Julkkikset

Alkoholisoituneen Roope Salmisen viimeinen toilailu tuli kalliiksi: ”Sählättyäni ymmärsin, etten pysty kohtuukäyttöön”

Juontaja ja näyttelijä Roope Salminen uskotteli pitkään itselleen, että hän hallitsi alkoholinkäyttöään. Käännekohta tapahtui kolme vuotta sitten, viimeisen toilailun päätteeksi.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Om-Arkisto

Roope Salminen raitistui.

Juontaja ja näyttelijä Roope Salminen uskotteli pitkään itselleen, että hän hallitsi alkoholinkäyttöään. Käännekohta tapahtui kolme vuotta sitten, viimeisen toilailun päätteeksi.

Roope Salminen jätti alkoholin loppukesästä 2019. Kun juominen karkasi käsistä viimeisen kerran, hän ymmärsi olevansa alkoholisti, jolle kohtuukäyttö ei ole vaihtoehto.

”Kolme vuotta sitten elokuussa olin onnellinen. Olin juuri tullut psykoterapiasta, tunsin itseni tasapainoiseksi ja elämä tuntui kaikin puolin hyvältä.

Ajattelin, että nyt, jos koskaan, voin juoda muutaman oluen. Uskoin, ettei homma voisi näin hyvillä mielin lähteä lapasesta.

Seuraavana päivänä heräsin lounas­aikaan kotoani. Aamulento ulkomaille oli ehtinyt lähteä.

Krapulassa vapistessani ymmärsin kirkkaasti, että olen alkoholisti. Mikään muu ei enää selittänyt jatkuvia toilailujani.”

”Kännissä tunsin olevani lämpimässä turvassa”

”Join ensimmäiset kännini yläasteella. Sen päätteeksi sammuin kissanhiekkalaatikkoon. Koukutuin heti nousuhumalan kaikkivoipaiseen tunteeseen.

Join alkoholia toistakymmentä vuotta. Kohtuukäyttäjäystävieni seurassa en usein juonut lainkaan, sillä häpesin sitä, etten pystynyt lopettamaan. Humalluin sellaisten ystävien seurassa, jotka itsekin ryyppäsivät reippaasti.

Tiedostin pitkään, että minulla on alkoholin kanssa ongelma. Selitin kuitenkin itselleni, että hallitsen tilanteen, kun pystyin hoitamaan työni.

Rakastin juomista. Vaikka minulla olisi ollut suuria huolia, kännissä oli ihanaa. Tunsin olevani lämpimässä turvassa. Nyt tajuan, että pakenin juomisellani vaikeita tunteitani.”

Lue myös: Tämän takia alkoholista luopuminen kokonaan edes kuukaudeksi kannattaa – 9 huomattavaa hyötyä

”Tuon aamun jälkeen en ole juonut pisaraakaan”

”Sählättyäni lomalennon kanssa ymmärsin, etten pysty kohtuukäyttöön. Tuon aamun jälkeen en ole juonut pisaraakaan.

Alku oli vaikeaa, koska kroppani huusi alkoholia. Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana olin juomatta yhden päivän kerrallaan.

Päätös luopua alkoholista on ollut elämäni paras. Ennen odotin jatkuvasti sitä, milloin pääsen korkkaamaan. Jopa katsellessani hyvää elokuvaa ajattelin, että nautinto olisi vielä suurempi olut­tuopin kera.

Nyt pystyn elämään hetkessä. Ihmissuhteeni ovat parantuneet, ja voin kaikin puolin hyvin. En tiedä, olisinko enää elossa, jos olisin jatkanut juopotteluani.”

”Läheiset ovat kannustaneet pysymään päätöksessäni”

”Olen puhunut avoimesti alkoholismistani muun muassa Kolme käännekohtaa -podcastsarjassani. Jakson jälkeen sain lukuisia yhteydenottoja ihmisiltä, jotka kamppailevat alkoholi­ongelman kanssa.

Toivon, että voisin vakuuttaa heistä jokaiselle, että selvinpäin elämisestä tulee todella hyvä olo – eikä se ole kärsimystä tai itsensä jatkuvaa kieltämistä.

Yksi tärkeimmistä asioista tiellä raittiuteen on lähipiirin tuki. Olen ollut siitä onnellisessa asemassa, että minulle rakkaat ihmiset ovat alusta alkaen kannustaneet minua pysymään päätöksessäni.

Kenellekään ei pitäisi missään tilanteessa tuputtaa alkoholia, sillä taustalla voi olla vakava sairaus.”

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 8/2022.

X