Työ ja raha

Työhaastattelu ja 5 vaatevalintaa, joita uravalmentaja ei ainakaan tekisi

Työvalmennus Futuurin uravalmentaja Anu Kaasalainen ohjeistaa erottautumaan mieluummin muulla olemuksellaan kuin pukeutumistyylillä.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
iStock

Työhaastattelu on vuorovaikutustilanne, jossa osapuolet viestivät itsestään muutenkin kuin sanallisesti.

Työvalmennus Futuurin uravalmentaja Anu Kaasalainen ohjeistaa erottautumaan mieluummin muulla olemuksellaan kuin pukeutumistyylillä.

1. Likainen tai ryppyinen vaate

Ensimmäinen nyrkkisääntö haastatteluun pukeutumiseen: siistit ja puhtaat vaatteet. Jos paitaa ei ole vaivautunut silittämään ennen kotoa lähtöä, se ei luo hakijasta imartelevaa vaikutelmaa. Huolitellulla pukeutumisella voi kertoa, kuinka motivoitunut on saamaan hakemansa työpaikan, vinkkaa Työvalmennus Futuurin uravalmentaja Anu Kaasalainen.

2. Työpaikan pukeutumistyylistä erottuva vaate

Pukeudu haastatteluun hakemasi työtehtävän mukaan, Anu Kaasalainen vinkkaa. Haastatteluun valmistautuessa kannattaa selvittää, mikä on kyseisen työpaikan pukeutumiskulttuuri. Jos hakee firmaan, jossa työntekijät kulkevat solmioissa ja korkokengissä, hupparin pukeminen haastatteluun tuskin on paras valinta.

Erityisesti ulkomailta työtä hakiessa vaatteitaan kannattaa harkita vielä tarkemmin.

– Muualla kuin Suomessa pukeudutaan usein muodollisemmin, Kaasalainen huomauttaa.

3. Epämukavan tuntuinen vaate

Haastatteluun on aina suositeltavaa pukeutua niin, että asussa on varma ja hyvä olo. Jos upeannäköiset housut puristavat koko ajan vyötäröä, haastattelun läpivieminen muuttuu äkkiä tukalaksi.

– Haastattelu todennäköisesti onnistuu paremmin, kun vaatteissa on mukava olla, Kaasalainen toteaa.

Riippuu itsestä, harhauttaako antava kaula-aukko tai minihame kesken tärkeän haastattelun hermoilemaan omaa ryhtiään tai jalkojensa asentoa.

– Vaatteiden kautta ei kannata luoda itselleen turhia esteitä haastattelun sujumiseen.

työhaastattelu pukeutuminen
On paljolti pukeutujasta itsestään kiinni, alkaako haastattelutilanteessa kyseenalaistamaan vaatevalintojaan ja antaako sen näkyä huomion herpaantumisena.

4. Logot ja mainosbrändit vaatteissa

Varsinkin hakiessaan yritykseen töihin voi olla kömmähdys esiintyä vaatteissa, joista löytyy toisten firmojen brändejä tai logoja. Urheiluseuran logo varsinkin on riski – entä jos työnantaja onkin ihan toisen joukkueen kannattaja?

– Työntekijä on työpaikan käyntikortti, Kaasalainen kuvailee.

Lue myös: Katri, 37, jätti päivätyönsä ja lähti kahden pikkulapsensa kanssa unelman perään Thaimaahan: ”Mikään ei voi enää estää minua”

5. Jalat paljaana

Yliyrittäminen ei kannata muista hakijoista erottautuakseen, uravalmentaja muistuttaa. Siksi vaikkapa luonnonlapsena paljain jaloin haastatteluun ilmaantuminen tuskin herättää toivotulla tavalla työnantajan huomion. Persoonallista pukeutumistyyliä ei silti tarvitse kätkeä.

– Ole oma itsesi – mutta ole paras versio itsestäsi, Kaasalainen kiteyttää.

Vaatteilla erottautumisen sijaan on tärkeämpää keskittyä tekemään vaikutus luonteellaan ja osaamisellaan.

– Muistijäljen jättäminen pukeutumisella ei toimi läheskään niin hyvin kuin se, että pyrkii jäämään mieleen positiivisella persoonallaan.

Lisäksi: Maltilla hajusteita!

Uravalmentajan mukaan ehdoton ei on suihkia liikaa hajusteita, kuten hajuvettä tai hiuslakkaa ennen haastattelua.

– Haastattelu voi mennä vaikeaksi, jos haastattelija ei pysty hengittämään. Hajusteiden kanssa tarvitaan siis malttia, hän vinkkaa.

X