Työ ja raha

Pia-Marian tavoitteena on miljoonan euron sijoitukset – näin hän sijoittaisi, jos voisi säästää 20 euroa kuukaudessa

Sijoittamisen aloittaminen ei vaadi suurta alkupääomaa. Mimmit sijoittaa -median perustaja ja toimitusjohtaja Pia-Maria Nickström kertoo, mihin pienemmät summat kannattaa suunnata.

Teksti:
Salla Piirainen
Kuvat:
Mona Salminen

Pia-Maria Nickström aloitti sijoittamisen opiskelijana 50 eurolla kuussa.

Sijoittamisen aloittaminen ei vaadi suurta alkupääomaa. Mimmit sijoittaa -median perustaja ja toimitusjohtaja Pia-Maria Nickström kertoo, mihin pienemmät summat kannattaa suunnata.

Rahanpuute on suurin syy sille, miksi suomalaiset eivät sijoita. Pienilläkin summilla pääsee kuitenkin alkuun.

Kysyimme Mimmit sijoittaa -median perustaja ja toimitusjohtaja Pia-Maria Nickströmiltä, miten hän sijoittaisi rahat, jos hänellä olisi käytettävissä 10, 20 tai 50 euroa kuukaudessa. Nickström itse säästää kuukaudessa 300–600 euroa. Tämän jutun lopussa hän kertoo, mitä hän summilla tavoittelee.

Mistä lähteä liikkeelle?

Sijoittamaan ei kannata ryhtyä ennen kuin on selvittänyt oman taloustilanteensa eli tulojen ja menojen määrän. Säästötilillä tulisi olla entuudestaan rahaa, jonka voi nostaa tiukan paikan tullessa heti käyttöön. Taloudellinen puskuri tuo mielenrauhaa pörssikurssien heiluessa ylös ja alas.

”Sijoituksiin kajoamista tulisi välttää, vaikka pörssissä olisi huonot ajat”, Nickström sanoo.

Budjetoinnin selvitettyään voi pohtia omaa sijoitussuunnitelmaansa eli sitä, minkälaisista sijoituksista on kiinnostunut ja mikä on oma riskinotto- ja riskinsietokyky sijoittajana.

”Voi kysyä itseltään onko oma juttuni suorat osakkeet tai rahastot vai kiinnostaako enemmän asunto- tai korkosijoittaminen tai vaikkapa metsän omistaminen.”

Nickström muistuttaa, että sijoittamisen voi aloittaa, vaikkei sijoittamisesta ymmärrä kaikkea. Usein kuulee sanottavan, ettei kannata sijoittaa sellaisia rahoja, joita ei ole valmis menettämään. Nickström sanoo väitteen pitävän paikkansa, muttei siksi, että sijoittaminen olisi niin korkean riskin toimintaa, että suurella todennäköisyydellä menettäisi kaikki rahansa.

”Mielestäni pitäisi sanoa, että älä sijoita sellaista rahaa, jota ilman et voi elää nyt.”

Lue myös: Nämä ovat parisuhteen yleisimmät rahariidat – rahasta riidellään erityisesti silloin, kun talous on tiukilla 

Mihin sijoittaa, jos käytettävissä on 20, 50, 100 tai 200 euroa?

Sijoittamisen voi aloittaa jopa 10 eurolla kuukaudessa. Nickströmin mielestä pienilläkin summilla voi lähteä sijoittamaan, jos sitä tekee säännöllisesti. Jos käytettävissä on alle 200 euron suuruisia summia kuukausittain, pitää Nickström järkevänä niiden sijoittamista rahastoon. 

Rahastoissa sijoitukset hajautetaan automaattisesti useisiin eri yrityksiin, mikä myös pienentää sijoittamiseen liittyviä riskejä.

”Mielestäni on ihmeellistä, että pelkällä 20 eurolla voi saada 50 eri yritystä salkkuunsa yhdellä kertaa.”

Nickströmin mukaan suurin osa yksityissijoittajista pääsee todennäköisesti parhaaseen mahdolliseen tulokseen sijoittamalla rahastoihin.

”Indeksirahastoon sijoittamalla saat varmemmin vuotuisen tuotto-odotuksen, kun taas suora osakepoiminta on taitojesi varassa, että onnistutko poimimaan sellaiset osakkeet, jotka pärjäävät keskimääräisesti tai keskimääräistä paremmin.”

Osakepoiminta vaatii vaivannäköä

Jos pidät yritysten tilinpäätösten selvittelyä rentouttavana iltalukemisena ja riskinsietokykysi on hyvä, voi suora osakepoiminta hyvinkin olla juttusi. Suoran osakepoiminnan aloittaaksesi tarvitset kuitenkin enemmän alkupääomaa kuin rahastoon sijoittaessa.

Päästäkseen mukaan osakepoiminnan maailmaan Nickström suosittelee säästämään tilille esimerkiksi 200-1000 euron suuruisen summan. Yhden osakkeen ostamiseen tarvitaan yleensä vähintään satoja euroja.

Ostaessasi ja myydessäsi osakkeita syntyy myös kaupankäyntikuluja. Käydessäsi kauppaa pienillä summilla, voivat kulut haukata suuren osan sijoituksestasi. Osakkeiden poimiminen pienillä summilla vaikeuttaa myös salkun hajautuksen saavuttamista. Hajauttaminen vähentää yksittäisen yrityksen heikon suorituksen vaikutusta sijoitukseen.

”Salkussa olisi hyvä olla 7-10 osaketta tietyllä aikavälillä. Jos ei ole riittävästi rahaa, on salkun hajauttaminen vaikeaa ja todella hidasta.”

Lue myös Kotiliesi.fi: Asiakaspalvelija Tinja, 28, on säästänyt seitsemässä vuodessa jo 45 000 euroa – jakaa nyt 5 parasta säästövinkkiään

Sijoittamalla kohti unelmia

Nickström kertoo itse aloittaneensa sijoittamisen opiskelijana 50 eurolla kuukaudessa. Työelämään siirryttyään hän pystyi laittamaan jo 100–200 euroa rahastoihin. Tällä hetkellä hänellä on käynnissä kunnianhimoinen suunnitelma.

”Tavoittelen sitä, että 65-vuotiaana minulla on miljoonan euron arvoinen sijoitussalkku eläkepäiviä varten. Miljoonasalkusta pystyy nostamaan jo aika kivasti tuottoja vuositasolla ilman, että sijoituspääoma vähenee.”

Nickström kertoo unelmakseen, että hän pystyisi elämään ainakin osittain sijoitussalkun tuotoilla. Tarkoituksena olisi jättää loput rahat jälkipolville sillä oletuksella, että he jatkavat samaan malliin eivätkä tuhlaa rahoja saman tien.

Säästöjä sijoituksiin Nickströmillä on kertynyt jo yhden vuosipalkkansa verran. Tämän lisäksi hänellä on velkarahalla ostettu sijoitusasunto.

Nickström haluaa kannustaa myös muita aloittamaan sijoittamisen. Hän uskoo meillä jokaisella olevan unelmia ja tavoitteita elämälle, ja suurimpaan osaan niistä liittyy tavalla tai toisella raha. Siksi hän suosittelee ottamaan vastuun oman varallisuuden kartuttamisesta.

”Kertyneellä varallisuudella voi mahdollistaa tosi hienoja asioita itselle ja läheisille.”

X