Ruoka

Lihapullat uunissa – Jennan reseptillä varmistat, että niistä tulee juuri täydellisiä

Valmista lihapullat uunissa näppärästi – suosikkiruoka saa maun ja koostumuksen kohdilleen Jennan reseptillä. Kanan jauheliha tietyllä dippijauheella on loistava variaatio.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
Istock

Lihapullista kannattaa tehdä mahdollisimman samankokoisia, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

Valmista lihapullat uunissa näppärästi – suosikkiruoka saa maun ja koostumuksen kohdilleen Jennan reseptillä. Kanan jauheliha tietyllä dippijauheella on loistava variaatio.

Lihapullat ovat suomalaisten kestosuosikki vuodesta toiseen, ja vaivattomin tapa on tehdä lihapullat uunissa.

Meille lihapullat ovat kaiketi saapuneet lahden toiselta puolelta Ruotsista. Niiden alkuperä löytyy kuitenkin paljon kauempaa: Ruotsin hallitsija Kaarle XII toi ne tullessaan 1700-luvun alkupuolella ottomaanien valtakunnasta, jonka tilalle syntyi nykyinen Turkki.

Kalustejätti Ikean ansioista lihapullat mielletään usein ruotsalaiseksi ruoaksi, vaikka ne ovat pikemminkin Turkin kuin Ruotsin kulinaarista omaisuutta. Monesta maasta löytyy oma versionsa lihapullista, joten parempi, että kukaan ei omi niitä nimiinsä.

Jos vetää mutkat suoriksi, niin Jenna Tapolankin keittiöön lihapullat ovat siis kulkeutuneet Turkista. Jenna harrastaa ruoanlaittoa ja jakaa ahkerasti herkullisia reseptejä Instagramissa tilillään @Jenna.Tapola.

Kokkailu tarjoaa hyvää vastapainoa työlle pankkimaailmassa, ja lihapullia valmistuu Jennan keittiössä usein. Hän tekee ne tottuneesti lähes aina samalla reseptillä: vakio-ohjeeseen tulee aina kermaviiliä tai vettä korppujauhojen, jauhelihan ja mausteiden lisäksi.

Jenna vinkkaa, että korppujauhon kannattaa antaa turvota muutama minuutti vedessä tai kermaviilissä ennen jauhelihan lisäämistä taikinaan. Taikinaa ei kannata myöskään vaivata liikaa, kunhan aineet ovat tasaisesti sekoittuneet.

Usein lihapullataikinaan lisätään vielä sipulia ja kananmunaa. Kananmunaa Jenna ei käytä taikinassa, koska lihapullat pysyvät hyvin kasassa ilmankin.

Uunissa lihapullat kypsyvät keskitasolla noin 15 minuutissa, kunhan uuni on tarpeeksi kuuma. Sopiva lämpötila lihapullien paistoon on Jennan kokemuksen mukaan 225 astetta.

Kun tekee lihapullat uunissa, koolla on väliä

Jennasta aivan täydellisen kokoinen lihapulla on pieni, halkaisijaltaan noin kolme senttimetriä.

– Mutta ei niitä tarvitse lähteä mittaamaan, hän naurahtaa.

Tärkeintä on pyrkiä tekemään mahdollisimman samankokoisia lihapullia. Näin vältytään siltä, että pienimpien pinta kuivuu.

Lihapullat uunissa on paistinpannumetodia parempi siinä, että lihapullat pysyvät yhtenä kappaleena ja valmistuvat kuin itsestään, ilman kääntelyä.

Maustamiseen Jenna vinkkaa valmiit dippijauheet. Hänen oma suosikkinsa on kolmen sipulin dippijauhe. Vaihtelemalla eri mausteseoksia saa helposti tuotua lisää vaihtelua lihapulliin.

Resepti:

Lihapullat uunissa
400 g jauhelihaa
200 g kermaviiliä
1 pss 3 sipulia -dippijauhetta
0,5 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
1 tl paprikamaustetta
  1. Yhdistä kermaviili ja korppujauho. Lisää dippijauhe, suola ja paprikamauste. Sekoita hyvin. Anna hetki turvota.
  2. Lisää jauheliha ja sekoita tasaiseksi. Muotoile pullat ja laita uunivuokaan.
  3. Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Voit halutessasi paistaa myös pannulla, resepti toimii kumpaankin tapaan.

Lihapullat uunissa – parhaat haastajat perusohjeelle

Yksi tapa tuoda vaihtelua lihapullaruokiin on valmistaa ne uunissa erilaisten kastikkeiden joukossa. Tämä tapa on hieman hitaampi, mutta näin lihapullista tulee maukkaita ja meheviä.

Lue myös herkullinen italialainen resepti uunilihapulliin kastikkeella: Italialaiset uunilihapullat

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Jenna | Leivonta | Ruoka (@jenna.tapola) jakama julkaisu

Jennan uunilihapullakastike on superhelppo. Sen reseptiin pääset kuvaa klikkaamalla.

– Kannattaa kokeilla myös kanan jauhelihaa lihapullissa, sekin tuo kivaa vaihtelua, sanoo Jenna. Kanan jauhelihan kanssa sopii erityisen hyvin sweet chili -dippijauhe.

Lihapullien alle saattaa muodostua uunissa rasvainen lammikko. Jenna tunnistaa ilmiön ja epäilee syyksi lihan rasvaisuutta. Hän itse valmistaa lihapullat usein naudan jauhelihasta, jossa on 10 prosenttia rasvaa, tai kanan jauhelihasta. Silloin ei ole rasvaisesta lammikosta lihapullan alla tietoakaan.

Varmin tapa välttää rasvainen lammikko on käyttää kanan jauhelihaa. Sen rasvaprosentti on yleensä neljän ja seitsemän väliltä.

X