Työ ja raha

Osaisitko vastata AMK-pääsykokeen kysymykseen? Päätöksentekotehtävä on mukana kokeessa lähes joka vuosi

Kokeile tästä jutusta, onnistutko valitsemaan lomapaketin kaveriporukalle! Ammattikorkeakoulun rehtori kertoo myös, mitä taitoja kysymystyypillä mitataan hakijalta.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

AMK-pääsykokeen lomakysymys on tarkoituksella hämmentävä.

Kokeile tästä jutusta, onnistutko valitsemaan lomapaketin kaveriporukalle! Ammattikorkeakoulun rehtori kertoo myös, mitä taitoja kysymystyypillä mitataan hakijalta.

Muutama vuosi sitten ammattikorkeakoulujen haku uudistui. Kaikilla kokelailla eri puolilla Suomea on nykyään yhteinen osio valintakokeessa. Siinä on yleensä ollut seuraavan kaltainen tehtävä: kaveriporukalle pitää valita lomakohde.

Päätä kaveriporukalle sopivin loma

Timo, Marko, Krista ja Lauri ovat lähdössä yhteiselle lomamatkalle. He haluavat helpon pakettimatkan, johon kuuluu lennot ja hotelli.

Timo aikoo opiskella hieman kesällä. Hän voi pitää lomaviikon koska tahansa, mutta ei kuitenkaan heinäkuun viimeisellä viikolla, jolloin on luvannut auttaa vanhempiaan muutossa. Timo ei ole koskaan käynyt Aasiassa. Timo on saanut hyvän matkakassan myymällä autonsa.

Marko sai kesätöitä uimavalvojana, joten hänellä on työnantajan lupa pitää lomaviikko vain joko toukokuun viimeisellä viikolla tai kesäkuun kahdella viimeisellä viikolla. Marko haluaisi kierrellä lomallaan yökerhoissa. Hän on aiemmin lomaillut Pohjoismaissa ja Espanjassa.

Krista pitää välivuotta. Lomaviikko onnistuu milloin vain, mutta paketti saa maksaa korkeintaan 1000 euroa. Kristalla ei ole ajokorttia. Hän ei mielellään istuisi kovin pitkällä lennolla.

Lauri on trukkikuskina isolla varastolla. Hänelle on palkattu sijainen kesäkuuksi, jolloin Lauri voi lomailla. Lauri on voittanut nettiarvonnassa ilmaisen lipun Real Madridin jalkapallo-otteluun. Lauri harrastaa belgialaisia oluita.

Nämä eritasoisissa hotelleissa olevat lomapaketit ovat vapaat.

Matka-aika Kohde Tyyppi Hinta/hlö
4.-10.7. Kreeta ranta 985 e
25.-31.7. Sardinia ranta 835 e
13.-19.6. Ghana ranta 1320 e
18.-24.7. Amsterdam kaupunki 912 e
6.-12.6. Bryssel kaupunki 1500 e
11.-17.7. Madrid kulttuuri 800 e
22.-28.8. Dubai kaupunki 720 e
20.-26.6. Ibiza ranta 999 e

Tehtävässä annetaan lomalle lähtijöiden taustatiedot – esimerkiksi kerrotaan, millaisesta lomasta kukin haaveilee ja milloin kenelläkin on lomaa sekä paljonko on pienituloisimman lomabudjetti. Tietojen perusteella on valittava, mikä lomavaihtoehdosta heidän kannattaisi ottaa.

– Tehtävässä joutuu pohtimaan, mitkä kriteerit ovat pakollisia ja mistä voisi joustaa. Annettuja faktoja pitää osata arvottaa keskenään. Se on loogisuutta ja päätöksentekotaitoa mittaava tehtävä, selittää Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikoski.

Mahdollinen haaste hakijalle aiheutuu siitä, että tehtävässä on ylitsevuotavan paljon ”turhaa” tietoa henkilöistä, lomahaaveista sekä matkustusrajoitteista.

– Lopulta vain yksi matkavaihtoehto on sellainen, että se sopii kaikille, Saarikoski avaa.

Juju piilee siinä, että vain parissa vastausvaihtoehdossa on kaikille lomailijoille sopivat matkustuspäivät. Sen ohessa on huomioitava oikeasti tärkeät reunaehdot, kuten varallisuus ja turvallisuuskysymykset.

Tehtävässä pyritään usein hämäämään hakijaa tekemällä jostain kohteesta houkuttelevampi kuin toisesta – mutta sitten kohde onkin mahdoton vaikkapa ajankohdan tai hinnan suhteen.

Aikapaine haastaa myös päätöksenteon

Rehtori Saarikoski kuitenkin toteaa, ettei tehtävä toistu samanlaisena lomapakettitehtävänä vuodesta toiseen, vaan variaatioita on ollut. Ylläoleva kysymys on mukaelma aiemmista todellisista tehtävistä.

– Pääasia on, että tehtävä on riittävän monimutkainen, hän korostaa ja vertaa kysymystä matematiikan tehtävään, joka on tässä vain sanallinen ja käytäntöön sovellettu.

Tehtävätyyppi on todennäköisesti tullut jäädäkseen, koska se on osoittautunut onnistuneeksi.

– Kokeisiin mietitään kysymykset aina pitkän ja perusteellisen keskustelun sekä prosessin kautta, Saarikoski perustelee.

Kaikki eivät löydä kysymykseen oikeaa vastausta, koska eivät kykene määräajassa hahmottamaan kokonaisuutta. Valintakokeen kaikille yhteisessä osiossa on myös runsaasti luettavaa, mikä vie yllättävän paljon aikaa, joten pitkä pähkäily voi koitua kohtalokkaaksi.

– Tilanne on paineistettu, kun kokeessa päätöksen joutuu tekemään nopeasti.

Pyrkimys yhdenvertaisuuteen on tehtävän taustalla

Entä miksi tehtävä on merkittävä haettavasta alasta riippumatta kaikille? Taustalla on pyrkimys yhdenvertaistaa hakijoita.

– Teemme valintakokeisiin kysymyksiä, jotka asettavat kaikki samalle viivalle ongelmanratkaisussa, Saarikoski kertoo.

Esimerkiksi liiketaloudessa tehtävä voisi käsitellä osakesijoittamisesta tai hyvinvointialoilla sitä, miten kohdennetaan sosiaali- ja terveysalan resursseja. Koetilanteessa hakijoita ei haluta kuitenkaan ikään kuin sitoa tiettyyn alaan, josta heillä ei ole vielä kokemusta, Saarikoski toteaa.

– Siksi tehtävään on valittu arjen problematiikkaa. Ei ole kyse tiedollisesta asiasta, vaan yleisistä valmiuksista hahmottamiseen.

X