Vihreä peruna epäilyttää syömäriä.
Vihreä peruna epäilyttää syömäriä.
Ruokajutut

Voiko vihreitä tai itäneitä perunoita syödä? ”Perunaprofessori” kertoo, missä raja menee

Kysyimme perunoiden tuottajalta Rami Liljalta, vaikuttavatko erilaiset muutokset perunoissa makuun tai onko muuta syytä jättää kyseenalaisen oloiset perunat syömättä.
Teksti: Susanna Sarimaa Kuvat: iStock

Perunateatterissa kohtaa toisinaan kulmakarvoja nostattavia yksilöitä, joista tutuimpia ovat vihreä peruna, itänyt peruna ja tummunut peruna.

Aina välillä käy niin, että avattu perunapussi unohtuu jääkaappiin ensimmäisen kokkauskerran jälkeen. Kun pussin myöhemmin taas huomaa kaapissa, perunat ovatkin jo alkaneet itää.

Voiko niistä silloin enää laittaa ruokaa, vai ovatko ne pilaantuneita? Pitäisikö potut heittää roskiin?

– Itäminen ei ole haitallista, eikä se vaikuta edes makuun, vastaa Rami Lilja, ”perunaprofessoriksikin” tituleerattu perunoiden tuottaja.

Lilja toteaa, että vasta kun perunat ovat selvästi pehmentyneitä ja ruttuisia itämisen ollessa jo pitkällä, on ne parempi jättää syömättä.

Kokonaan vihreä peruna kannattaa heittää pois

Entä jos perunoiden huomaa vihertyneen, onko siitä haittaa? Ainakin jos sipsipussista löytää vihreän perunalastun ja tekee siitä reklamaation valmistajalle, saattaa saada uuden pussin tilalle.

Vihreyden kanssa Rami Lilja ohjeistaa olemaan tarkempi kuin itämisen suhteen.

Vihertyneisiin perunoihin alkaa kehittyä solaniinia. Jos sitä syö suuria määriä, se on haitallista terveydelle. Vihreissä perunoissa on myös usein karvas maku.

– Kannattaa leikata vihertyneet osat pois. Jos koko peruna on vihertynyt, sitä ei kannata ollenkaan syödä.

Tummat kohdat voi myös leikata

Toisinaan perunoista löytyy myös tummia kohtia. Jos perunat tummuvat keittämisen jälkeen, Liljan mukaan se kielii siitä, että perunoista puuttuu kaliumia. Perunoihin voi tulla myös omia tauteja, jotka näkyvät tummuutena ja alkavat ikään kuin syödä niitä – mutta ne taudit eivät ole terveysriski ihmisille.

– Tummat kohdat voi leikata pois. Jos perunassa on kuitenkin märkämätää, se alkaa vaikuttaa makuun ja silloin peruna on syytä heittää roskikseen.

Lue myös: Näin käytät ylijääneet keitetyt perunat – 5 vinkkiä

Perunassa on parhaat hiilihydraatit

Perunan koolla ei ole laatuun yleensä vaikutusta. Lilja itse valitsee usein kiinteiden perunoiden laarista mieluiten keskikokoisia perunoja.

– Minkäkokoinen peruna on paras riippuu siitä, mitä ruokaa tekee. Isoa perunaa on helpoin kuoria, jos tekee vaikka muusia.

Kaiken kaikkiaan hiilihydraattien antajana peruna on todella laadukas, Lilja korostaa. Perunan hiilihydraatti on pitkäketjuinen ja hyvälaatuinen, verrattuna vaikka riisiin tai pastaan. Tämä usein unohtuu, kun valitsee päivälliseensä lisuketta.

– Perunan tärkkelys on hyödyllistä, koska se kulkeutuu suolistossa pitkälle ja toimii ravinnonlähteenä. Esimerkiksi monet urheilijat haluavat nimenomaan perunasta hiilihydraattinsa, koska ne vaikuttavat syvempänä suolistossa.

Kotiliesi.fi: Peruna- ja herkkusienivartaat Västerbottendipin kera

X