Terveys

Halvoista aurinkolaseista voi olla silmille haittaa – nämä merkinnät takaavat linssien UV-suojan

Aurinkolasit eivät ole pelkkä tyyliseikka: ne suojaavat silmiä UV-säteiltä. Lomakohteesta hankitut, vääränlaiset aurinkolasit voivat jopa voimistaa UV-säteilyn haittavaikutuksia.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Linssin väri ei vaikuta aurinkolasien UV-suojaan.

Aurinkolasit eivät ole pelkkä tyyliseikka: ne suojaavat silmiä UV-säteiltä. Lomakohteesta hankitut, vääränlaiset aurinkolasit voivat jopa voimistaa UV-säteilyn haittavaikutuksia.

Aurinkolasien UV-suoja kannattaa varmistaa kehyskaupoilla. Silmätautien erikoislääkäri Jarkko Jaatinen Kallaveden optiikasta kertoo, millaisilta sairauksilta aurinkolasit suojaavat silmiä. Optometristi Vesa Tirkkonen Kuopion Näkökeskuksesta vinkkaa, millaiset linssit suojaavat silmiä.

1. Mitä hyötyä aurinkolaseista on silmille?

Aurinkolasit suojaavat silmiä auringon ultraviolettisäteilyltä, joka voi aiheuttaa muutoksia silmän pintaan ja silmänpohjaan. Runsas, pitkäaikainen UV-säteily voi jouduttaa silmänpohjan ikärappeumaa ja kaihin kasvua sekä altistaa melanoomalle eli silmän pinnalle tai sisälle syntyvälle tummasolusyövälle.

Osa silmälääkäreistä on sitä mieltä, että silmän oma kyky suodattaa UV-säteilyä riittää suojaamaan silmiä eikä aurinkolaseja tarvita. Silmien suojaamisesta ei kuitenkaan ole koskaan haittaa. Silmä voi tottua auringon aiheuttamaan häikäisyyn, mutta UV-säteilyyn se ei totu.

Lue myös: Salakavala kaihi on usein pitkään oireeton – Elisabeth ei voinut ohittaa yhtä oiretta

2. Millaisilta sairauksilta aurinkolasit suojaavat?

Silmänpohjan ikärappeumassa silmänpohjan verkkokalvon hermokudos vahingoittuu ja vauriot keskittyvät tarkan näkemisen alueelle. Silmänpohjan ikärappeuma on länsimaissa yleisin näkövammaisuuden syy, eikä siihen ole parantavaa hoitoa.

Silmämelanooma on harvinainen, hankalia hoitoja vaativa sairaus. Sitä hoidetaan yleisimmin paikallisella sädehoidolla, jossa silmään asetetaan 1–14 vuorokaudeksi radioaktiivinen levy. Vaikka sädelevyhoito tehoaisi syöpäkasvaimiin, se jättää silmään näkemistä heikentävän arven. Pitkälle edenneessä melanoomassa silmä voidaan poistaa.

Kaihissa silmän sisällä oleva linssi samenee ja muuttuu paksummaksi ja vaihtaa väriään. Tämä heikentää valon kulkua silmän pohjaan verkkokalvolle, jolloin näkö heikkenee. Kaihi tulee ennen pitkää jokaiselle, mutta Suomessa se leikataan ajoissa.

Häikäisy on kiusallista, mutta se ei ole silmille haitallista. Osa ihmisistä on muita herkempiä valoaltistukselle. Esimerkiksi migreeniä sairastavalla kirkas valo voi laukaista migreenikohtauksen.

3. Kuinka nopeasti UV-säteily vaurioittaa silmiä?

Suoraan aurinkoon katsominen voi vaurioittaa silmänpohjaa hyvinkin lyhyessä ajassa. Auringon säteily on samankaltaista kuin hitsipillistä tuleva valosäteily, ja se voi aiheuttaa näköä pysyvästi haittaavan vaurion jopa alle minuutissa.

Suoraan aurinkoon ei ole hyvä katsoa pitkään aurinkolasien lävitsekään, eikä esimerkiksi osittaista auringonpimennystä saa katsoa kuin hitsaajan lasin läpi.

Yksittäinen, voimakas altistuminen UV-säteilylle esimerkiksi keväthangilla tai vesillä voi polttaa silmän pintaan pieniä haavaumia eli aiheuttaa fotokeratiitin, jota kutsutaan myös lumisokeudeksi. Siinä silmät punoittavat ja ovat niin kipeät, että ihminen hakeutuu hoitoon. Vaivaa hoidetaan rauhoittavalla voiteella, ja se helpottaa muutamassa päivässä. Se ei vaurioita silmiä pysyvästi.

Lue myös: Myös silmät voivat palaa auringossa – 10 asiaa, jotka on hyvä tietää auringon vaikutuksista silmiin

4. Auttavatko aurinkolasit silmien kuivuuteen?

Aurinkolasit suojaavat silmiä voimakkaalta auringolta ja tuulelta, jotka kuivattavat silmiä. Kuivissa silmissä kyynelnestettä erittyy liian vähän tai sitä haihtuu liikaa, mikä haittaa silmän terveytt­ä. Kyynelnesteen tehtävänä on voidella silmää ja ehkäistä hankaumia.

Kuivat silmät oireilevat silmien vuotamisena ja roskan ja ärsytyksen tunteena. Ärsytyksen tunne voi myös olla alkava siipikalvon oire. Siipikalvo on hyvänlaatuinen muutos, jossa silmän sidekalvo kasvaa kolmionmallisena sarveiskalvolle. Jos se vaikuttaa näkökykyyn, se voidaan leikata. Silmien suojaaminen auringolta ehkäisee siipikalvoa ja hidastaa sen kasvua.

Lue myös: Silmien kuivuminen voi jopa sumentaa näön – oireiden lievitykseen on muitakin keinoja kuin kosteuttavat silmätipat

CE-merkintä.
CE-merkintä aurinkolaseissa kertoo, että lasit täyttävät Euroopan unionin minimivaatimukset eli ne ehkäisevät häikäisyä ja suojaavat ultraviolettivalolta. Paras aurinkolasien UV-suoja on laseilla, joissa on linssimerkinnät UV 100 % ja UV 400. © iStock

5. Voiko aurinkolaseista olla haittaa silmille?

Osa edullisista, esimerkiksi lomakohteesta hankituista aurinkolaseista saattaa vain pimentää näkymää. Ne suojaavat häikäisyltä mutta eivät suodata lainkaan UV-säteilyä. Suomessa myytävissä CE-merkityissä aurinkolaseissa ei tätä ongelmaa pitäisi olla.

Silmän mustuainen laajenee tumman linssin takana samalla tavalla kuin hämärässä tilassa. Laajentunut mustuainen päästää silmän sisään tavallista enemmän valoa, mikä helpottaa hämärässä näkemistä. Auringonvalossa sama ilmiö muuttuu haitalliseksi: jos aurinkolasien UV-suoja puuttuu, laajentuneen mustuaisen kautta silmään voi kulkeutua enemmän UV-säteilyä kuin ilman aurinkolaseja.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 17/2024.


X