Lifestyle

Tunnistatko, korostavatko kasvojasi paremmin kylmät vai lämpimät sävyt? Ihon pigmentin pohjasävy kertoo, mitkä värit saavat kasvosi hehkumaan

Värianalyysi saattaa mullistaa oman suhtautumisen väreihin ja rohkaista pukeutumisessa. – Kun ihminen pukeutuu hänelle oikeisiin väreihin, hänen ihonsa alkaa hehkua kauniina ja kasvojen parhaat puolet korostuvat, sanoo stylisti. Katso jutusta eri ihotyypeille sopivat väriesimerkit.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Tinka Lindroth, Istock

Talvi-ihmiselle sopivat upeasti voimakkaat kontrastit ja kylmät sävyt, kuten fuksianpunainen.

Värianalyysi saattaa mullistaa oman suhtautumisen väreihin ja rohkaista pukeutumisessa. – Kun ihminen pukeutuu hänelle oikeisiin väreihin, hänen ihonsa alkaa hehkua kauniina ja kasvojen parhaat puolet korostuvat, sanoo stylisti. Katso jutusta eri ihotyypeille sopivat väriesimerkit.

Värianalyysi auttaa selvittämään ihon pohjavärin ja löytämään sen avulla ne värisävyt, jotka pukevat ihmistä kaikista parhaiten.

Väreillä on valtava voima, sanoo stylisti Sohvi Nyman.

– Kun ihminen pukeutuu hänelle oikeisiin väreihin, hänen ihonsa alkaa hehkua kauniina ja kasvojen parhaat puolet korostuvat. Kasvot näyttävät raikkailta, ja värit heijastuvat kauniisti ilman meikkiäkin. Väärät värit puolestaan saavat ihon näyttämään kalpealta tai kirjavalta, samealta ja paksulta. Varjot, tummat silmänaluset ja rypyt korostuvat.

Värianalyysin mukaan ihmiset voidaan jakaa ihon pigmentin perusteella neljään eri ryhmään: kevät-, kesä-, syksy- ja talvi-ihmisiin.

Lue myös: Ihosi pohjasävy ratkaisee, mitkä meikki- ja hiusvärit kannattaa valita – nämä sävyt sopivat kevät-, kesä-, syksy- ja talvi-ihmiselle parhaiten

Näin värianalyysi toimii

Mistä voi tietää, mihin ryhmään itse kuuluu?

Ensinnäkin ratkaisevaa on ihon pigmentin pohjasävy: onko se lämmin vai kylmä.

– Kun värianalyysi tehdään kerran oikein, tulos säilyy koko elämän. Meidän jokaisen iho nimittäin ikääntyy omalla pigmenttialueellaan. Silläkään ei ole analyysin kannalta merkitystä, onko iho päivettynyt vai ei. Esimerkiksi kevätihminen ruskettuu ihan eri tavalla kuin talvi-ihminen, sanoo Beauty Colors -värianalyysejä tekevä stylisti Kati Vasell.

Värianalyysia tehdessä hiukset peitetään hupulla. Sen jälkeen kaulan alle levitetään vuorotellen 18 eriväristä testikangasta, joiden avulla selvitetään, mihin neljästä ryhmästä ihminen kuuluu.

– Joidenkin iho on sävyltään niin selkeä, että näen heistä heti, ovatko he kevät-, kesä-, syksy- vai talvi-ihmisiä. Mutta useimmiten asia selviää ainoastaan testin kautta eri värejä vertailemalla. Silmien värikään ei ole ratkaiseva tekijä, vaikka esimerkiksi talvi-ihmisellä on harvoin vihreät silmät, Vasell sanoo.

– Minun ei tarvitse vakuuttaa ketään, sillä analyysin aikana jokainen näkee itse, millaisia vaikutuksia eri väreillä on heidän kasvoilleen ja yleisilmeelleen.

Värianalyysi kesä
Sininen korostaa täydellisesti monen viileän kesäihmisen ihoa.

Kesän ja talven värit ovat kylmiä eli sinipohjaisia värejä. Kevään ja syksyn värit ovat lämpimiä eli keltapohjaisia värejä. Kesä ja kevät sisältävät vaaleita ja kirkkaita värejä, joista kylmät sävyt kuuluvat kesän väripalettiin ja lämpimät sävyt kevään väripalettiin. Syksy ja talvi puolestaan sisältävät myös tummempia värejä, joista lämpimät sävyt kuuluvat syksyn väripalettiin ja kylmät sävyt talven väripalettiin.

Lue myös: Selvitä stylistin vinkeillä, oletko kevät-, kesä-, syksy- vai talvi-ihminen! Nämä värit pukevat eri ihotyyppejä parhaiten

värit
Samasta väristä löytyy eri sävyvaihtoehdot kevät-, kesä-, syksy-, ja talvi-ihmisille.

Koko vaatekaappia ei tarvitse uusia kerralla

Kati Vasellin mukaan suomalaiset jakautuvat melko tasaisesti kevät-, kesä-, ja syksyihmisiin. Kuhunkin ryhmään kuuluu noin 30 prosenttia suomalaisista.

– Sen sijaan vain noin 12 prosenttia meistä on talvi-ihmisiä, Kati Vasell sanoo.

Eli vaikka moni pukeutuu mielellään mustaan, kyseinen väri todellisuudessa sopii melko harvalle.

– Eräs asiakkaani sanoi, että hän ei käytä värejä ja että hänen vaatekaappinsa koostuu mustasta, valkoisesta ja harmaasta. Analyysi osoitti, että hän on kevätihminen. Hän uskaltautui hankkimaan kokeeksi punaisen paidan ja hämmästyi sen keräämien kehujen määrää, Vasell kertoo.

Lue lisää: Moni pukeutuu mustaan, vaikka se sopii yllättävän harvalle – näin tunnistat, kannattaako sinun käyttää mustia vaatteita

Värianalyysi kevät
Vaalea kevätihminen saa kaunista hehkua lämpimistä koralleista ja persikan sävyistä.

Hän korostaa, että värianalyysin jälkeen ei ole tarkoitus uusia koko vaatekaappia kerralla. Vanhoja vaatteita ei tarvitse heittää pois, vaikka mukana olisikin värejä, jotka eivät sovi itselle kaikista parhaiten.

– Kasvojen lähelle voi halutessaan tuoda oman värikartan mukaisia sävyjä esimerkiksi huivien ja paitojen avulla. Ja jos analyysin jälkeen ei enää osta niin sanottuja ”vääriä värejä”, niin noin 3–5 vuodessa vaatekaappi sisältää pelkästään oman väripaletin mukaisia vaatteita.

Mistä tunnistaa, onko vaatteen sävy kylmä vai lämmin?

Vaatteen värisävyn tunnistaminen ei aina ole niin helppoa kuin luulisi. Etenkin sinisen, keltaisen ja vaaleanpunaisen kohdalla voi olla toisinaan vaikeaa erottaa, onko värin sävy kylmä vai lämmin.

lämmin ja kylmä keltainen
Vasemmalla on syksyn värikarttaan kuuluva lämmin keltainen ja oikealla talven värikarttaan kuuluva kylmä keltainen.

Kati Vasellilla on ongelmaan hyödyllinen vinkki:

– Esimerkiksi vaatekaupassa kannattaa ottaa vertailukohdaksi jokin oikein kylmä vaate, kuten vaaleanharmaa paita, ja toiseksi vertailukohdaksi jotain oikein lämmintä, kuten konjakinruskeaa. Sen jälkeen epäselvää väriä verrataan näihin kahteen väriin ja mietitään, kumman kanssa se sopii yhteen paremmin. Tämä voi auttaa hahmottamaan, onko vaatteen sävy kylmä vai lämmin. Lisäksi pukeutumispalveluja tarjoavissa liikkeissä on usein hyvällä värisilmällä varustettuja myyjiä, joilta voi pyytää apua.

lämmin ja kylmä vihreä
Vasemmalla on kevään lämmin vihreä ja oikealla kesän kylmä vihreä.

Vaikka värianalyysin yhteydessä puhutaan niin sanotuista oikeista ja vääristä väreistä, tarkoituksena ei ole kieltää minkään värin käyttämistä.

– Sen sijaan ideana on selvittää, mitkä värit ovat sinulle parhaita. Sen myötä voi löytää itselleen aivan uusia värejä ja varmuutta ja rohkeutta käyttää niitä. Lisäksi useimmista väreistä löytyy oikea sävy jokaiselle ihotyypille. Kaikki oman väripaletin sävyt sopivat myös toisiinsa, joten oman paletin mukaan rakennetussa vaatekaapissa kaikki vaatteet sointuvat yhteen. Sekin voi helpottaa pukeutumista, Vasell sanoo.

Värianalyysi syksy
Syvät, murretut ruskansävyt on kuin luotuja lämpimälle syksyihmiselle.

Lue myös: Tee värianalyysi ja selvitä, mitkä värit saavat sinut hehkumaan – tätä väriä kannattaa lähes jokaisen välttää!

X