Terveys

Pistikö ampiainen tai puriko kyy? Lääkäri paljastaa parhaat niksit ampiaisten, punkkien ja käärmeiden varalle

Toimiiko somessa levinnyt vesipullohoito ampiaisen pistokseen? Entä miten punkki pitikään irroittaa? Otimme asiasta selvää ja kysyimme lääkäriltä, miten erilaisia pistoksia ja puremia kannattaa hoitaa.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Jos ampiainen pistää, pese pistoskohta saippualla, mutta älä hiero.

Toimiiko somessa levinnyt vesipullohoito ampiaisen pistokseen? Entä miten punkki pitikään irroittaa? Otimme asiasta selvää ja kysyimme lääkäriltä, miten erilaisia pistoksia ja puremia kannattaa hoitaa.

Yleislääkäri Patrik Währn Mehiläisen OmaLääkärisi-asemalta kertoo, mitä erilaisten pistosten ja puremien kanssa pitää tehdä, mitkä niksit toimivat ja mitä ei ainakaan kannata tehdä.

Kaikki raapiminen ja mekaaninen ärsytys pahentavat oireita.

Pääsääntönä kaikissa puremissa ja pistoksissa on, että ne pitäisi puhdistaa saippualla ja sen jälkeen antaa olla rauhassa. Kohoasento, kylmä ja hydrokortisoni lieventävät turvotusta ja kipua.

Kaikki raapiminen ja mekaaninen ärsytys pahentavat oireita. Myös kuuma pahentaa tulehdusreaktiota eli saunaan ei kannata mennä heti piston tai pureman saamisen jälkeen.

Währn vinkkaa, että jos tietää saavansa voimakkaita reaktioita ja suuria paukamia esimerkiksi hyttysen pistoksista, kannattaa syödä antihistamiinitabletteja kesällä jo etukäteen. Tabletit toimivat nimittäin huomattavasti paremmin, jos ne on otettu jo ennen kuin pistos on saatu.

Ampiaiset ja mehiläiset

Mehiläisen pistäessä tulee ensimmäiseksi poistaa mehiläisen jättämä piikki pistokohdasta.

Sekä mehiläisen että ampiaisen pistoskohta kannattaa puhdistaa saippualla, jotta myrkkyä lähtisi mahdollisimman paljon pois iholta.

Puhdistuksen jälkeen pistoskohtaan voi levittää hydrokortisonivoidetta, mutta sen jälkeen se pitäisi jättää rauhaan. Raapiminen tai muu mekaaninen ärsytys lisää tulehdusriskiä.

Jos ampiaisen tai mehiläisen pistoista saa oikein pahan reaktion eli anafylaktisen sokin, täytyy adrenaliinikynää pitää aina ensiapuna mukana. Ensiavun jälkeen on syytä suunnata mahdollisimman nopeasti sairaalaan.

Kyykäärmeet

Kyyn purressa olisi tärkeää liikkua mahdollisimman varovasti. Pureman saanut raaja tulisi lastoittaa ja poistua paikalta toisen ihmisen avustuksella.

Kohoasento vähentää turvotusta, joten ainakin silloin, jos purema on tullut käteen, tulisi kättä pitää ylhäällä. Kohoasento myös vähentää infektioriskiä yhtä paljon kuin antibioottikuuri.

Jos tietää saavansa herkästi allergisia reaktioita, voi soittaa hätänumeroon. Muutoin tulee hakeutua lähimpään päivystykseen.

Kyyn purema vaatii aina antibioottihoitoa. On myös tärkeää varmistua siitä, että jäykkäkouristusrokoite on voimassa.

kyynpurema
Pese puremakohta saippualla ja vedellä, mutta älä tee siihen uuttaa haavaa.

Myös kyyn purema kannattaa pestä saippualla ja jättää sen jälkeen rauhaan kosketukselta. Währnin mukaan puremaan voi kokeilla kuitenkin painaa sokeripalan, joka imee jonkin verran myrkkyä. Sen sijaan minkäänlaista uutta haavaa – esimerkiksi puukolla – myrkyn pois imemistä varten, ei pidä tehdä.

Kyypakkauksessa oleva hydrokortisoni on Währnin mukaan melko tehotonta, mutta sitä voi käyttää ensiapuna kyyn puremaan. Pelkkään kyypakkaukseen ei saa missään tapauksessa luottaa, vaan kyyn purema vaatii aina käynnin päivystyksessä. Pahimmassa tapauksessa kyyn myrkky voi vaurioittaa esimerkiksi munuaisia, vaikka paikallisoire jäisikin vaatimattomaksi.

Rajuissa reaktioissa nopein apu on adrenaliinikynä ja vasta sen jälkeen kortisoni, koska kortisonin vaikutus alkaa vasta tunnin tai parin päästä. Päivystyspoliklinikalla kortisoni ja antihistamiini annetaan suonensisäisesti, jolloin vaikutus on tehokkaampi.

Punkit

Punkin puremissa tärkeintä on poistaa punkki iholta mahdollisimman nopeasti. Mitä nopeammin punkin poistaa, sitä pienempi riski on, että siinä mahdollisesti oleva borreliabakteeri siirtyy ihmiseen.

Währn kertoo, että jos punkki on ehtinyt olla iholla alle vuorokauden, riski ei ole niin suuri. Yleensä alle 12 tunnissa bakteeri ei ehdi siirtyä punkista ihmiseen. Siksi punkkitarkastus tulisi tehdä joka päivä, jos liikkuu punkkialueella.

Punkinpurema
Punkki on tärkeää saada mahdollisimman nopeasti pois.

Punkin aiheuttamiin puremiin pätevät samat yleissäännöt kuin muihinkin puremiin ja pistoksiin: puhdista purema ja jätä puremakohta sen jälkeen rauhaan. Hydrokortisoni, kohoasento ja kylmä lieventävät turvotusta ja kipua.

Jos punkin pureman ympärille tulee yli viikon päästä reaktio, eli se punoittaa yli viiden senttimetrin laajuudelta, tulee hakeutua lääkäriin. Borreliabakteeri ei nimittäin aiheuta akuuttia tulehdusta, vaan tulehdus leviää hyvin hitaasti viikkojen ja kuukausien aikana.

X