Työ ja raha

Lomaraha: näin se lasketaan ja maksetaan – tämän takia työpaikka saattaa antaa rahat vasta kesäloman jälkeen

Lomaraha kilahtaa useimpien työntekijöiden tilille loman seutuvilla. Lomarahan suuruus ja maksuajankohta vaihtelevat.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Lomaraha on monille mukava lisä kesäloman reissubudjettiin.

Lomaraha kilahtaa useimpien työntekijöiden tilille loman seutuvilla. Lomarahan suuruus ja maksuajankohta vaihtelevat.

Lomaraha on monille mukava lisä palkkapussiin kesäkuukausina, jolloin tämä lomaan kytköksissä oleva lisäraha tyypillisimmin tilille kilahtaa.

Mutta mikä lomaraha tarkalleen ottaen on, millä perusteilla sitä maksetaan ja miksi toiset saavat rahan tililleen ennen lomaa, toiset loman jälkeen?

Etsimme vastaukset eniten askarruttaviin kysymyksiin lomarahasta.

Mikä on lomaraha ja miksi sitä maksetaan?

Lomaraha tunnettiin ennen lomaltapaluurahan nimellä. Nimi juontaa juurensa lomarahajärjestelmän syntyaikoihin 1970-luvulle, jolloin metalliteollisuudessa alettiin pitkän lakon seurauksena maksaa työntekijöille työhönpaluurahaa loman jälkeen.

Tarkoitus oli varmistaa, että työntekijät palasivat loman jälkeen töihin samaan työpaikkaan. Lomaltapaluurahan sai vain siinä tapauksessa, että näin kävi.

Sittemmin käytäntö on levinnyt muille aloille ja nimi on vakiintunut lomarahaksi lomaltapaluurahan sijaan. Nykyisin lomaraha kuuluu erottamattomasti suomalaiseen työelämään.

Lakisääteinen oikeus lomaraha ei ole.

– Lomarahasta ei säädetä vuosilomalaissa, vaan sen maksaminen perustuu erilliseen sopimukseen. Yleensä tämä sopimus on alalla noudatettava työehtosopimus. Ellei työehtosopimusta ole, maksuperuste on työpaikalla noudatettu käytäntö tai työsopimus, kertoo työsuhdeneuvoja Maaret Pulliainen Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöstä.

”Aiemmin nimi lomaltapaluuraha kävi järkeen.”

Hän painottaa, että joskus lomarahaan liittyvät termit ja käytännöt voivat tuntua hyvinkin kimuranteilta. Epätietoisuus hälvenee, kun ottaa selvää noudatettavasta työehtosopimuksesta ja oman työpaikkansa sopimuksista ja käytännöistä.

Kuinka lomarahan suuruus määräytyy?

Lomarahan suuruus vaihtelee hieman eri työehtosopimuksissa. Tyypillisesti lomaraha kuitenkin on 50 prosenttia vuosilomapalkasta.

Jos henkilön vuosilomapalkka on esimerkiksi 2400 euroa, lomarahaa maksetaan siitä 50 prosenttia eli 1200 euroa.

Lomaraha on siis eri asia kuin työntekijän lakisääteinen vuosilomapalkka. Lomapalkka on pääsääntöisesti saman suuruinen kuin se palkka, jonka hän saisi työssä ollessaan.

Lomaraha on sen päälle maksettava lisä.

– Laissa ei ole määräyksiä lomarahan suuruudesta, joten vaikka yleinen käytäntö on tuo 50 prosenttia vuosilomapalkasta, asia on hyvä aina tarkastaa omasta työehtosopimuksesta, työpaikan käytännöstä tai työsopimuksesta, Pulliainen huomauttaa.

Onko lomaraha sama kuin lomaltapaluuraha?

Lomaraha ja lomaltapaluuraha tarkoittavat samaa asiaa.

Miksi aiemmin puhuttiin lomaltapaluurahasta ja miksi nimi on nykyään vaihtunut lomarahaksi?

– Aiemmin, kun lomarahan saaminen oli sidoksissa lomalta paluuseen, nimi lomaltapaluuraha kävi järkeen. Nykyisin lomarahan saamisen edellytys ei pääsääntöisesti enää ole työhön palaaminen, joten nimityskin on muuttunut, Pullinen kertoo.

Aivan kuollut ja kuopattu termi ei lomaltapaluurahakaan ole.

– Joillakin työehtosopimusaloilla lomaltapaluuraha voi terminä olla edelleen käytössä. Tällöin rahan saamisen edellytyksenä tyypillisesti on, että palaa lomalta työhön.

Lue myös: Saatko työstäsi oikeudenmukaista palkkaa? Näin selvität sen ja valmistaudut palkkaneuvotteluun

lomaraha: lompakko
Työehtosopimuksesta riippuen lomaraha maksetaan joko ennen lomaa, loman jälkeen tai kahdessa osassa ennen ja jälkeen loman.

Miksi lomarahan maksuajankohta nykyään vaihtelee?

Alun perin lomaraha eli lomaltapaluuraha maksettiin ymmärrettävästi loman jälkeen, jolloin oli varmistettu, että palkkio on täyttänyt tehtävänsä ja työntekijä palannut työpaikkaansa.

Nykyisin lomaraha on osa työntekijän vuosilomaan kuuluvia etuja, eikä maksuajankohta yleensä ole sidoksissa lomaltapaluuseen. Tavaksi on tullut maksaa summa työntekijän tilille vuosilomapalkan yhteydessä ennen lomaa eli useimmiten kesän alussa.

Usein lomaraha kuitenkin maksetaan yhä loman jälkeen. Joissakin työehtosopimuksissa on voitu sopia, että summasta maksetaan puolet ennen lomaa ja puolet loman jälkeen.

– Yleensä maksun yksityiskohdista kuten muistakin lomarahaan liittyvistä seikoista on merkintä työehtosopimuksessa, Pulliainen muistuttaa.

Saako lomarahaa, jos työsuhde päättyy lomaan?

Jos työsuhde on työntekijän omasta aloitteesta päättymässä vuosilomaan, lomarahaa ei pääsääntöisesti makseta.

– Tämäkin asia vaihtelee työehtosopimuksen mukaan, eli kaikilla aloilla pätevää käytäntöä ei ole.

Jos taas päättyvän työsuhteen aikaisia lomia ei ole ennättänyt pitää, ne kuitenkin maksetaan lomakorvauksena työsuhteen päättyessä.

Lue myös: Jouduitko irtisanotuksi? 7 asiaa, jotka työttömäksi jäävän tulee ottaa huomioon

Onko lomaraha mahdollista muuttaa lomapäiviksi?

Useissa työehtosopimuksissa mainitaan, että lomaraha on tietyin edellytyksin mahdollista vaihtaa lomapäiviksi. Jos lomaraha perustuu työehtosopimukseen, edellyttää lomarahan vaihtaminen vapaaksi sitä, että siitä on sovittu työehtosopimuksessa.

Yksi yleinen laskutapa lomarahan muuttamiseksi vapaiksi on, että lomarahavapaiden määrä on puolet vuosilomalain mukaisesta lomapäivien määrästä. Tällöin esimerkiksi 24 lomapäivän lomarahan vaihtaminen vapaaseen vastaisi 12 päivää vapaata.  

– Toistan jo itseäni, mutta asia kannattaa tarkastaa omasta työehtosopimuksesta, sillä käytännöt vaihtelevat, Pulliainen sanoo.

On myös huomioitava, että vaikka työehtosopimus sallisi lomarahan vaihtamisen vapaiksi, siitä on aina sovittava erikseen työantajan ja työntekijän kesken.

– On selvitettävä, haluaako työntekijä rahan lomina ja onnistuuko lisäloman pitäminen työnantajan puolesta.

Saako osa- tai määräaikainen työntekijä lomarahaa?

– Lähtökohtana on, että jos työehtosopimus tai muu työpaikan käytäntö pitää sisällään lomarahan, siihen on oltava oikeutettuja kaikki, myös osa-aikaiset ja määräaikaiset työntekijät, Pulliainen summaa.

Käytännössä usein tulee eteen tilanne, ettei esimerkiksi kesätyöntekijä ennätä pitää hänelle kertyneitä lomapäiviä. Tällöin lomarahaa ei välttämättä saa, koska lomaraha maksetaan yleensä pidetyistä lomista.

Pitämättömistä lomista saa kuitenkin aina lomakorvauksen, mutta työehtosopimuksessa on voitu sopia, ettei lomakorvauksesta makseta lomarahaa.

X