Terveys

Kyyn purema ei välttämättä vaadi kyytablettia, vaan sitä tärkeämmän asian – toimi näin, jos kyykäärme puree

Jos kyy puree, oleellista ei ole se, otetaanko kyytabletti vai ei. Lääkärin arvio on aina paikallaan.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Kyykäärme (vipera berus) on Suomessa rauhoitettu eläin kesäkuun alusta lähtien.

Jos kyy puree, oleellista ei ole se, otetaanko kyytabletti vai ei. Lääkärin arvio on aina paikallaan.

Kesät tuo kukat ja kärpäset… ja kyykäärmeet! Niiden kanssa kohtaamisesta voi pahimmassa tapauksessa seurata kyyn purema.

Monien mökkiläisten ja luonnossa liikkujien kauhu kyy on Suomen ainoa myrkkykäärme ja erittäin ihmisarka. Yllätettynä tai ahdistettuna se kuitenkin voi viimeisenä puolustuskeinonaan purra.

Jos näin pääsee käymään, tärkeää on muistaa kaksi asiaa: pysyä rauhallisena ja hakeutua mahdollisimman pian lääkärin vastaanotolle.

Näin neuvoo ylilääkäri Janne Komi Fimeasta. Hänen mukaansa lääkärin pakeille meneminen on aina välttämätöntä, jos kyyn purema osuu kohdalle. Se on paljon tärkeämpää kuin usein neuvottu kyytabletin otto.

Kyypakkauksen tehosta käärmeen puremaan ei ole tieteellistä näyttöä

Kyypakkauksen nimellä myytävät kyytabletit sisältävät hydrokortisonia, jolla on lievä tulehdusta estävä vaikutus.

Hydrokortisonilla ei kuitenkaan ole vaikutusta kyyn myrkystä kehittyvien oireiden vakavuuteen tai paranemiseen, vaan se korkeintaan hieman laskee turvotusreaktiota. Tieteellistä näyttöä ei tästä kuitenkaan ole.

– Kyypakkaus on tarkoitettu ensiapuna esimerkiksi ampiaisen ja mehiläisten pistoon. Samoin sen voisi ajatella toimivan kyyn puremassa, mutta tutkittua osoitusta sen tehosta ei ole. Käärmeen pureman yhteydessä kyytabletista ei ole siis ole osoitettu olevan hyötyä, vaikkei varsinaisesti haittaakaan.

Vaikka tehosta ei ole todisteita, jotkut ajattelevat kyytabletin oton rauhoittavan ja sitä kautta auttavan purruksi tullutta: jotakin sentään on tehty.

– Potilaan rauhoittaminen ja rauhoitteleminen on toki tärkeää, ja siinä tarkoituksessa tabletin otto voi toimia. Se voi kuitenkin antaa vääränlaisen turvallisuuden tunteen, että tilanne olisi hallinnassa, eikä hoitoon hakeuduta, Komi huomauttaa.

kyyn purema: rantakäärme
Kuvan myrkyttömän rantakäärmeen erottaa kyystä muun muassa keltaisista niskalaikuista, yhtenäisestä väristä ja pyöreistä pupilleista. Erottamista vaikeuttaa, että joiltakin rantakäärmeiltä puuttuvat niskalaikut ja niillä voi olla sahalaidan tapaisia kuvioita. Jotkin kyyt taas ovat kokomustia rantakäärmeen tapaan.

Kyytabletin ottaminen ei ole tärkeää, lääkäriin hakeutuminen on

Ottaako siis kyytabletti vai eikö ottaa, jos kyy puree?

– Yksinkertaisena ohjeena on hyvä muistaa, että kyyn purtua on aina syytä hakeutua lääkäriin.

Kyytabletin otto tai ottamatta jättäminen on sen rinnalla sivuseikka. Vakavuutta ei voi tietää, vaikka kaikille ei aina seuraa isoja reaktiota kyyn puremasta – esimerkiksi sen vuoksi, että kyyllä oli purressaan vain vähän tai ei ollenkaan myrkkyä rauhasissaan.

Erityisesti lapsille, vanhuksille ja heikkokuntoisille puremalla voi olla vakavia seurauksia. Heille mutta myös muille voi olla tarpeen antaa sairaalassa nestehoitoa, suuria kortisoniannoksia, antibioottihoitoa ja käärmeseerumia.

Myös jäykkäkouristuksen mahdollisuus on olemassa kuten aina eläinten pureman kohdalla, joten rokotussuojasta on huolehdittava.

Pahimmillaan kyyn purema voi johtaa jopa kuolemaan. Tänä keväänä on voitu lukea uutisista, että Ruotsissa epäillään miehen kuolleen jouduttuaan kyyn puremaksi.

Miksi kyyn purema voi olla vaarallinen?

Kyyn myrkky sisältää kudosta vaurioittavia aineita. Ensireaktiona puremakohtaan ilmaantuu kudostuhoa, verisuonen sisäkerroksen eli endoteelin vauriota ja sitä kautta turvotusta. Hetken päästä voi seurata yleisoireita, kun pahoinvointia, ripulia, päänsärkyä, joskus myös tajunnan häiriöitä.

Myöhäisoireina voi ilmetä raajojen tuntohäiriöitä, ihon värin muutoksia ja ihorakkuloita.

Joillekin ihmisille kyyn purema aiheuttaa vaikean allergisen reaktion. Sen oireita ovat nopeasti alkava kurkunpään turvotus ja hengenahdistus.

Paikallisia oireita kyyn puremasta seuraa noin kolmelle neljästä ja vakavampia oireita yhdelle neljästä. Allerginen reaktio on vielä harvinaisempi.

Lue myös: Pistikö ampiainen tai puriko kyy? Lääkäri paljastaa parhaat niksit ampiaisten, punkkien ja käärmeiden varalle

Lähteenä käytetty haastattelun lisäksi: terveyskirjasto.fi, Jarmo Latva ja Lisse Tarnanen: Suomen käärmeet ja liskot. Tunsitko? Tiesitkö? Madella kustannus Oy 2013

X