Terveys

Paras hyttyskarkotin valmistuu vain kahdesta aineesta ja on täysin myrkytön – Anna testasi keskellä mökin sakeinta itikkaparvea ja hämmästyi: ”Yllättävän toimiva”

Paras hyttyskarkotin ei pelkästään pidä hyttysiä loitolla, vaan on myös myrkytön, luonnonmukainen ja ihoystävällinen. Onko sellainen tuote olemassa? On! Testasimme kotona valmistuvan, kahden aineen karkotteen kovassa paikassa eli kesämökin hyttyspilvessä.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Aloe vera -suihkeeseen sekoitettua teepuuöljyä saa suihkutella iholle reilustikin. Iho tykkää, mutta itikat ei!

Paras hyttyskarkotin ei pelkästään pidä hyttysiä loitolla, vaan on myös myrkytön, luonnonmukainen ja ihoystävällinen. Onko sellainen tuote olemassa? On! Testasimme kotona valmistuvan, kahden aineen karkotteen kovassa paikassa eli kesämökin hyttyspilvessä.

Mikä on paras hyttyskarkotin? Moni tuskastelee juuri nyt tämän kiperän kysymyksen parissa itikkakesän kuhistessa kiivaimmillaan.

Tehoa saisi olla, mutta myrkkyjä sisältävät karkotteet eivät houkuttele. Käytön tulisi olla vaivatonta, eikä hyvä hajukaan olisi pahitteeksi. Vielä parempaa, jos tuote tekisi hyvää myös iholle ja hoitaisi jo syntyneitä itikan pistoksia.

Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta, mutta tällainen hyttyskarkotin on todella olemassa – ja mikä parasta, sen voi sekoittaa itse yksinkertaisimmillaan vain kahdesta aineesta: suihkemuotoisesta aloe verasta ja eteerisestä teepuuöljystä.

Paras hyttyskarkotin syntyy simppelisti ja perustuu itikoiden inhoamiin tuoksuihin

Sekoitus on simppeliä: pullolliseen (150 ml) aloe vera -suihketta lisätään 30–50 tippaa eteeristä teepuuöljyä, ravistellaan hieman pulloa, jotta öljy sekoittuu, ja valmista on.

Tuotteen karkottava vaikutus perustuu teepuuöljyyn, jonka tuoksua itikat vierastavat. Sama vaikutus on muun muassa laventelilla ja sitronellalla, jonka tuoksu on tuttu monista hyttyskarkotteista.

Jos haluaa maksimoida karkotteen tehon, teepuuöljyn lisäksi aloe vera -suihkeeseen kannattaa lisätä myös parikymmentä tippaa sitronellaa ja laventelia, varsinkin jos pitää laventelin rauhoittavasta ja rentouttavasta tuoksusta, josta taas hyttyset eivät pidä.

– Voimakkaissa, hyttysiä karkottavissa hajuissa on kaksi toimintamekanismia: ne karkottavat itikoita luotaan ja pistävät niiden suuntimet sekaisin. Tavallaan sekoittavat ihmisen hajun pois, selventää hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta.

Teepuuöljy lukeutuu ensimmäiseen kategoriaan eli hyttyset eivät pidä sen hajusta. Voiko pelkkä inha haju todella karkottaa hyttyset pois?

– Kyllä ne ihan toimivia keinoja voivat olla. Ihmiset ovat kautta aikojen käyttäneet kaikenlaisia tuoksuja ja aineita itikoita karkottamiseen – tervajohdannaisia sun muita, Leinonen kertoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että kaikkein paras hyttyskarkotin on asianmukainen eli peittävä vaatetus ja tarvittaessa verkkohattu. Jos haluaa käyttää hyttyskarkotteita, Leinonen pitää parempana teepuuöljyn kaltaisia luonnonmukaisia, mahdollisimman myrkyttömiä vaihtoehtoja. Hyönteistutkijana hän ei itsekään käytä vahvoja hyönteiskarkotteita.

– Kemikaaleja ei kannata käyttää ja laittaa iholle kuin sen, mikä on aivan pakko.

Lue myös: 5 myrkytöntä vaihtoehtoa hyttysmyrkylle – näin hyttysistä pääsee eroon ilman kemikaaleja

Samoilla linjoilla on valikoimapäällikkö Mirja Kolhonen Life-luontaistuotekauppaketjusta.

– Jos haluaa käyttää luonnonmukaista, myrkytöntä karkotetta ilman voimakkaita kemikaaleja, eteeriset öljyt ovat ehdottomasti varteenotettava ja toimiva vaihtoehto.

Kolhosen mukaan teepuuöljy on mainio valinta karkotteeseen ja muutenkin hyttyskesään, sillä teepuuöljyä käytetään sellaisenaan rauhoittamaan paukamia hyttysten puremien jälkeen. Aloe vera on taas laajalti tunnettu ihoa kosteuttavasta ja rauhoittavasta vaikutuksesta esimerkiksi auringonoton jälkeen.

Itse tehty, myrkytön hyttyskarkote täten hoitaa samaan aikaan ihoa ja estää uusien pistoksien syntymistä.

Aloe vera -suihke rauhoittaa itikoiden piston aiheuttamia paukamia. Myös teepuuöljy tunnetaan ihoärsytyksiä rauhoittavasta vaikutuksestaan.

Itse tehty hyttyskarkotin testissä – näin suihke piti itikat loitolla

Pakkohan tätä on kokeilla itse! Teepuuöljyn teho pääsee heti testiin tosipaikassa, kun matkaamme perheen kanssa mökille Saimaan rannalle keskellä pahinta itikkakesää.

Sekoitan tipat Kolhosen ohjeiden mukaan aloe vera -suihkeeseen, enkä säästele määrissä. Lopulta pulloon hujahtaa lähemmäs viisikymmentä tippaa teepuuöljyä.

– Tippoja kannattaa laittaa sen verran, että tuoksu tuntuu selvästi omaan nenään valmiissa suihkeessa. Yliannoksen vaaraa ei ole näillä määrillä, Kolhonen opastaa.

Hän myös muistuttaa, että vaikka eteeriset öljyt sopivat yleensä kaikille ja ovat hyvin siedettyjä, alle kolmivuotiaille lapsille tai raskaana oleville niitä ei suositella varovaisuusperiaatteen vuoksi eli siksi, ettei niitä ole heillä testattu.

Meillä lapset ovat vähintään viisivuotiaita, joten ei kun suihkuttelemaan. Helteisen päivän kääntyessä iltaa kohti itikat innostuvat lentämään ja hetkessä niitä pyörii ympärillä kymmenittäin. Harvoin, jos koskaan, muistan mökillä nähneeni tällaisia hyttysmääriä.

Hyönteistutkija Leinonen vahvistaa havainnon kertomalla, että tämä vuosi on ollut hyttysten kehittymiselle otollinen: runsasluminen talvi, jonka jälkeen lumet lähtivät vesisateen ryydittämänä. Se enteilee usein kovia hyttyskesiä.

Sellainen vaikuttaa ainakin täällä itäsuomalaisella mökillä nyt olevan.

”Kun ensimmäinen itikka lähestyy käsivarttani, joka on yhä suihkeesta kostea, huomaan ilokseni ötökän kääntyvän pois. Niin tekee moni muukin hyttynen.”

Vuoraan itseni ja lapseni karkotteella. Tuntuu helpottavalta ajatella, ettei nyt tarvitse huolestua kemikaaleista. Etenkin lapsille paras hyttyskarkotin on mielestäni ehdottomasti sellainen, joka ei sisällä tymäköitä myrkkyjä.

Tuoksu tuntuu hetken nenässä vahvalta, mutta yllättävän nopeasti se lakkaa tuntumasta. Itikat kuitenkin aistivat hajun pidempään kuin ihmisnenä.

– Suihkeen vaikutus ei lakkaa, vaikka sitä ei enää haistaisikaan. Tunnin tai parin kuluttua suihketta voi lisätä, jotta vaikutus säilyy, Kolhonen neuvoo.

Kun ensimmäinen itikka lähestyy käsivarttani, joka on yhä suihkeesta kostea, huomaan ilokseni ötökän kääntyvän pois. Niin tekee moni muukin hyttynen.

Kovin kauaksi ne eivät kuitenkaan karkaa. Itikkaparvi seuraa uskollisesti, kun kävelemme tai vaihdamme paikkaa mökin pihassa. Jokunen yksilö eksyy ihollekin, etenkin niihin paikkoihin, joihin suihke ei ole yltänyt, tai jonne sitä ei voi laittaa, kuten päähän ja kasvoille.

Lue myös: Näin helpotat hyttysenpiston aiheuttamaa kutinaa luonnonmukaisesti – lääkäri neuvoo yllättävän saunakikan

Hyttyset kuitenkin selvästi karsastavat hajua, sillä ne eivät jää iholle pistämään, vaikka lähellä käyvätkin.

Vaikutus on melko lyhytaikainen, ja joudumme lisäämään suihketta useammin kuin tunnin välein.

 

Miljardit hyttyset ilonamme

Karkotteita tai ei, ulkona oleminen kovassa hyttysmäärässä on joka tapauksessa hankalaa. Niiltä ei saa hetkenkään rauhaa. Hyönteistutkija Reima Leinosen sanat muistuvat mieleeni:

– Joka vuosi Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan suoalueilta putkahtaa 21 tuhatta miljardia hyttystä. Pelkästään juhannuksen tienoilla niitä lentelee ilmassa 7 tuhatta miljardia. Paras hyttyskarkotin niitä vastaan on vaatetus tai sisätiloissa olo.

Mutta minkä teet, kun ilta on niin helteinen, ettei pitkähihaista voi ajatellakaan – ainakaan niin paksuja, että itikoiden imukärsä ei kankaan läpi pystyisi. Sisälläkään ei viitsisi kökkiä, kun Suomen suvi on kauneimmillaan.

Silloin ei auta muu kuin turvautua karkotteisiin. Niiden joukossa teepuuöljystä, sitronellasta ja aloe vera -suihkeesta sekoitettu hyttyskarkotin on kelpo ja yllättävän toimiva vaihtoehto.

Se toimii, kuten hyönteiskarkotteen kuuluukin: Ei aukottomasti, mutta kuitenkin niin, että vaikutuksen huomaa. Ja ennen kaikkea se on myrkytön.

Ominaisuuksiltaan tämä on ehdottomasti paras hyttyskarkotin, jota olen kokeillut.

Parin päivän käytön jälkeen ihmettelen sileää ja kosteutetun tuntuista ihoani. Lasten lukuisat pistopaukamat, joita mökkiolosuhteissa väistämättä syntyy, pysyvät pieninä eivätkä tunnu paljon kutisevan. Onko tuo edes ihme, kun aamut ja illat olemme lätränneet aloe veralla ja rauhoittavalla teepuuöljyllä!

X