyman osaa heti nimetä suomalaisten kaksi tyypillisintä pukeutumisongelmaa.

– Ensimmäinen on liiallinen mustan värin käyttö. Toinen on se, että suomalaiset pukeutuvat liian väljiin vaatteisiin, Nyman sanoo.

Lue myös: Moni pukeutuu mustaan, vaikka se sopii yllättävän harvalle – näin tunnistat, kannattaako sinun käyttää mustia vaatteita

Stylistin mukaan mietimme pukeutumisessamme aivan liikaa sitä, miten peitämme, piilotamme ja häivytämme sen sijaan, että korostaisimme omia parhaita puoliamme.

– Ihmiset eivät tunnista vartaloidensa parhaita puolia, vaan keskittyvät niiden sijaan miettimään erilaisia ”ongelmakohtia”. Kun peittelyn sijaan alkaakin korostaa oman vartalonsa parhaita puolia, tuntuu pukeutuminen aivan erilaiselta.

Nyman puhuu hyvää mieltä tuottavan pukeutumisen puolesta. Jokaisen vartalossa on kauniita puolia.

– Jos sovituskopissa tuntuu siltä, ettei mikään mahdu ja että olet jokaiseen sovittamaasi vaatteeseen väärän kokoinen, olet yksinkertaisesti sovittanut vartalollesi väärän mallista vaatetta. Silloin vika ei ole sinussa tai vartalossasi, vaan siinä vaatteessa. Entä onko sinulla kaapissa tavoitefarkut? Tavoitevaatteet ovat pahan mielen vaatteita, jotka pitäisi heittää menemään.

Lue myös: Heitä tavoitefarkut pois – 6 keinoa, jotka saavat sinut aidosti rakastamaan kehoasi

Vartalotyypit: viisi erilaista

Nyman sanoo, että tärkeintä olisi tunnistaa omat muodot eli oma vartalotyyppi ja etsiä sille sopivia vaatteita.

Eri vartalotyypit on nimetty kirjainten mukaan ja niitä on viisi: A-, H-, O-, X-  ja Y-vartalot.

vartalotyypit: viisi erilaista
Ylärivissä vasemmalta katsoen on Y-, X- ja A-vartalotyypit. Alarivissä O- ja H-tyypit.

– Kirjaimet auttavat hahmottamaan vartalon muotoa, Nyman sanoo.

Lue myös: Kenelle sopii halkio, vyö tai kaksoisnapitus? Näin valitset sinulle parhaiten sopivan villakangastakin vartalotyyppisi mukaan

A-vartaloisen yläosa on pienempi ja alaosa kurvikkaampi.

Y-vartalo on A:n vastakohta eli yläosa on raamikkaampi tai rintavampi ja alaosa pienempi.

H-vartalo on melko suora eli ylä- ja alaosat ovat samankokoisia, eikä vyötärö ole erityisen erottuva.

O-vartalolla kaikki kertyy helposti vatsanseudulle, mutta usein esimerkiksi sääret ovat varsin solakat.

X-vartalotyyppi on kurvikas tiimalasi eli ala- ja ylävartalot ovat samankokoisia ja vyötärö on kapeampi.

– Toki oma vartalo voi olla myös sekoitus eri vartalotyyppejä. Esimerkiksi ”omppu-päärynä” on aika tyypillinen suomalaisnaisen vartalo. Yleensä se tarkoittaa sitä, että ihmisellä on A-vartalo, mutta vähän enemmän vatsaa, Nyman kertoo.

Lue myös: Shoppaatko vaatteita netistä? Näin vältät hutiostokset – stylisti neuvoo 4 hyödyllistä vinkkiä

Omaa vartalotyyppiään ei voi muuttaa – eikä tarvitsekaan!

Pääosin oma vartalotyyppi pysyy samana läpi iän mahdollisista painonvaihteluista huolimatta. Jokainen vartalotyyppi esimerkiksi lihoo hieman eri tavalla.

Olisikin erittäin tärkeää ja terveellistä ymmärtää, että omaa rakennettaan eli vartalotyyppiään ei voi muuttaa esimerkiksi laihduttamalla. Ajattelepa vaikka eri koirarotuja: rotevarakenteisesta bulldogista ei tule pitkäjalkaista ja siroa vinttikoiraa, vaikka sitä kuinka näännyttäisi nälkään.

– Jos miettii omaa vartalotyyppiään, kannattaa myös katsoa oman suvun naisia. Monella vartalotyyppi periytyy, Nyman vinkkaa.

vartalotyypit
Jokaisessa vartalossa on kaunista ja hyvää, muistuttaa stylisti.

Pukeutumisella voi korostaa juuri oman vartalotyypin parhaita puolia. Itseään ei kannata verrata muihin. Paljon järkevämpää on miettiä, mikä omassa vartalossa on erityisen hyvää.

– Fakta on, että jokaisella meistä on ne omat parhaat puolet. Jokaisessa vartalossa on kaunista ja hyvää.

X