Ruokajutut

Moni valuttaa kiehuvaa vettä lavuaariin tavalla, joka tekee tuhoisaa jälkeä lavuaarin alla – hyvä muistaa kattila kädessä

Kysyimme asiantuntijalta, kuinka kuumaa vettä keittiön putket sietävät. Onko kylmän veden hanasta valuttaminen järkiteko vai epäekologista?

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Laitatko samalla kylmän veden juoksemaan?

Kysyimme asiantuntijalta, kuinka kuumaa vettä keittiön putket sietävät. Onko kylmän veden hanasta valuttaminen järkiteko vai epäekologista?

Nettipalstojen ja kahvipöytäkeskustelujen yksi kuumista perunoista on seuraava: pitääkö kylmää vettä valuttaa lavuaariin samalla, kun kaataa sinne kiehuvaa vettä?

Osalla on se käsitys, että putkiston kunto saattaa kärsiä kiehuvasta vedestä, eivätkä he kaada siksi vaikkapa perunoiden tai pastan keitinvettä pelkältään viemäriin ruuan laiton yhteydessä. Toiset ajattelevat, että kylmän veden valutus on turhaa tuhlausta.

Miten on?

– Jatkuvalla käytöllä muoviviemäri voi vaurioitua kiehuvasta vedestä, vahvistaa Jyri Alastalo Suomen viemärihuollosta.

– Nykyiset muoviviemäriputket kestävät hetkellisesti noin 90 asteen lämpötiloja.

Kiehuva vesi on 100-asteista.

Kiehuva vesi ei saa kertalaakista eikä harvakseltaan putkia rikki. Vaurioita syntyy pikkuhiljaa, kun kiehuvan veden kaataminen on usein toistuva tapa.

Vedenkaadossa ei ole vaikutusta asunnon tai putkistojen iällä. Uudemmat putket eivät kestä vanhoja putkia paremmin kiehuvaa vettä. Alastalo toteaa, ettei esimerkiksi vuonna 2000 rakennetussa talossa ole sen kestävämmät putket kuin 1980-luvulla rakennetussakaan talossa.

– Kotitalouskäytössä en näe putkistojen iällä suurta merkitystä käytön tai lämpötilojen kannalta.

Lue myös: Juomapullossa voi piillä terveysriski – syy, miksi vanhaa limupulloa ei kannata pitää vesipullona

Entäpä se oppi, että kuuma vesi puhdistaa putket?

Toisaalta jotkut ovat siinä uskossa, että kiehuva vesi puhdistaisi putkia. Esimerkiksi avaisi tukoksia, joita lähes kaikki huomaavat aina välillä keittiön lavuaarissaan.

– Kiehuva vesi voi pehmentää mahdollisesti viemärissä olevaa rasvakertymää, Jyri Alastalo myöntää.

Mutta hän muistuttaa, että kiehuvalla ja kuumalla vedellä tarkoitetaan eri lämpötiloja, vaikka monelle se onkin itsestäänselvyys.

– Kuuma vesi on noin 60–80 asteista, ja tämän lämpötilan saa kiinteistön hanoista, Alastalo ohjeistaa.

– Hanasta tulevaa kuumaa vettä voi laskea viemäriin huoletta.

Keittiön viemäriä voi saada puhtaammaksi laittamalla astianpesuainetta altaaseen ja laskemalla kuumaa vettä runsaasti perään. Tämä on toimiva kotikonsti, vaikka kaupoistakin saa ostettua putkien avaamiseen tarkoitettuja aineita.

Samalla on syytä huomioida se, ettei veden valuttaminen säännöllisesti ”turhaan” ole taloudellista eikä tietenkään ympäristöystävällistä, hän neuvoo.

Entä voiko putkistot sitten saada jonkinlaisella vääränlaisella käytöllä pahaan kuntoon? Kinkkurasvat tunnetusti tukkivat viemärin jäähtyessään.

– Myös paistorasvojen kanssa olisi hyvä puhdistaa isoimmat jäämät pois ensin esimerkiksi talouspaperiin, etteivät ne joudu viemäriin, Jyri Alastalo selittää.

Putkistojen kuntoa voi yleisesti ylläpitää hyvänä myös niin, ettei päästä niihin mitään sinne kuulumatonta, kuten karkeampia ruoantähteitä.

Kotiliesi.fi: Tämä lakanoiden vaihtoväli on jo auttamatta aivan liian pitkä

X