villakangastakki
Laadukas villakangastakki on aina tyylikäs.
Muoti

Kenelle sopii halkio, vyö tai kaksoisnapitus? Näin valitset sinulle parhaiten sopivan villakangastakin vartalotyyppisi mukaan

Hyvin valittu villakangastakki on laadukas, monivuotinen ystävä. – Kun saat ensimmäisen kerran yllesi hyvin istuvan ja kauniisti laskeutuvan laadukkaan villakangastakin, ihmettelet, miksi olet koskaan suostunut edes pukemaan päällesi huonosti istuvia, pussittavia takkeja, sanoo stylisti.
Teksti: Outi Pippuri Kuvat: iStock

Laadukas ja ajaton villakangastakki on pitkäikäinen, aina tyylikäs, mukava yllä ja se imartelee kantajaansa.

Mutta mistä laadukkaan villakangastakin tunnistaa? Entä itselleen parhaiten sopivan mallin?

Stylisti Sohvi Nyman sanoo, että tärkeintä on kiinnittää huomiota kankaan materiaaleihin, neuloksen laatuun ja takin leikkauksiin.

– Ensinnäkin takin materiaalista vähintään 75–80 prosenttia pitää olla villaa. Muuten se ei ole oikeasti villakangastakki eikä se lämmitä. Villa, merinovilla ja alpakka ovat hyviä materiaaleja. Monissa kaupoissa myydään edullisia ”villakangastakkeja”, joiden materiaaleista 75 prosenttia onkin polyesteria tai akryylia. Polyesteri on keinokuitu ja käytännössä muovia. Takki, josta valtaosa on muovia, ei ole villakangastakki, Nyman painottaa.

Laadukkaan villakangastakin neulos on tiheästi neulottu. Mitä tiheämpi neulos takissa on, sitä lämpimämpi ja kestävämpi se on.

– Vanhoissa laadukkaissa villakangastakeissa oli vanuvuori sisällä ja monissa lisäksi silkkivuori. Kirppareilta ja vintage-putiikeista voi siis tehdä huippulöytöjä. Uusissa takeissa myös vuorin materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos vuori on esimerkiksi polyesteria, se lähinnä hiostaa ja sähköistää, mutta ei lämmitä.

Lue myös: Haaveiletko sinäkin pukeutuvasi laadukkaisiin ja ajattomiin vaatteisiin, mutta ne tuntuvat liian kalliilta? Selvitimme, mistä kotimaisen neuleen hinta koostuu

Takkia ostaessa kannattaa ottaa huomioon myös se, kuinka herkästi itse palelee. Lämminveriselle ja helposti hikoilevalle sopii paremmin ohuempi villakangastakki kun taas vilukissan kannattaa ostaa mahdollisimman paksu ja lämmin takki.

Klassinen herrainkaulus sopii kaikille vartalotyypeille. Uskalla mustan sijaan kokeilla myös värejä.

Villakangastakin leikkaus kannattaa valita oman vartalotyypin mukaan

Hyvien materiaalien lisäksi kannattaa rauhassa etsiä takki, jonka leikkaukset istuvat omalle vartalotyypille.

Takin ei esimerkiksi kuulu pussittaa selästä. Mikäli selkään jää pussi, on vaatteen selkäkappale liian pitkä. Hartialinjan tulee myötäillä omaa hartialinjaa ja päättyä oman olkasauman kohdalle. Oikeanmittainen hiha päättyy pari senttiä ranneluun alapuolelle. Liian pitkät hihat synnyttävät hullunkurisen vaikutelman lainatakista.

Takin pituudessa kannattaa huomioida oma pituus. Polvipituinen villakangastakki sopii jokaiselle kuten myös ylälantiolle ulottuva takki. Reippaasti polven alle yltävä takki lyhentää säärtä lyhyen ihmisen yllä. Pohjepituiset ja sitä pidemmät takit sopivatkin parhaiten pitkille ihmisille. Puoleen reiteen ulottuva takki pukee kapealanteista Y- tai H-vartalotyyppiä.

– Kun saat ensimmäisen kerran yllesi hyvin istuvan ja kauniisti laskeutuvan laadukkaan villakangastakin, ihmettelet, miksi olet koskaan suostunut edes pukemaan päällesi huonosti istuvia, pussittavia takkeja, Nyman lupaa.

Hyvin istuvaa takkia on lähes mahdoton löytää sovittamatta. Siksi takkiostoksille kannattaa varata hieman aikaa. Toisaalta hyvin valitulla takilla pärjää vaikka kuinka monta talvea.

– Parhaat takit myydään heti alkusyksystä, joten kannattaa lähteä ajoissa liikkeelle. Ja muista, että muitakin värejä on olemassa kuin musta.

Lue myös: Shoppaatko vaatteita netistä? Näin vältät hutiostokset – stylisti neuvoo 4 hyödyllistä vinkkiä

Haussa pitkäikäinen villakangastakki? Huomioi nämä  tyyliyksityiskohdat

1. Kauluksen malli

Klassinen herrainkaulus toimii kaikilla vartalotyypeillä.

Pienirintaiselle sopivat erityisen hyvin suuret kaulukset, jotka tuovat massaa ylävartaloon.

Mitä rintavampi on, sitä hillitymmät kaulukset kannattaa valita. Esimerkiksi kaulukseton tai pystykauluksella varustettu villakangastakki toimii rinnakkaalla hyvin.

villakangastakki pystykaulus

Pystykaulus sopii erityisen hyvin rintavalle ihmiselle.

Huomaa, että mikäli esimerkiksi herrainkauluksilla varustetun takin kaula-aukko on avara, tarvitset myös riittävän suuren ja lämmittävän kaulahuivin.

2. Vyöllä vai ilman?

Vyö sopii erityisen hyvin kurvikkaalle vartalolle eli A- ja X-vartalotyypeille. Toisaalta Y tai H voivat halutessaan luoda vaikutelman kurvikkaasta vyötäröstä vyön avulla.

– Oikeastaan O-vartalotyyppi on ainoa, jonka kannattaa välttää vyötä, sillä hänellä vartalon levein kohta on juuri vatsan kohdalla, Nyman neuvoo.

Villakankaan laatu näkyy myös vyössä. Laadukas vyö laskeutuu kauniisti eikä jää töröttämään ikävästi.

Vyö kannattaa sitoa hieman sivulle ja mahdollisimman yksinkertaiselle solmulle. Rusetteja kannattaa välttää, ne luovat helposti kylpytakkivaikutelman.

Toisinaan vyössä voi olla myös solki. Vyötä ei kuitenkaan ole pakko sitoa soljella. Soljellinenkin vyö kannattaa usein kiepauttaa yksinkertaiselle solmulle.

3. Millainen napitus?

Villakangastakissa voi olla piilonapitus, yksirivinapitus tai kaksirivinapitus. Näistä kaksirivinapitus on haastavin, sillä se voi helposti luoda leventävän vaikutelman. Siksi se toimiikin parhaiten hoikalla H-vartalotyypillä.

Monissa villakangastakeissa ei ole lainkaan nappeja. Napittomat takit voivat olla haastavia etenkin kylmällä ja tuulisella talvikelillä.

4. Paras taskun malli?

Takin päällä lepäävät, näyttävät ja toisinaan kookkaatkin paikkataskut sopivat parhaiten kapealanteisille H:lle ja Y:lle. A-vartaloista paikkataskut voivat lyhentää ja leventää. Hänen kannattaa ennemmin suosia piilotaskuja.

5. Väljä malli vai muotoonleikattu malli?

Väljän malliset takit sopivat parhaiten H-, Y- ja O-vartalotyypeille. X- ja Y-vartaloisen kannattaa suosia leikatumpaa mallia, joka tuo heidän vartalonsa muotoa esiin. Esimerkiksi selkätamppi korostaa kauniisti A:n ja X:n selässä olevaa kaarta.

Selässä oleva tamppi korostaa kauniisti selän kaarta.

6. Halkiolla vai ilman?

Takana oleva halkio sopii jokaiselle vartalotyypille. Halkion kuuluu laskeutua kauniisti. Jos halkio irvistää, villakangastakki on liian pieni. Mikäli halkio on ommeltu kiinni, muista avata se. Halkio on suljettu muutamalla pistolla vain siksi, että helma pysyy kaupan henkarissa ojennuksessa.

Lue myös: Onko villakangastakkisi täynnä nyppyjä? Älä osta uutta – näillä nikseillä takista tulee kuin uusi!

X