Terveys

Oletko alkoholistin läheinen? Näin voit auttaa alkoholiongelmasta kärsivää myös etänä

Alkoholin ongelmakäyttö ei ole yksityisasia vaan se koskettaa kaikkia läheisiä. Siksi alkoholistin läheisellä on oikeus puuttua siihen. Mutta miten kissa nostetaan pöydälle?

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Alkoholistin läheisen kannattaa hakea apua myös itselleen.

Alkoholin ongelmakäyttö ei ole yksityisasia vaan se koskettaa kaikkia läheisiä. Siksi alkoholistin läheisellä on oikeus puuttua siihen. Mutta miten kissa nostetaan pöydälle?

Moni alkoholistin läheinen saattaa olla tällä hetkellä huolissaan. Lisääkö sosiaalinen eristäytyminen alkoholin riskikäyttäjien tai alkoholistien juomista?

– Vielä on liian aikaista sanoa. Alkoholin kokoinaiskulutus saattaa jopa laskea, mutta päihteettömän elämän alkutaipaleella oleville korona-aika saattaa olla haasteellista, vastaa Ehyt ry:n Päihdeneuvonta-yksikön päällikkö Minttu Tavia.

Järjestö tekee ehkäisevää päihdetyötä muun muassa tarjoamalla ilmaista päihdeneuvontaa puhelimitse.

Parhaillaan hoito- ja vertaistukisuhteet ovat tauolla, eikä kaikilla alkoholin ongelmakäyttäjillä ole mahdollisuutta osallistua verkkoryhmiin.

– Tilanne vaikeuttaa myös päihteettömien ystävien tapaamista.

Tavia kertoo koronatilanteen näkyvän jo jonkin verran heille tulleissa puhelinsoitoissa.

– Läheiset ovat soitelleet, kun ovat huolestuneet etätöitä tekevien henkilöiden juomisesta. Jonkin verran ovat soitelleet myös ne, jotka ovat huolissaan oman juomisensa lisääntymisestä esimerkiksi lomautuksien myötä.

Jos olet huolissasi läheisesi juomisesta, siihen kannattaa puuttua. Tavian mukaan keinot ovat samanlaiset elettiin sitten koronapandemian aikaa tai normaalia aikaa.

Tärkeintä on puhua.

1. Nosta kissa pöydälle ja puhu ongelmasta

Jos läheisesi juo mielestäsi liikaa, puhu siitä rohkeasti. Kerro hänelle, että juominen huolestuttaa sinua ja kerro, miten se vaikuttaa sinuun ja kenties koko perheeseen. Keskustelu kannattaa ajoittaa rauhalliseen tilanteeseen ja mieluiten niin, että olette molemmat selvin päin.

Joskus liikaa juova tiedostaa ongelmansa, mutta ei myönnä sitä. Tai hän saattaa olla vielä vaiheessa, jossa hän ei edes tiedosta ongelmaansa. Silloin saattaa olla apua siitä, että ongelmalliseen juomiseen puuttuu useampi henkilö. Kun viesti tulee monelta eri suunnalta, se saattaa havahduttaa.

Keskustelun aloittaminen voi tuntua vaikealta, mutta se kannattaa ihan jo senkin takia, että se saattaa helpottaa omaa oloa. Alkoholismi ei ole yksityisasia. Se koskettaa kaikkia alkoholistin läheisiä.

Läheisen ei kannata alkaa salailla päihteiden käytöstä aiheutuneita ongelmia. Sillä tavalla tulee vain rikkoneeksi omia rajojaan. Kukaan muu ei vastaa päihteiden käytöstä seuranneista ongelmista kuin kyseinen henkilö itse. Älä sinä syyllisty niistä.

2. Alkoholistin läheinen voi auttaa avun etsimisessä

Elämäntavan muutos ei ole helppoa, mutta oikeiden toimenpiteiden avulla se on mahdollista. Jokaisella on oikeus saada apua päihdeongelmaan. Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota päihdepalveluita, jotka löytyvät oman kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden kautta.

Älä säikähdä monimutkaista tukiviidakkoa. Päihdetyötä tekevät järjestöt auttavat päihdepalvelujen löytämisessä.

3. Oletko huolissasi lapsista tai ikääntyneistä?

Jos olet huolissasi lasten hyvinvoinnista, ole yhteydessä kyseisen kunnan sosiaalitoimeen.

Jos ikääntyneen läheisen juominen huolestuttaa, voit tehdä omassa kunnassasi huoli-ilmoituksen. Huoli-ilmoituksia voi tehdä, jos on ylipäätään huolestunut siitä, pärjääkö ikääntynyt henkilö yksin.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita aina hätänumeroon 112.

Kasvokkain tapahtuva vertaistuki on monelle alkoholin ongelmakäyttäjälle tärkeää, mutta alkoholistin läheinen voi tukea päihderiippuvaista myös etänä.
Kasvokkain tapahtuva vertaistuki on monelle alkoholin ongelmakäyttäjälle tärkeää, mutta alkoholistin läheinen voi tukea päihderiippuvaista myös etänä.

4. Tärkeintä on huolehtia omasta jaksamisestaan

On hyväksyttävä se, ettei päätöstä juomisen lopettamisesta voi tehdä kukaan muu kuin alkoholisti itse. Tue läheistäsi sen verran kuin pystyt ja jaksat.

Pullojen piilotteleminen tai tyhjentäminen ei yleensä johda pidempiaikaisempaan ratkaisuun. Henkilön täytyy haluta itse lopettaa juominen. Hyväksy se, että et voi muuttaa toista.

Sosiaalisen eristäytymisen aikana voi käydä niin, että läheinen alkaa soitella juovuspäissään. Muista, ettei kenenkään tarvitse keskustella päihtyneen henkilön kanssa. Huolehdi omista rajoistasi.

Mitä läheisempi päihteitä käyttävä henkilö on, sitä suurempi on riski, että itse sokeutuu tilanteelle. Jos asut samassa kodissa alkoholin ongelmakäyttäjän kanssa, yritä ottaa välillä etäisyyttä tilanteeseen. Lähde kävelylle, juttele ystävien kanssa, tee sellaisia asioita, jotka rentouttavat sinua.

Läheisen kannattaa hakea apua itselleen. Monesti keskustelu ammattilaisen kanssa saattaa helpottaa omaa oloa. Yllä mainitut järjestöt tarjoavat keskusteluapua myös alkoholistien läheisille.

Lue lisää:

Kirjailija Alex Schulman kertoo, millaiset jäljet äidin alkoholismin salaileminen häneen jätti

Tuleeko sinun tai läheisesi juotua juhlapyhinä päivittäin? Näistä merkeistä tunnistat alkavan alkoholismin

Kotiliesi: Huolestuttaako läheisen alkoholinkäyttö? Tunnista tissuttelu ja puutu oikein ajoissa

X