Terveys

Kaihi on iän myötä yleistyvä sairaus, joka voi kehittyä salakavalasti – tällä lääkärin vinkillä testaat näkösi

Kaihi on sairaus, jossa silmän mykiö samentuu ja näkökyky heikkenee. Kaihin puhkeaminen on yksilöllistä, mutta suurin riskitekijä taudille on ikä.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kaihin puhkeamiseen vaikuttaa myös sukupuoli. Tauti on yleisempi naisilla kuin miehillä.

Kaihi on sairaus, jossa silmän mykiö samentuu ja näkökyky heikkenee. Kaihin puhkeaminen on yksilöllistä, mutta suurin riskitekijä taudille on ikä.

Kaihi on silmäsairaus, jossa silmän mykiö eli linssi samentuu. Edetessään kaihi heikentää näkökykyä, sillä sairauden takia mykiö läpäisee valoa heikosti.

Kaihin syntymisen taustalla on monia tekijöitä. Merkittävin niistä on ikääntyminen. HUSin kaihiyksikön vastuulääkäri sekä apulaisylilääkäri Risto Niemisen mukaan suurin osa kaihipotilaista leikataan noin 70–80 ikävuoden paikkeilla.

– On yksilöllistä, milloin kaihi tulee. Silmäklinikalla leikataan kaikenikäisiä, ihan vauvasta vaariin. Vanhimmat potilaat, jotka olen itse leikannut, ovat olleet yli 100-vuotiaita. Heille kaihi on muodostunut hitaammin, Nieminen kertoo.

Lue myös: 5 oiretta, jotka kielivät lukulasien tarpeesta – asiantuntija kertoo, miksi kaikkien kannattaa käydä näöntarkastuksessa 40-vuotiaana

Kaihi voi kehittyä huomaamattta – lääkäri neuvoo seuraamaan alkavaa kaihia omatoimisesti

Muiden silmäsairauden tavoin myös kaihi voi kehittyä varkain. Näön heikentymistä ei välttämättä itse edes huomaa.

– Joskus vastaanotolle tulee potilaita, jotka eivät ole koskaan peitelleet silmiään ja yllättyvät huomatessaan, etteivät näe enää toisella silmällä.

Nieminen neuvookin niitä potilaita, joilla on silmässä alkava kaihi, seuraamaan taudin etenemistä omatoimisesti. Tällä vinkillä omaa näköä voi testata omatoimisesti myös silloin, kun kaihia ei ole vielä diagnosoitu.

– Silmiä voi peittää yksi kerrallaan ja katsoa, miten hyvin toisella silmillä näkee.

”Silmiä voi peittää yksi kerrallaan ja katsoa, miten hyvin toisella silmillä näkee.”

Kaihia ei tarvitse pelätä, sillä se ei vahingoita pysyvästi näköä 

Kaihi ja sen ensioireet saavat helposti hakeutumaan silmälääkärin vastaanotolle. Nieminen kuitenkin muistuttaa, ettei kaihi ole yleensä silmälle vaarallinen tauti eikä se vahingoita pysyvästi näköä.

– Kaihi voi aiheuttaa silmän näön heikentymisen hyvin huonoksi, mutta kaihi ei yleensä vahingoita silmää. Vaikka silmässä olisi kypsä kaihi ja silmä päästäisi vain vähän valoa läpi, leikkauksen avulla näkökyky saadaan palautumaan, jos silmässä ei ole muuta sairautta.

Kaihi hoidetaan leikkauksen avulla. Kuvassa lääkäri tekee silmäleikkausta.
Kaihileikkauksen avulla silmän näkökyky saadaan palautumaan useimmiten normaaliksi.

Koska kaihi saadaan useimmiten hoidettua hyvin kaihileikkauksella, tautia ei tarvitse pelätä.

– Meillä on monia muita sairauksia, kuten glaukoomaa ja eräitä rappeumia, joiden kanssa täytyy olla tarkkana. Esimerkiksi hoitamaton glaukooma eli silmänpainetauti vahingoittaa silmän aistijärjestelmää ja voi johtaa pysyvään sokeuteen, Nieminen muistuttaa.

X