Työ ja raha

Pienituloinen voi saada helpotusta soten asiakasmaksuista – näin säästät terveyskuluissa

Todella pienituloiselle on jokunen väylä saada huojennusta sotekuluihinsa. Muillakin on terveysmenoissaan hieman liikkumavaraa, kun pysyy tarkkana ja tuntee vaihtoehdot.

Teksti:
Tiina Torppa
Kuvat:
iStock

Vaihdevuodet nostavat usein terveyskuluja.

Todella pienituloiselle on jokunen väylä saada huojennusta sotekuluihinsa. Muillakin on terveysmenoissaan hieman liikkumavaraa, kun pysyy tarkkana ja tuntee vaihtoehdot.

Miten säästää terveyskuluissa?

Kannattaa hyödyntää ilmaiset terveysseulonnat ja lääkkeiden halvemmat rinnakkaisvalmisteet. Julkisissa sote-palveluissa on monia kaikille samoja asiakaspalvelumaksuja, mutta onhan julkinen aina edullisin vaihtoehto.

Yksityislääkäreissäkin tosin on hintaeroja. Yrittäjinä lääkärit hinnoittelevat itse palvelunsa. Iso lääkärikeskus kertoo sivuillaan, että Kela-korvauksen jälkeen yleislääkärin 20 minuutin vastaanotto maksaa 30–127 euroa ja erikoislääkärin 57–220 euroa.

Nostiko sote asiakasmaksuja julkisella?

Ei oikeastaan ja vuosittainen maksukattokin pysyi. Katto on summa, jonka joutuu itse maksamaan julkisista sotepalveluistaan. Vuonna 2024 maksukatto on 762 euroa. Pitää itse seurata katon täyttymistä ja säilyttää alkuperäiset kuitit.

Kansalainen voi valita sotealueen, jonka palveluita käyttää. Tosin julkinen sote on liki samanhintaista eri alueilla. Poikkeus on Helsinki, jossa terveyskeskuskäynti on ilmainen.

Seuraanko itse lääkekattoa?

Suomessa apteekit seuraavat lääkkeiden vuosiomavastuuta. Lääkkeissä 50 euron omavastuun ylittyessä lähtee kertymään vuosiomavastuu, joka vuonna 2024 on 626,94 euroa.

Tuon summan jälkeen maksat loppuvuonna jokaisesta korvattavasta ostoksesta vain 2,50 euron omavastuun. Lääkekorvaus kattaa lääkkeiden lisäksi perusvoiteet ja ravintovalmisteet.

Miten köyhä selviytyy sotekuluistaan?

Jos soten asiakasmaksu vaarantaa henkilön tai hänen perheensä toimeentulon, maksua on alennettava. Sotealue päättää alentamisen tapauskohtaisesti.

Lisäksi on veronmaksukyvyn alentumisvähennys pienituloiselle, jolle kertyy verovuonna mittavat terveysmenot. Verovähennys on harkinnanvarainen: tulojen lisäksi vaikuttavat omaisuus ja kokonaistilanne. Täysimääräisen, 1400 euron vähennyksen vuositulorajat yksin elävälle ovat 17 500 euroa ja pariskunnalle 26 500 euroa.

Miten varaudun eläkeläisen terveyskuluihin?

Ikä selvästi lisää terveyskuluja. Voi yrittää etukäteen säästää. Ennaltaehkäisy on oma keinoni: käytän aika surutta rahaa liikuntaan ja hyvinvointiin.

Mitä teen, kun eläkkeellä työterveyshuolto loppuu?

Työterveyshuollon menetys tekee loven kukkaroon. Eräs ystäväni aikoo jatkaa liki 70-vuotiaaksi palkkatyössään, yhtenä syynä on työterveyshuolto erikoislääkäreineen.

Julkinen terveydenhuolto on toki tarjolla kaikille. Yksi vaihtoehto on sairauskuluvakuutus. Ikä tosin nostaa niiden hintoja.

Miksi ottaa sairauskuluvakuutus?

Moni ostaa vakuutuksen välttääkseen hoitojonon vaikkapa polvileikkauksessa. Kaikkialla Suomessa ei tosin edes ole saatavilla yksityisiä terveyspalveluita.

Vakuutus yleensä rajaa pois jo diagnostisoidut sairaudet. On muutenkin hyvä selvittää, mitä vakuutus ei korvaa.

Monella on ammattiliiton jäsenenä jo jokin vakuutus. Päällekkäisten vakuutusten karsinta säästää.

Nostavatko vaihdevuodet terveyskuluja?

Monesti käy niin. Estrogeenivalmisteista saa sentään Kelan lääkekorvauksen ja gynekologikäynnistä Kela-korvauksen, mutta papa-kokeesta ei saa. Ota mukaan gynekologille mahdolliset seulontatulokset välttääksesi kulut papasta tai mammografiasta.

Mennäkö Viroon halvalle lääkärille?

Baltian maissakin elinkustannukset kohoavat. Kertakäynti harvoin riittää, joten hoidosta koituu matkakustannuksia.

Toki akuutti sairastuminen on hoidettava paikan päällä. Eurooppalaisella sairausvakuutuskortilla saa niin Baltiassa kuin EU-maissakin julkisen sairauspalvelun paikallisten hinnalla.

Voinko mennä hoitoon toiseen EU-maahan?

Voit! Vuonna 2023 tuli lakimuutos, että Suomessa asuva voi hakeutua hoitoon toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Iso-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin.

Voit joko pyytää ennakkoluvan Kelasta ja lähetteen Suomesta tai hakeutua suoraan hoitoon. Hoidon pitää olla perusteltu ja kuulua meillä korvattaviin. Ennakkoluvalla selvität jo etukäteen, paljonko Kela korvaa. Lisätietoa on sivustolla eu-terveydenhoito.fi. 

Juttu on julkaistu Viva-lehdessä 4/2024.

X