Terveys

Tuleeko sinun tai läheisesi juotua juhlapyhinä päivittäin? Näistä merkeistä tunnistat alkavan alkoholismin

Pikkujouluajasta uuteenvuoteen alkoholia saattaa tulla nautittua tavallista enemmän. Mutta milloin naukkailusta on syytä huolestua? Listasimme viisi merkkiä, jotka kertovat alkavasta alkoholiriippuvuudesta.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Alkoholinkäytön korkean riskin taso naiselle on 12–16 alkoholiannosta viikossa tai 2 annosta säännöllisesti päivittäin. Miehelle korkean riskin taso on 23–24 alkoholiannosta viikossa tai noin kolme annosta säännöllisesti päivittäin juotuna. Yksi alkoholiannos vastaa 33 cl keskiolutta, 12 cl mietoa viiniä tai 4 cl väkeviä.

Jos nämä suurkulutuksen rajat paukkuvat, alkoholin aiheuttamien haittojen riski kasvaa selvästi. Kuitenkin jo pienemmätkin määrät voivat olla haitaksi, sillä yksilölliset erot ovat suuria ja rajat on suunniteltu perusterveelle ihmiselle.

Riskirajat ylittävän alkoholinkulutuksen lisäksi alkavan addiktion voi tunnistaa myös seuraavista merkeistä:

1. Läheisesi kommentoivat juomistasi

Juominen saattaa aiheuttaa kitkaa esimerkiksi kumppanin tai sukulaisten kanssa ja vaikuttaa näin ihmissuhteisiisi.

2. Odotat korkkaamista

Ajatuksesi alkavat pyöriä alkoholin ympärillä. Alat odottaa hetkeä, jolloin on soveliasta korkata.

3. Alkoholinsietokykysi kasvaa

Joudut nauttimaan yhä enemmän alkoholia ennen kuin sen vaikutukset alkavat tuntua.

4. Juot parantaaksesi oloasi

Ilman drinkkiä tunnet olosi levottomaksi ja ärsyyntyneeksi. Saatat tuntea tarvitsevasi drinkin ihan vain stressaantunutta oloasi helpottamaan.

5. Rikot juomistasi koskevat lupauksesi

Saatat luvata läheisillesi, että nyt valkaiset nenääsi esimerkiksi seuraavat pari viikkoa tai että et juo sukulaisten luona. Pian olet kuitenkin lupauksestasi huolimatta juoma kädessäsi.

Jos sinulla on ongelmia alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käytön kanssa ja haluat apua, ota yhteyttä terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai lähimmälle A-klinikalle.

Lähteet: Päihdelinkki.fi, Rehab International, Suomen Kuvalehti

X